Sanatate si politica

9 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Pe fondul intensificarii protestelor medicilor si ale celorlalte categorii de salariati  din sistemul sanitar, pe masura ce se inrautateste situatia medicamentelor compensate si gratuite,  pe masura ce se maresc datoriile fata de furnizori iar spitalele abia mai pot sa-si desfasoare activitatea si pe masura ce se apropie alegerile locale si parlamentare, politicienii se straduiesc sa creeze impresia ca abordeaza energic carentele din sistemul sanitar.

In timp ce obsesia guvernamentala se canalizeaza spre „dezordinea financiara din spitale”, reducerea numarului de paturi si cedarea administrarii banilor colectati la Fondul de Sanatate catre case de asigurari private, politicienii incearca sa sensibilizeze alegatorii cu discursuri care mai de care, cu demersuri sau investitii publice in sistemul sanitar.

Cand toate acestea se ivalmasesc, iar omul obisnuit, mai ales bolnav, devine vulnerabil, oamenii politici profita. Pentru a se lauda cu ceea ce au facut sau vor face, cu tot ce poate genera un strop de speranta, iar lor sa le aduca o simpatie, un vot.

Asa se face ca de cateva saptamani, principalii favoriti la Consiliul Judetean, actualul presedinte Victor Mocanu, care pentru a ramane in cursa s-a lepadat chiar de partidul din care face parte (PSD), si liberalul Cristinel Bigiu,  sustinut de USL, se „bat” in proiecte pentru sistemul sanitar buzoian.

Mocanu se lauda cu „noua maternitate” si cu „investitiile in Spitalul Judetean”, dar promite si un spital de geriatrie, precum si recuperarea si reintroducerea in circuitul public a spitalelor  desfiintate (de la Parscov si patralagele), desi acestea au fost deja atribuite unor privati.

De cealalata parte, liberalul Bigiu puncteaza „salvarea Spitalului Nehoiu de la desfiintare” prin convingerea ministrului Ritli de a finanta 20 de paturi in plus si „obtinerea autorizatiilor” pentru demararea lucrarilor de la Spitalul Patarlagele.

Si candidatii la fotoliile de primar (mai ales cei aflati in functie) mizeaza pe sanatate. Astfel, primarul Viorel Holban de la Ramnicu sarat a inugurat recent ambulatoriul modernizat al spitalului orasenesc, in care s-a investit din fonduri europene si locale peste un milion de euro.

Primarul Ion Rosca din Cochirleanca se lauda cu construirea unuia dintre cele mai moderne dispensare rurale din judet (in care se acorda servicii medicale de medicina familiei, pediatrie, stomatologie si ecografie) si vrea sa puna in functiune un stationar cu 12 paturi si o sala de nasteri, dar si cu reabilitarea dispensarului din Boboc, infiintarea unei farmacii la Cochirleanca si unui punct de lucru in Boboc, iar la nivel de intentie avanseaza deschiderea unei farmacii veterinare.

La randul sau, primarul Ionel Negraru din Murgesti iese „la rampa” cu „singurul cabinet stomatologic de pe Valea Calnaului” in care medicul dentist vine de doua ori pe saptamana; primarul Adrian Druga din Breaza a demarat lucrarile de reabilitare a cabinetului medical din Greceanca si are prevazut in bugetul de anul acesta dotarea cabinetului stomatologic din Breaza; primarul Ion Zaharia din Florica „puncteaza” cu amenajarea unui nou centru medical in fosta cladire a Cooperatiei, unde vor functiona trei cabinete medicale (medicina de familie, medicina interna si stomatologie), o farmacie umana, precum si un cabinet si o farmacie veterinara.

Asadar, in campania electorala care se apropie, politicienii vor specula din plin nevoia de sanatate a populatiei, ajunsa in pragul disperarii.

 


Categorii: Actual, Editorial

Adaugati un comentariu


 

*