Sanatate, respect si traditie, de Ziua Femeii

8 martie 2017 | 0 comentarii |

Conducerea Consiliului Judetean a oferit flori tuturor femeilor care au participat la evenimentele organizate cu prilejul zilei de 8 Martie, iar urmaselor veteranilor de razboi si femeilor din centrele de persoane varstnice ale Fundatiei Sfantul Sava le-a oferit alimente, dulciuri si flori.

 

neaguLuna martie este, din cele mai vechi timpuri, dedicata femeilor, iar simbolic este legata de respectul si dragostea cu care este inconjurata femeia, de flori si de traditiile legate de anotimpul renasterii, primavara.

Daca de 1 martie, femeilor le-au fost oferite mai ales martisoare, de 8 Martie este celebrata Ziua Internationala a Femeii, o zi in care barbatii le ofera mamelor, sotiilor, iubitelor si fiicelor flori si alte daruri prin care isi arata dragostea, pretuirea si respectul fata de fiinta aparent fragila si delicata dar suficient de puternica pentru a da viata.

In judetul Buzau, ca de altfel in toata Romania, luna martie este dedicata femeilor, iar autoritatile judetene si-au manifestat respectul si pretuirea fata de femeile de toate varstele, oferindu-le, in primele zile ale lunii, o multitudine de evenimente (targul de Martisor, spectacole), dar si flori si alte daruri.

 

urmasa veteran - Neagu CJIn ajun de Ziua Femeii, 14 urmase de veterani de razboi au primit, din partea Consiliului Judetean, alimente, dulciuri si flori, iar trei dintre cele mai varstnice doamne, din Buzau, Vernesti si Podgoria au primit aceste daruri chiar de la presedintele institutiei, Petre Emanoil Neagu.

Nu in fiecare zi putem avea fericita ocazie sa sarbatorim asemenea oameni. Tinand cont ca luna Martie este o luna cu multe specificatii, ne-am gandit sa onoram doamnele – urmase ale unor veterani de razboi, care au reusit sa ajunga in zilele noastre. Le-am identificat cu sprijinul MapN, iar astfel am avut placerea sa ma intalnesc cu doamne care au 100 de ani sau chiar mai mult si care sunt, practic, o istorie vie a noastra a romanilor. Cred ca ar trebui sa le acordam mai mult respect acestor oameni care au ramas in viata, atat cat mai avem timp. Urez din toata inima «La Multi Ani!» tuturor doamnelor  urmase ale veteranilor de razboi, iar pentru 8 Martie, aceeasi urare le-o adresez tuturor mamicilor si tuturor femeilor”, a declarat presedintele CJ, Petre Emanoil Neagu.

 

Petre Neagu - urmasa veteranLa Vernesti, presedintele Consiliului Judetean a mers la locuinta unei femei care a implinit, in luna februarie, 103 ani. I-a oferit o floare si darurile pe care le-a avut pregatite, a felicitat-o si i-a multumit ca i-a oferit posibilitatea s-o cunoasca, intreband-o de sanatate.

Angelica Dragnea l-a primit cu mare bucurie pe oaspetele sau, asa cum spune ca se bucura ori de cate ori ii trece pragul casei cineva care s-o intrebe ce mai face. L-a imbratisat si i-a soptit la ureche, intre altele, secretul longevitatii si sanatatii de care se bucura inca, desi a trecut prin multe necazuri, a trait doua razboaie, a indurat foamea, a ramas vaduva, dar a reusit depasit centenarul si este inca in putere. „Tare ma bucur ca ati trecut pe la mine. Sa stiti ca eu toata viata nu am pus alcool  in gura si am muncit cat am putut. Si acum, la varsta mea, imi aduc sigura lemnele in casa, imi fac focul si cele de trebuinta prin casa”, i-a spus Angelica Dragnea, presedintelui Consiliului Judetean.

 

Neagu - preotul MIlea - azil CampeniDe Ziua Internationala a Femeii, conducerea Consiliului Judetean le-a omagiat si pe femeile din centrele de persoane varstnice apartinand Fundatiei Sfantul Sava, de la Campeni si Naeni. Dupa orele pranzului, presedintele Petre Emanoil Neagu a mers in cele doua asezaminte, unde isi petrec viata 36 de femei, si a discutat cu fiecare in parte, oferindu-i  flori, dulciuri, o mangaiere si o vorba buna.

Bucuroase ca cineva le mai trece pragul, batranele l-au imbratisat pe presedintele Consiliului Judetean, i-au multumit si i-au impartasit cate ceva din viata lor care, daca nu ar fi existat parintele Mihail Milea si bunavointa sa, probabil ar fi fost chinuita sau demult sfarsita.

La randul sau, Neagu spune ca „ceea ce a facut Consiliul Judetean astazi a fost un gest normal. Noi am vrut sa sensibilizam mai multa lume, pentru ca sunt multi oameni in suferinta, care chiar au nevoie de ajutorul semenilor. Chiar daca astazi e o zi mai deosebita, pe langa traditionalul „La Multi Ani!”, adresat tuturor doamnelor si domnisoarelor, vreau sa trag un semnal de alarma si sa indemn toti buzoienii, din putinul pe care il au, sa dea si la ceilalti, pentru ca intr-o zi si noi vom fi la fel”, incercand sa sensibilizeze, astfel, cat mai multi buzoieni, indemnandu-i la solidaritate si respect.

 

martisor-pomSarbatoarea Zilei Femeii dateaza din antichitate, de pe vremea legendelor despre zeii Olimpului, cand grecii au inchinat zeitei Cybele, zeita Pamantului si Mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria, desfasurat de pe 15 pana pe 18 martie. Multi au asociat numele martisorului si al lunii martie cu cel al zeului Marte din Roma antica.

In Dacia este amintit zeul Marsyas Silen, iar martie era prima luna a anului. Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de Anul Nou, impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie. Femeile dace purtau monede legate cu fire impletite, dar obiceiuri asemanatoare sunt semnalate si in Bulgaria, Macedonia, Albania.

In Anglia anilor 1800 a fost mentionata Duminica Mamei, serbata in a patra duminica de la inceperea Postului Pastelui. Cu aceasta ocazie, oamenii aveau o zi libera, pentru a merge in vizita si a duce mamelor prajituri. Obiceiul primise numele „mersul la colindatul mamei“ si in acea zi, fiecare mama din Regat primea o prajitura traditionala, apoi mamele le dadeau copiilor binecuvantarea.

 

lalele-rosiiZiua de 8 martie nu a fost aleasa intamplator drept Ziua Internationala a Femeii. In aceasta zi avusese loc, la New York, in anul 1857, o mare miscare de protest a tesatoarelor stangii revolutionare.

In Romania si in Bulgaria se pastreaza obiceiurile de dinaintea caderii comunismului cand, de 8 Martie, de Ziua Mamei, copiii le faceau cadouri mamelor, bunicilor, invatatoarelor si profesoarelor.

In tarile baltice, de 8 Martie se pune mai mult accent pe Ziua Mamei, iar sarbatoare este marcata prin oferirea de daruri si flori. Conotatia politica din Rusia a disparut, iar felicitarile de 8 Martie sunt oferite femeilor din intreaga tara.

In Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmarii drepturilor femeilor, a sigurantei acestora la locul de munca, a sanatatii. In aceasta zi, barbatii din Italia ofera femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene si ciocolata sunt daruri oferite frecvent si femeilor din Rusia si Albania.

 

ziua femeiiIn Portugalia si nu numai aici, femeile sarbatoresc seara zilei de 8 Martie in oras, in grupuri formate numai din reprezentante ale sexului frumos. Femeile din Pakistan celebreaza, in fiecare an, pe data de 8 Martie, lupta pentru drepturile femeii si incercarile de natura culturala sau religioasa prin care au trecut acestea.

In China, femeile au dupa-amiaza libera de 8 Martie, iar barbatii obisnuiesc sa daruiasca flori si mici cadouri sotiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor si colegelor.

8 Martie este sarbatoare oficiala in tari precum Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croaita, Cuba, Georgia, Guinea, Eritrea, Kazakhstan, Kirgizstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia, insa este sarbatorita si in alte state, precum Chile, Serbia sau Bulgaria.

 


Adaugati un comentariu


 

*