S-a decis: Eugen Nicolaescu este noul ministru al Sanatatii

19 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Actualul presedinte interimar al PNL Bucuresti a mai ocupat aceata functie, in Cabinetul Tariceanu, din 2005 pana in 2008.

Dr. Raed Arafat ramane in Guvern, probabil pe o functie de secretar de Stat si va face echipa cu noul ministru.

 

Eugen Nicolaescu, noul ministru al Sanatatii

Este de-acum cert. Eugen Nicolaescu a fost nominalizat de premierul Victor Ponta pentru a prelua conducerea Ministerului Sanatatii. El va prelua mandatul de la dr. raed Arafat, care va ramane, probabil, in conducerea MS, ca secretar de Stat.

Premierul Victor Ponta a facut publica lista noului Cabinet, asa ca nu ramane decat ca validarea noilor ministri sa aiba loc si in Parlament, dupa care vor depune juramantul la Cotroceni. Astazi au depus juramantul noii alesi ai Legislativului, iar vineri, acestia vor valida Cabinetul Ponta II.

Eugen Nicolaescu a mai fost ministru al Sanatatii, in Cabinetul Tariceanu, din 2005 pana in decembrie 2008, dupa ce prof. dr. Mircea Cinteza a demisionat  din aceasta functie.

In perioada mandatului sau, Nicolaescu a initiat „Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei”, finantat integral de Ministerul Sanatatii Publice. Datele transmise de institutie la vremea respectiva au aratat ca peste 60% din populatia Romaniei s-a prezentat la medicul de familie. Au xistat voci care au sustinut ca efectele nu au justificat cei 171 de milioane de euro cheltuiti.

Tot el a introdus si taxa pe viciu, care i-a vizat pe fumatori si consumatorii de bauturi spirtoase. Chiar daca mandatul de ministru s-a incheiat in anul 2008, liderul PNL a continuat sa se implice in acest domeniu. In 2009, el  afirma ca introducerea coplatii reprezinta  „o metoda de a baga mana in buzunarul bolnavului, de a pune inca un bir, nereglementat in Codul fiscal”.

Inca din primul sau mandat de ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu a avut o atitudine ostila presedintelui Traian Basescu, despre care la jumatatea anului 2007 spunea ca „sufera de mai multe boli din categoria celor psihice”, iar in 2012 afirma ca este un presedinte ilegitim, cu „spirit de vendeta.

 

Nicolaescu la PNL Buzau

In urma cu doua saptamani, scriam intr-un editorial ca este aproape sigur ca fostul ministru Nicolaescu sa revina la carma Sanatatii.  Astazi, ma intreb daca acesta, dupa ce se va vedea in scaunul ministerial, isi va respecta promisiunile facute medicilor in campaniile electorale si fata de care, cel putin medicii buzoieni, au un ridicat orizont de asteptare.

Eugen Nicolaescu spunea la inceputul lunii iunie, la Buzau, ca are in vedere schimbari radicale ale Proiectului Legii Sanatatii promovat de fostul ministru Vasile Cepoi si ca una dintre prioritati ar fi ca banii acestui domeniu sa revina bugetului Ministerului de resort care „are datoria sa asigure servicii de sanatate tuturor oamenilor din aceasta tara. Eu, in calitate de presedinte al Comisiei de sanatate a PNL, ma intalnesc in teritoriu cu lumea medicala, pentru a solicita propunerile profesionistilor, astfel ca politicile sanitare sa poata fi intelese asa cum trebuie la Bucuresti, la Guvern. PNL are o propunere de proiect pentru Legea Sanatatii, dar vrem ca in urma consultarilor cu medicii sa vedem daca si unde mai trebuie operate ajustari, modificari, astfel incat sa prezentam in USL un proiect care sa fie valabil pe termen lung, sa contina strategii pe urmatorii 10 – 20 de ani, sa fie votat in Parlament si sa nu mai sufere modificari decat atunci cand va ajunge la <maturitate> . Propunerile dumneavoastra, ale medicilor din Buzau, vor fi cu certitudine regasite in noua Lege, care trebuie sa aiba ca principale obiective cresterea calitatii actului medical, finantarea corespunzatoare si schimbarea perceptiei asupra sistemului sanitar romanesc”, a declarat Nicolaescu. Ramane sa vedem daca-si mai aminteste…

 

Nicolaescu este un apropiat al liderilor PNL Buxzau

Gheorghe Eugen Nicolaescu s-a nascut la 2 august 1955, in satul Gradistea, comuna Comana din judetul Giurgiu.

In 1982, Nicolaescu a obtinut diploma de licenta la ASE – Facultatea de Comert, iar din 2007 este doctor in stiinte economice.

In 2000 – 2001 a fost lector universitar asociat la Universitatea „Spiru Haret”, iar in perioada 1998 – 1999 a ocupat functia de director economic la SC ABC Construct 2000 SRL.

Eugen Nicolaescu a mai fost ministru al Sanatatii, in Cabinetul Tariceanu, din 2005 pana in decembrie 2008, dupa ce prof. dr. Mircea Cinteza a demisionat  din aceasta functie.

El a inregistrat doua mandate de deputat de Mures, iar in 2008 a fost ales intr-un colegiu din Calarasi. La alegerile parlamentare din acest an, pe 9 decembrie a castigat un nou mandat de deputat, intr-un colegiu din Bucuresti.

In perioada 2000 – 2008, Eugen Nicolaescu a fost membru al Comisiei pentru Buget, Finante si Banci, iar in 2004 – 2005 a fost vicepresedinte al Comisiei.

Eugen Nicolaescu a fost presedintele Organizatiei judeteane Partidul National Liberal Mures (2001 – 2004), presedintele Comisiei Centrale de Cenzori a PNL (2001 – 2002), membru al Biroului Executiv al Partidul National Liberal, purtator de cuvant (2002 – 2006), presedinte ales la Organizatia judeteana PNL Mures (2005 – 2008), membru in Biroul Permanent Central al Partidului National Liberal (2005 – 2007), iar din 2007 este vicepresedinte, membru in Biroul Politic Central al Partidului National Liberal.

In 1 decembrie 2000, Nicolaescu a fost decorat cu Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Cavaler.


Adaugati un comentariu


 

*