Restantierii la sanatate nu vor mai fi tratati gratis nici in Urgenta

3 iulie 2012 | 0 comentarii |

Bolnavii care nu si-au platit asigurarea de sanatate vor fi obligati sa suporte din buzunar chiar si cheltuielile medicale de la Urgenta. Mai putine case de asigurari de sanatate, spitale autonome din punct de vedere juridic si un pachet de servicii medicale de baza pentru asigurati. Asa ar putea arata sistemul sanitar romanesc, potrivit ultimei variante a Legii Sanatatii.

 

Dupa o jumatate de an de controverse, Proiectul noii Legii a Sanatatii a fost din nou lansat in dezbatere publica si urmeaza sa fie aprobat de Guvern, dupa ce prevederile actului normativ vor fi prezentate institutiilor financiare internationale, a anuntat ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, luni seara, dupa sedinta de Guvern.

Serviciile medicale ieftine vor fi eliminate din pachetul de baza, spitalele vor fi autonome din punct de vedere financiar si managerial, medicii nu vor mai fi bugetari si isi vor negocia salariul cu managerul de spital, se va desfiinta monopolul CNAS iar asiguratii se vor putea inscrie la un asigurator public sau privat, iar medicina de urgenta si ambulanta raman in continuare la stat.

Potrivit ministrului Cepoi, capitolele privind urgentele, medicamentele si Scoala Nationala de Sanatate Publica raman nemodificate comparativ cu legislatia in vigoare, singura noutate fiind aceea ca ambulantele vor fi incluse in finantarea asigurata de la bugetul de stat.

Referitor la pachetul de servicii medicale, ministrul a precizat ca va exista un pachet de baza, la care vor fi asigurati tot cei care platesc asigurarile de sanatate, unul social, unde vor fi asigurati cei care constituie cazuri sociale si pentru care va plati statul, unul minim de urgenta, unde vor fi asigurati cei care nu platesc asigurarile si au o urgenta si care dupa ce primesc asistenta medicala trebuie sa achite contravaloarea serviciilor si un pachet de urgenta pentru urgentele medicale.

Cei care nu sunt asigurati pentru ca nu au platit sunt persoanele care din rea vointa nu au facut aceste plati. Ei vor trebui tratati in regim de urgenta, dar ulterior banii acestia va trebui recuperati” a precizat ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi.

Costuri suplimentare ar putea suporta si pacientii care nu au grija de sanatatea lor.

Tot ce nu este inclus in pachetul de baza va fi suportat de asigurat, din fonduri proprii, sau printr-o asigurare facultativa incheiata cu un asigurator privat. Reprezentantii firmelor de asigurari sustin insa ca este necesar sa se precizeze si cum se poate face deductibilitatea, iar populatia sa fie educata ca trebuie sa-si puna bani de o parte si pentru sanatate. Un calcul estimativ arata ca o asigurare facultativa minima va fi in jur de 300-400 de euro, in functie de marimea pachetul de baza si de deductibilitate.

Ministrul Cepoi a mai spus ca legea „are impact bugetar important” si necesita „girul institutiilor financiare internationale”, cu care Romania are acorduri – Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

De asemenea, Guvernul va initia discutii cu institutiile financiare internationale si pentru modificarile taxei claw-back, urmand ca, ulterior, premierul Victor Ponta sa se intalneasca cu producatorii de medicamente.


Adaugati un comentariu


 

*