Salarii triple pentru medicii din spitale

21 mai 2012 | 0 comentarii |

Asociatia Europeana Medicilor de Spitale (AEMH) si Federatia Europeana a Medicilor Salariati (FEMS) au adoptat, in cadrul Adunarii Generale de la Varna, din perioada 17-19 mai, o declaratie comuna prin care vin in sprijinul medicilor din spitale, anunta Colegiul Medicilor din Romania, printr-un comunicat de presa.

 Cele doua organizatii profesionale cer guvernelor tarilor membre UE sa asigure fara intrerupere finantarea sistemelor de sanatate, la un nivel comparabil cu media europeana, in scopul prevenirii primului factor pentru revenirea economica. Imbunatatirea dotarilor tehnice din spitale astfel incat sa indeplineasca standardele stintifice internationale, garantarea unui salariu minim pentru medicii din spitale la nivelul a cel putin 2-3 salarii medii pe economie sunt alte doua cerinte ale  Declaratiei de la Varna. Implementarea completa si rapida in legislatiile nationale a Directivei privind Timpul de lucru, obtinerea unei balante intre timpul de lucru si timpul personal si viata de familie, precum si garantarea autonomiei profesionale si a autoguvernarii medicilor de spital sunt cerintele imperative ale organizatiilor profesionale amintite.

Dreptul la sanatate este un drept fundamental, recunoscut de toate Tratatele europene. Delegatiile AEMH și FEMS, reunite la Varna considera ca mentinerea calitatii in sistemele de sanatate din tarile membre ale Uniunii Europene necesita conditii de munca potrivite pentru doctorii din spitale”, se arata in declaratie.

Romania a fost reprezentata la aceasta reuniune de Colegiul Medicilor din Romania, Federatia Sindicatelor Democratice ale Medicilor „Dr. Ioan Cantancuzino” si Camera Federativa a Medicilor.

M-am simtit jenat cand am comparat situatia din Romania cu cea a medicilor din celelalate tari. In cadrul dezbaterilor, reprezentantii celorlalte tari au ramas socati de conditia medicului din Romania, plecand de la veniturile pe care le obtine, timpul de lucru si incalcarea independentei profesionale. Delegatiilor celor doua organizatii și-au manifestat sustinerea pentru pozitia Colegiului Medicilor din Romania si in conditiile in care medicii romani vor decide miscari de protest, vor asigura un lobby european pentru rezolvarea problemelor ”, a declarat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae.

In cadrul reuniunii, reprezentantul Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vlad Tica a fost ales vicepresedinte al Asociatiei Europene a Medicilor de Spital.

AEMH este o asociatie profesionala care are ca scop principal imbunatatirea tuturor aspectelor legate de conditiile din spitalele din Europa. Asociatia apara interesele medicilor de spital, se implica in dezbaterile legate de directivele europene si legislatia nationala in ceea ce priveste conditiile de munca, Directiva European privind Timpul de Lucru, Directiva privind Serviciile in Sanatate, libera miscare a profesionistilor din sanatate.

Presedinte AEMH a fost ales, pentru al doilea mandat, dr. Joao de Deus din Portugalia, iar vicepresedinti Thomas Zilling din Suedia, dr. Mikulas Buzgo din Slovacia si prof. dr. Vlad Tica din Romania.


Categorii: Organizatii

Adaugati un comentariu


 

*