Rezultate sub asteptari ale unei campanii in sprijinul copiilor cu cancer

O alpinista care a fost desemnata Voluntarul anului 2015 in domeniul Sanatati a escaladat cel mai inalt varf din Europa in scop umanitar, insa fondurile stranse reprezinta doar jumatate din suma propusa.

 

Eliza Nitescu

Eliza Nitescu

La inceputul acestei luni, Eliza Nitescu, o alpinista cunoscuta pentru implicarea sa in numeroase proiecte umanitare,  a demarat o noua campanie de strangere de fonduri in beneficiul copiilor bolnavi de cancer, in cadrul unui proiect initiat inca din 2012, care isi propune sa le dea posibilitatea pacientilor internati la Institutul Oncologic si la Institutul Fundeni sa urmeze cursurile scolare si pe perioada spitalizarii. Campania a fost denumita Aripi ca in cer”, in cadrul ei, Eliza Nitescu pornind intr-o expeditie catre varful Elbrus, cel mai inalt varf muntos din Europa. Expeditia s-a derulat in paralel cu o campanie de strangere de fonduri, care si-a propus strangerea sumei de 5.462 de lei, reprezentand cate un leu pentru fiecare metru escaladat pana pe varful respectiv.

Expeditia a pornit la drum pe 6 august, iar sase zile mai tarziu, pe 12 august, echipa din care a facut parte si Eliza Nitescu, a ajuns pe cel mai inalt varf muntos al Europei. Cei 5.462 de metri fusesera escaladati, insa suma stransa in acest timp nu era nici pe departe apropiata de cea propusa de cei care au initiat campania umanitara.

 

analize cancer fundeniStrangerea de fonduri a continuat si dupa momentul cuceririi varfului muntos, insa chiar si la o saptamana dupa acel moment, obiectivul propus a fost atins doar pe jumatate. Sumele donate au variat de la 10 la 500 de lei iar Eliza Nitescu explica acest semi-esec prin faptul ca „oamenii nu au incredere sa doneze unor persoane pe care nu le cunosc, chiar daca organizatiile pe care le reprezinta sunt unele dintre cele mai cunoscute si cu activitati transparente. Media donatiilor ramane intre 70 si 100 de lei, iar cauza cancer provoaca reticenta extrema in randul multor persoane. Oamenii prefera sa nu se expuna niciunui risc emotional, asa ca, pe langa scepticismul legat de fund raiserii necunoscuti, intervine si teama implicarii sufletesti intr-o cauza in care lupta este una dura”.

Suma totala donata va fi folosita pentru a fi implementat in continuare proiectul „Scoala de Spital” care se adreseaza copiilor si tinerilor cu diferite forme de cancer, boli ale sangelui sau anemii grave, nevoiti sa isi intrerupa studiile din cauza bolii si nevoii de spitalizare. In prezent, acest proiect se poate desfasura doar prin implicarea persoanelor sau companiilor private, cu sprijinul finantarii acordate de acestea.

 

expeditie eliza nitescuAproximativ 70.000 romani sufera de cancer, iar peste 500 de copii sunt diagnosticati cu o forma de cancer in fiecare an in tara noastra. Din datele Ministerului Sanatatii, 60 la suta dintre copiii si adolescentii bolnavi de cancer sunt spitalizati in Bucuresti in cele doua unitati de specialitate si anume Institutul Oncologic si Institutul Clinic Fundeni. Ei sunt fortati sa intrerupa temporar sau definitiv scoala, din cauza tratamentului sau din cauza recidivarii bolii. Acesti copii si tineri doresc sa invete, sa citeasca, sa participe la sesiuni educative, sa se gandeasca la o profesie pe care o pot practica in viitor, iar cu ajutorul proiectului „Scoala de spital”, copiii si adolescentii bolnavi de cancer primesc sansa ca pe timpul spitalizarii sa isi poata continua studiile chiar in mediul in care sunt internati.

Eliza Nitescu este la a treia experienta reusita de escaladare a unui varf important, ea avand pana acum in palmares si escaladarea varfului Kilimanjaro din Africa, precum si a celui mai inalt varf al Alpilor, Mont Blanc, in ambele expeditii avand drept cauza umanitara cazurile copiilor care sufera de afectiuni oncologice.

Pentru toate aceste realizari, cat si pentru restul campaniilor umanitare in favoarea copiilor care sufera de afectiuni oncologice, Eliza Nitescu a fost desemnata Voluntarul anului 2015 in domeniul Sanatatii, in cadrul celei de-a cincea editie a Galei Nationale a Voluntarilor.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*