Ziua Internațională a Femeii. La mulți ani!

8 martie 2022 | 0 comentarii |

8 martie este dala la care, anual, în lume este sărbătorită femeia. Ziua Internațională a Femeii marchează realizările sociale, economice și politice ale femeilor de-a lungul istoriei și drepturile obținute de acestea. 

 

Luna martie este, din cele mai vechi timpuri, dedicată femeilor, iar simbolic este legată de respectul și dragostea cu care este sau ar trebui să fie înconjurată femeia, de flori și de tradiții legate de anotimpul renașterii, primăvara.

8 Martie este ziua în care întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Femeii, o zi care marchează realizările sociale, economice și politice ale femeilor de-a lungul istoriei și drepturile obținute de acestea, o zi în care oferim mamelor, soțiilor, bunicelor, iubitelor și fiicelor flori și alte daruri prin care ne manifestăm dragostea, prețuirea și respectul față de ființa aparent fragilă și delicată dar suficient de puternică pentru a da viață și a avea grijă de toți din jur.

ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii la 8 martie 1975 – Anul Internațional al Femeii, adoptată însă abia în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. Astăzi, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită la data de 8 martie, în întreaga lume.

Să nu uităm însă că astăzi, 8 martie 2022, femeile din Ucraina, în loc să fie sărbătorite, stau sub bombe sau refugiate în țări străine, iar copiii lor sunt speriați, în timp ce soții, tații și bunicii lor se luptă și încearcă să supravețuiască războiului nedrept, nemilos și imposibil de înțeles provocat de Rusia…

 

Sărbătoarea Zilei Femeii datează din antichitate, de pe vremea legendelor despre zeii Olimpului, când grecii au închinat zeiței Cybele, zeița Pământului și Mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria, desfășurat de pe 15 până pe 18 martie. Mulți au asociat numele mărțișorului și al lunii martie cu cel al zeului Marte din Roma antică.

În Dacia este amintit zeul Marsyas Silen, iar martie era prima lună a anului. Mărțișorul era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de Anul Nou, împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste și bucurie. Femeile dace purtau monede legate cu fire împletite, dar obiceiuri asemănătoare sunt semnalate și în Bulgaria, Macedonia, Albania.

În Anglia anilor 1800 a fost menționată Duminica Mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui. Cu această ocazie, oamenii aveau o zi liberă, pentru a merge în vizită și a duce mamelor prăjituri. Obiceiul primise numele „mersul la colindatul mamei“ și în acea zi, fiecare mamă din Regat primea o prăjitură tradițională, apoi mamele le dădeau copiilor binecuvântarea.

 

Fiind asociată cu primăvara, ziua de 8 Martie este legată simbolic de flori, iar „mascota” internațională a sărbătorii este laleaua, floare care reprezintă primăvara și gingășia și care ar trebui oferită femeilor de ziua lor.

În ţările baltice, de 8 Martie se pune mai mult accent pe Ziua Mamei și se oferă daruri şi flori acestora.

În Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, siguranţei la locul de muncă și sănătăţii, iar bărbaţii le oferă mimoze galbene.

Mimoze galbene şi ciocolată sunt oferite şi femeilor din Rusia şi Albania, la 8 martie.

În Portugalia şi în multe alte țări din lume, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 martie în oraş.

În China, pe data de 8 martie, femeile au după-amiaza liberă, iar în această zi bărbaţii le dăruiesc flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor.

În România, se spune că este bine să porți în continuare mărțișorul primit cadou de 1 Martie, pentru a avea noroc tot anul. Înainte de 1989, la 8 martie, în România se vorbea de Ziua Mamei, dar după aceea, a fost înlocuită cu Ziua Femeii. În 2010 s-a stabilit ca Ziua Mamei să fie sărbătorită oficial în prima duminică a lunii mai, iar cea a tatălui – în a doua duminică.

 

Ziua de 8 martie nu a fost aleasă întâmplător ca Ziua Internațională a Femeii. În aceasta zi avusese loc, la New York, în anul 1857, o mare mișcare de protest a țesătoarelor stângii revoluționare. La 8 martie 1908, 15.000 de femei au mărşăluit la New York, sub sloganul „Pâine şi Trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economică, iar trandafirii, îmbunătăţirea calităţii vieţii lor.

ONU a sărbătorit  Ziua Internațională a Femeii pentru prima dată, la 8 martie 1975 – Anul Internațional al Femeii. Adoptată abia în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită pe 8 martie, în întreaga lume.

În 2022, munca la distanță, egalitatea de gen, sănătatea mentală și munca de îngrijire neremunerată sunt temele centrale ale evenimentelor dedicate Zilei Internaționale a Femeii, de Parlamentul European. „Un viitor ambițios pentru femeile europene după Covid-19: suprasolicitare mentală, egalitate de gen în munca la distanță și munca de îngrijire neremunerată după pandemie” a fost tema unei unei reuniuni interparlamentare organizată pe 3 martie, de Comisia pentru drepturile femeilor a Parlamentului European, împreună cu Direcția pentru Relații cu Parlamentele Naționale.

Deputații europeni marchează Ziua Internațională a Femeii pe 8 martie, cu ocazia sesiunii plenare din Strasbourg.

 


Adaugati un comentariu


 

*