Reteta electronica intra in functiune de la 1 iunie

15 mai 2012 | 0 comentarii |

Medicii vor prescrie retetele in sistem electronic, incepand de luna viitoare, a anuntat directorul general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), care pana la numirea noului presedinte indeplineste si atributiile acestuia, dr. Dorin Ionescu. Oficialul a mentionat insa ca timp de 30 de zile, medicii beneficiaza de o perioada de gratie, in care se vor putea acomoda cu acest mecanism, el devenind obligatoriu din 1 iulie.

Sistemul privind prescrierea electronica a retetelor este pregatit sa intre in functiune la 1 iunie. Astfel, medicii ar putea prescrie retetele in acest sistem incepand cu acesta zi, dar nu vor fi obligati. Este nevoie de o pregatire in acest sens“, a declarat dr. Ionescu, citat de Mediafax.

 

In febra pregatirilor la CJAS

Anuntul a fost confirmat si de conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Buzau, care zilele acestea a trimis la instruire personalul IT al institutiei, pentru a se pune la curent cu modul de functionare al noului sistem. „Pentru a permite o perioada de acomodare, pana la sfarsitul anului in curs, prescrierea electronica va putea fi facuta in paralel cu metoda folosita in prezent eliberarea retetelor medicale prin intermediul formularelor tipizate. Mai mult, pentru situatiile neprevazute in care medicii prescriptori nu au la dispozitie o linie de internet (nu au semnal, se intrerupe curentul etc) exista posibilitatea de a stoca reteta electronica offline, astfel incat aceasta sa poata fi descarcata si luata in consideratie in momentul in care medicul isi raporteaza activitatea pentru care va fi platit“, precizeaza ec. Laura Carcei, presedintele director general al CJAS Buzau.

Prescriptia electronica, alaturi de dosarul electronic si de cardul de sananate fac parte din „Platforma informatica a asigurarilor de sanatate”, pentru implementarea careia CNAS a obtinut fonduri europene nerambursabile de aproximativ 40 de milioane de euro.

 

Rezervele medicilor

Introducerea retetei electronice reprezinta unul dintre obiectivele pe care CNAS il are de indeplinit in mai putin de o luna. Medicii apreciaza in mod pozitiv demersul, dar exista si unele retineri, mai ales in ceea ce priveste functionarea programului electronic la nivelul medicilor de familie.

Suntem de acord, in principiu, cu reteta electronica, dar avem rezerve in ceea ce priveşte aplicarea proiectului. Lucrurile trebuie facute in asa fel incat sa nu existe disfunctionalitati in activitatea cabinetului. Nu dorim sa ne trezim in situatia in care nu putem da pacientului reteta de care are nevoie. Se poate intampla sa nu functioneze internetul sau cu o pana de curent, sa nu functioneze SIUI-ul, sau poate fi vorba de un pacient la domiciliu. Trebuie sa ne asiguram ca in orice situatie putem functiona, iar pacientii pot primi ceea ce li se cuvine si ceea ce au nevoie”, a declarat pentru Sanatatea Buzoiana, dr. Angela Mazdrag, presedinta Patronatului Medicilor de Familie Buzau.

Printre avantajele retetei electronice, sustin oficialiii CNAS, se numara siguranta tratamentului si reducerea riscului de complicatii prin evitarea erorilor de prescriere, acuratetea informatiei, predictibilitatea consumului de medicamente si un control in utilizarea fondurilor. De asemenea, prescriptia electronica va contribui la prevenirea fraudei.

 

Cardul de sanatate, in 2013

In ceea ce priveste cardul de sanatate, acesta va fi distribuit incepand cu luna august, urmand ca din noiembrie 2012 sa fie impartit cu prioritate intr-un centru pilot, un judet asupra caruia autoritatile nu s-au hotarat deocamdata. Dosarul electronic al pacientului va fi implementat in 2013.

Cat despre noua Lege a Sanatatii, ministrul Vasile Cepoi sustine ca au mai existat discutii intre reprezentantii medicilor de familie si cei ai Ministerului Sanatatii, dar la o forma finala spera sa se ajunga abia la sfarsitul acestei luni. Medciii de familie sunt insa si de aceasta data „departe de a fi linistiti. Suntem constienti ca nu se pot face minuni odata ce sanatatea are o finantare dezastruoasa, dar credem ca se poate crea un drum corect pentru medicina de familie, pentru a inregistra, in sfarsit, si progrese adevarate. Daca se va intelege acest lucru, suntem pe calea cea buna”, a mai adaugat dr. Mazdrag.

Cat despre relatia cu CJAS, reprezentantul medicilor de familie subliniaza ca este nevoie de normalitate, de raporturi corecte intre cei doi parteneri de contract, respectiv intre furnizori si CJAS.

 


Categorii: Autoritati, C.A.S.

Adaugati un comentariu


 

*