România, gazdă a Conferinței europene privind drepturile pacienților și bolile rare
Conferința, care va avea loc pe 5 fabruarie, la Oradea, se desfășoară atât în format fizic cât și online, iar înscrierile au început deja, pe platforma dedicată evenimentului.
În contextul accentului pe care Uniunea Europeană îl pune pe drepturile pacienților și acordarea asistenței medicale unitare, inclusiv transfrontalieră, precum și al celebrării Zilei Internaționale a Bolilor Rare, care are loc anual, în februarie, Comisia Europeană, împreună cu ministerele Sănătății din România și din Ungaria, cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și cu Integrált Jogvédelmi Szolgálat (Serviciul de Protecție Legală Integrată) din Ungaria organizează la Oradea, în data de 5 februarie 2025, Conferința privind drepturile pacienților și bolile rare în Uniunea Europeană, anunță organizatporii, printr-un comunicat.
Evenimentul va cuprinde trei sesiuni de comunicări, având ca teme principale: Drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere; Cooperare în domeniul asistenței medicale transfrontaliere; Rețele Europene de Referință pentru boli rare.
În cadrul primei sesiuni se vor prezenta drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere și rolul Punctelor Naționale de Contact, situația emiterii Prescripțiilor electronice la nivelul Uniunii Europene și statusul Prescripției electronice din punct de vedere tehnic. Sesiunea se va finaliza cu o dezbatere despre drepturile pacienților în asistența medicală transfrontalieră.
În a doua sesiune se vor aborda proiectele susținute prin intermediul programului Interreg Europe 2021-2027 pentru asistența medicală transfrontalieră în regiunile de graniță și se vor dezbate modalitățile viitoare de cooperare în privința asistenței medicale transfrontaliere.
Cea de-a treia sesiune se va concetra pe prezentarea de informații privind Rețele Europene de Referință pentru Boli Rare: politici, organizare și apartenență, oportunități, provocări, dar și viziunea unei organizații româno-maghiare de pacienți în privința Rețelelor Europene de Referință. Sesiunea se va încheia cu dezbaterea modalităților de integrare a Rețelelor Europene de Referință în sistemele de sănătate din România și respectiv Ungaria.
Persoanele interesate să participe la conferință, direct sau online, pot accesa agenda detaliată a evenimentului și se pot înscrie urmând link-ul:
https://eu.eventscloud.com/ereg/newreg.php?eventid=200284427&language=rom&language=eng.