S-a confirmat, pilotul de la Bagdasar-Arseni s-a infectat in spital

Marian Cojocaru  „a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital”, transmite Ministerul Sanatatii. Familia se zbate sa-l duca la Viena, pentru a putea fi operat si tratat corespunzator.

 

BagdasarReactia reprezentantilor spitalului Bagdasar Arseni, dupa ce sotia pilotului Marian Cojocaru a anuntat ca acesta a contractat infectii cu bacterii intraspitelicesti in timp cera internat aici, demonstreaza ca mai este mult de lucrat la schimbarea de mentalitate in sistemul medical. Astfel, in timp ce autoritatile incurajzeaza raportarea tuturor cazurilor de infectii nosocomiale fara a mai exista riscul ca managerii unitatilor medicale respective sau medicii sa suporte sanctiuni din aceasta cauza, reprezentantii spitalului Bagdasar au incercat sa nege evidenta, venind cu o ipoteza puerila. Iar asta, in conditiile in care sotia pacientului, medic de profesie, declarase ca nu imputa nimic medicilor din spital, cerand doar ca sotul sau sa fie transferat la o clinica din Viena, unde sa beneficieze de conditii mai bune de ingrijire, ferit de riscul infectiilor intraspitalicesti.

Analizele efectuate la internarea pilotului care suferise accidentul de paramotor pe lacul Comana indicau ca acesta nu era infectat bacteriile periculoase, rezistente la antibiotice, care au fost depistate dupa cateva zile de la internare, timp in care pacientul a fost intubat si ventilat mecanic.

 

Marian Cojocaru (sursa Facebook)

Marian Cojocaru (sursa Facebook)

Asadar, ceea ce sotia pilotului semnala zilele acestea, cand si-a exprimat teama ca daca nu-l transporta la Viena, pentru a putea fi tratat corespunzator, acesta si-ar putea pierde sansa pe care a avut-o scapand cu viata la caderea cu paramotorul, s-a confirmat. Insusi ministrul Sanatatii mentioneaza, intr-o postare pe pagina sa de socializare ca „e bine sa incepem sa spunem adevarul: pacientul de la Spitalul Bagdasar-Arseni a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital … din spital si nu din apa de balta”, scrie Vlad Voiculescu.

Concluzia raportului inaintat de inspectorii din cadrul Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, in urma verificarilor de la Spitalul Bagdasar-Arseni este ca „pacientul, in varsta de 44 de ani, a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital”, transmite Ministerul Sanatatii (MS), printr-un comunicat de presa. „Asta inseamna ca bacteriile Acinetobacter baumanii (multirezistenta, sensibila la Colistin) si Klebsiella (rezistenta la Colistin) sunt dovedite ca prezenta la pacient si provin din spital”, se mentioneaza in comunicat.

Drept urmare, pacientul a fost izolat intr-o rezerva din cadrul sectiei de terapie intensiva.

 

Marian Cojocaru (sursa: Facebook)

Marian Cojocaru (sursa: Facebook)

Deocamdata, documentele analizate de inspectori nu probeaza existenta unei infectii, se mentioneaza in acelasi comunicat, dar ministerul recunoaste ca daca o infectie va aparea sau nu depinde in primul rand de starea pacientului, de masura in care corpul acestuia va avea capacitatea de a limita impactul prezentei bacteriilor in organism si nu de posibilitatile sistemului medical romanesc de a-l ajuta.

In ceea ce priveste informatiile vehiculate in spatiul public despre provenienta bacteriilor din „apa de balta”, MS isi exprima indoieli puternice apropo de validitatea stiintifica a acestei luari de pozitie. Iar argumentele care stau la baza acestei afirmatii sunt ca „pacientul a fost internat in data de 10 iulie, iar pe 11 iulie au fost recoltate probe care au aratat ca nu erau prezente cele doua bacterii in organismul barbatului. Pe 14 iulie au fost recoltate noi probe care au confirmat prezenta celor doua bacterii. In acest timp, pacientul a fost internat in spital. Este extrem de improbabil ca o bacterie cu rezistenta multipla la antibiotice sa existe in afara spitalului, mai precis intr-o «balta»”, se arata in comunicatul MS.

 

preventie infectii intraspitalicestiMinisterul Sanatatii sustine ca Romania are nevoie de o schimbare de atitudine in ceea ce priveste recunoasterea si raportarea infectiilor nosocomiale si indeamna unitatile medicale sa raporteze toate infectiile intraspitalicesti, asa cum se intampla in toata lumea, concomitent cu luarea unor masuri de limitare a prezentei si mai ales de raspandire a acestora.

Un spital este un mediu de risc oriunde in lume in ceea ce priveste aceste infectii. Asa ca singura atitudine corecta este aceea ce recunoastere, de asumare si de lucru activ pentru controlul acestui fenomen. Fara o dimensiune reala a incidentei infectiilor nosocomiale in spitalele romanesti nu se poate formula nicio procedura eficienta. Dezmintirile aparute in spatiul public in ceea ce priveste pacientul amintit sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat vin din partea unui spital clinic cu predare care cuprinde nu mai putin de sase centre de referinta la nivel national”, se arata in comunicatul MS.

In urma controlului, inspectorii sanitari au dispus: Supravegherea si investigarea bacteriologica a tuturor pacientilor din salonul de politrauma, inclusiv izolarea acestora pana la parasirea sectiei ATI 1; reinstruirea personalului auxiliar care efectueaza operatiunile de curatenie si dezinfectie; intensificarea operatiunilor de igienizare si dezinfectare; asigurarea de dispensere pentru igiena si dezinfectia mainilor la toate lavoarele din sectii, iar  societatea care asigura serviciile externalizate de curatenie a fost amendata cu 5.000 de lei.

 

conturi deschise pentru pilotul Marian CojocaruDar asta nu rezolva problema. Marian Cojocaru are nevoie sa fie operat si tratat cum trebuie, pentru a fi salvat. Sotia sa, medicul Irina Valentina Cojocaru nu cere insa vinovati. Ea vrea doar sa aiba posibilitatea de a-si duce sotul la Viena, unde va putea fi „operat pe coloana (e singura varianta de tratament datorita infectiilor intraspitalicesti ce pot duce la degradarea rapida a starii lui)”.  Aceasta astapta aprobarea pentru transferul la Viena, dar apeleaza si la cei care vor sa-l ajute contribuind la salvarea lui, pentru caatat transferul, cat si interventia, respectiv recuperarea ulterioara care va fi de lunga durata, necesita fonduri pe care – multi si uniti cum am fost si pana acum – suntem convinsi ca le putem strange impreuna. Orice ajutor este bine venit si foarte apreciat”, este strigatul disperat dupa ajutor al sotiei pilotului, multumind tuturor celor care si pana acum au ajutat-o si sustinut-o pentru ca la randul sau sa-si poata sustine si ajuta sotul.
Conturile in care se pot face viramentele sunt:
RO87 BRMA 0501 0209 2760 0000 – RON
RO25 BRMA 0501 0209 2769 5400 – EUR
Banca Romaneasca; Titular: Irina-Valentina Cojocaru

 

In ajutorul celor de la Valea Salciei

In ajutorul celor de la Valea Salciei

Reamintim cititorilor ca Marian Cojocaru, seful aerodromului Comana, s-a prabusit cu paramotorul pe care-l pilota, pe 10 iulie, in lacul Comana. Cu el se afla si Nik Baydin, chitaristul trupei The Rock, care si-a pierdut viata, iar pilotul a fost ranit grav.

In 2012, Marian Cojocaru a dus, cu paramotorul pe care il pilota, localnicilor comunei buzoiene Valea Salciei, care erau izolati din cauza ninsorilor abundente, peste 600 de kilograme de aklimente.  El a ajuns la Buzau cu paramotorul pe o platforma, a mers in localitatea Buda, la cativa kilometri de Valea Salciei, si impreuna cu autoritatile au deszapezit o ulita de unde sa poata decola. Timp de doua zile, Marian Cojocaru a zburat de cinci ori deasupra comunei Valea Salciei, la minus 10 grade Celsius, distribuind alimente oamenilor. Misiunea este descrisa pe larg, intr-un amplu interviu despre viata si pasiunea pentru zbor a pilotului, prezentat de gandul.info.

Iar oamenii nu l-au uitat. Dupa accident, primarul comunei, Marian Musat, a mobilizat buzoienii sa doneze sange pentru cel care in 2012 i-a salvat pe multi dintre ei. „Acum are nevoie de sange, dupa accident. Haideti sa donam cu totii pentru el”, si-a indemnat primarul din Valea Salciei, concetatenii, cunoscutii si chiar necunoscutii care au putut vedea postarea de pe pagina sa de socializare.

 


Adaugati un comentariu


 

*