S-a rezolvat criza de vaccin hexavalent

22 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a anuntat ca de saptamana viitoare se reia distributia dozelor necesare in teritoriu, iar campania de vaccinare a copiilor va putea fi reluata.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)Pe 1 aprilie anul trecut, a intrat in vigoare noua schema de vaccinare, ce a adus o serie de schimbari. Unele dintre acestea au starnit nemultumire si confuzie in randul medicilor de familie, care au primit ca sarcina sa se ocupe si de vaccinarea elevilor. Tot de la acea data, vechiul vaccin pentavalent, inclus in vechea schema de imunizare a fost inlocuit cu vaccinul hexavalent. Acesta este este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B si poliomielitei si se administreaza gratuit, in calendarul national de imunizare al Ministerului Sanatatii, incepand cu data de 1 aprilie 2015.

Campaniile de imunizare cu acest vaccin au decurs fara probleme, medicii de familie avand la dispozitie dozele necesare pentru vaccinarea copiilor. Primele sincope au inceput sa apara dupa ce au intrat in vigoare prevederile referitoare la noile preturi ale medicamentelor. Ministerul  Sanatatii sustine ca discontinuitatea in aprovizionare s-a datorat imposibilitatii producatorului de a produce si livra acest produs in timp util, in aceasta situatie aflandu-se mai multe state, atat la nivel european, cat si mondial.

 

vaccinuri1Treptat, dozele aflate la medicii de familie s-au epuizat, stocurile nu au fost reinnoite, iar vaccinul hexavalent a disparut, treptat, de pe piata. Parintilor care au mers sa-si vaccineze copiii, conform schemei de imunizare, li s-a comunicat ca nu mai exista pe stoc vaccin hexavalent, medicii neputand indica o data la care vor primi noi doze.

In acest context, desi ar fi avut dreptul de a beneficia gratuit vaccin, multi parinti au pus mai presus de toate sanatatea copiilor, asa ca l-au cumparat din farmacii cu bani din buzuna. In scurt timp insa si stocurile farmaciilor s-au epuizat, iar la ora actuala, aproximativ 35.000 de copii au ramas neimunizati.

A fost momentul in care a inceput sa se vorbreasca serios despre criza de vaccin hexavalent, pe adresa autoritatilor sosind numeroase semnale, atat din partea parintilor, cat si a medicilor de familie.

 

productie vaccinuriMinisterul Sanatatii a anuntat printr-un comunicat, ca aceasta criza va lua sfarsit saptamana viitoare. In comunicat se precizeaza ca s-a ajuns la un acord cu distribuitorul, care va livra 107.300 de doze de vaccin hexavalent, ce vor ajunge la directiile de sanatate publica din tara. De la acestea vaccinul va fi distribuit medicilor de familie care au in evidenta copiii ce trebuie imunizati.

Vaccinul va fi utilizat pentru recuperarea copiilor nevaccinati, precum si pentru vaccinarea de rutina a nou-nascutilor, conform calendarului. In comunicatul amintit se mai arata ca, dupa cum prevede acordul-cadru existent, pana la sfarsitul acestui an, producatorul trebuie sa mai puna la dispozitia Ministerului Sanatatii inca 500.000 de doze de vaccin.

O parte dintre dozele care vor fi distribuite saptamana viitoare vor ajunge si la Buzau, unde circa 950 de copii asteapta ca acest vaccin sa fie disponibil pentru a fi imunizati.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*