Rezultatele finale la referendum

1 august 2012 | 0 comentarii |

Biroul Electoral Central (BEC) a anuntat, in urma cu cateva minute, rezultatele finale ale centralizarii voturilor exprimate de electoratul roman la referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu.

Potrivit datelor BEC, 46,24% din electoratul aflat pe listele permanente avute la dispozitie de birourile electorale s-a prezentat la urne, 87 ,52% dintre acestia au spus DA (au fost de acord cu demiterea presedintelui), iar 11,15% au spus NU (adica l-au sustinut pe Traian Basescu).

In cifre absolute, rezultatele prezentate de Gabriela Bogasiu, presedintele BEC, arata astfel:

–         18.292.464 de persoane au figurat pe listele electorale permanente

–         8.459.053 de electori s-au prezentat la urne

–         7.403.836 (87,52%) de persoane au votat pentru demiterea lui Traian Basescu din functia de presedinte

–         943.375 (11,15%) dintre electori s-au pronuntat impotriva demiterii

–         114.842 (1,32%) dintre voturi au fost nule.

Procesul verbal intocmit de BEC si documentele aferente procesului de votare va fi prezentat astazi Curtii Constitutionale (CCR), institutia abilitata sa valideze sau sa invalideze rezultatele referendumului din 29 iulie.

Potrivit reglementarilor legale in vigoare, pentru validare este necesara prezenta la urne  a 50 + 1 dintre persoanele cu drept de vot, conditie care conform rezultateleor BEC nu a fost indeplinita, ceea ce inseamna ca Traian Basescu ar trebui sa se intoarca la Cotroceni.

Potrivit USL, care a depus mai multe contestatii la CCR, listele reale de alegatori, confirmate de Institutul National de Statistica, de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si alte institutii arata ca exista doar 16,5 milioane de alegatori cu drept de vot in Romania, si acestea sunt cifrele reale care ar trebui luate in calcul la validarea referendumului, ceea ce ar insemna ca cvorumul s-ar fi indeplinit.

Este posibil, insa, ca CCR sa nu poata lua in considerare decat probele BEC, astfel ca singura sansa a USL ar fi aceea ca CCR sa invalideze referendumul si sa dispuna repetarea procesului de votare, tinand cont de sesizarile privind modul in care s-a desfasurat acesta, boicotul PDL fiind, probabil, cel mai puternic argument in acest sens.

Cel mai tarziu maine, judecatorii CCR isi vor face cunoscuta pozitia vizavi de rezultatul votului si contestatiile depuse de actuala Putere, de Opozitie dar si de anumite ONG-uri, dupa care vom sti daca Traian Basescu se intoarce sau nu la Cotroceni.


Categorii: Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*