Sanatate spirituala fara granite

21 august 2016 | 0 comentarii |

In cadrul unui protocol incheiat intre Consiliul Judetean Buzau si Raionul Dubasari – Republica Moldova, elevi si profesori ai Scolii Sf. Andrei si ai unei scoli din Cosnita vor avea schimburi de experienta culturale si spirituale reciproce.

 

elevi sc. 12 buzauMaine, 20 de elevi si profesori ai Scolii Generale nr. 12 „Sfantul Apostol Andrei” din Buzau vor trece Prutul. Vor poposi la Cosnita – Raionul Dubasari din Republica Moldova, unde timp de o saptamana vor participa la diferite activitati de documentare, recuperare si insanatosire a istoriei si valorilor stramosesti, in cadrul unui protocol aprobat in sedinta ordinara a Consiliului Judetean Buzau, din data de 28 iulie 2016.

Schimbul de experienta in care sunt implicati elevii buzoieni si moldoveni vizeaza intarirea cooperarii interinstitutionale, realizarea unei comunicari eficiente si a unui schimb de idei intre reprezentantii partilor implicate, realizarea unui schimb de experienta pentru elevii si profesorii implicati in acest proiect, dezvoltarea competentelor culturale, artistice si de comunicare ale participantilor, precum si cunoasterea istoriei, culturii si traditiilor din Buzau si Dubasari.

Elevii si profesorii buzoieni vor avea astfel prilejul sa-i cunoasca pe „fratii de peste Prut” la ei acasa, sa le afle traditiile si obiceiurile pe carea cestia le-au pastrat cu sfintenie, de pe vremea lui Stefan-Voda.

 

 elevi si autoritati DubasariDupa 1 septembrie, o delegatie de elevi si profesori din Raionul Dubasari va veni la Buzau, unde elevii si profesorii Scolii generale „Sf. Apostol Andrei” impreuna cu oficialitatile locale le vor oferi la randul lor ospitalitate si a le prezenta frumusetile si traditiile acestei zone a Romaniei strabune.

Cheltuielile de transport, cazare si masa sunt suportate de Consiliul Judetean Buzau si Asociatia pentru Sprijinirea IMM-urilor Buzoiene, vizita  desfasurandu-se in cadrul unui parteneriat incheiat intre Consiliul Judetean Buzau, Consiliul Raional Dubasari, Asociatia pentru Sprijinirea IMM-urilor Buzoiene, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Buzau si Scoala Generala nr. 12 „Sfantul Apostol Andrei” din municipiu.

Judetul Buzau si Raionul Dubasari au incheiat un acord de cooperare trasfrontalier si regional in vederea dezvoltarii bunelor practici intre autoritatile publice locale, institutii, agenti economici, sectorul asociativ.

Unul dintre vechii prieteni buzoieni ai locuitorilor din Dubasari este si parintele Mihail Milea care, prin Fundatia Sf. Sava de la Buzau si copiii care activeaza in cadrul acesteia incearca sa-i ajute, asa cum s-a putut, pe romanii de peste Prut.

 

CJ Buzau la DubasariColaborarea Judetului Buzau cu Raionul Dubasari este mai veche si a fost consolidata in timp de presedintele CJ Buzau Petre Emanoil Neagu si presedintele Consiliului Raional Dubasari Grigore Policinschi.

Anul trecut, Grigore Policinschi a petrecut Ziua Nationala a Romaniei la Buzau, impreuna cu oficialitatile locale si cu buzoienii care s-au bucurat de festivitatile organizate cu acest prilej.

In luna aprilie a acestui an, o delegatie a Consiliului Judetean Buzau s-a deplasat la Dubasari unde a donat aproape opt mii de carti bibliotecilor scolilor din Cosnita si alte localitati ale Raionului Dubasari. Aflandu-se la granita cu Transnistria, romanii de aici, trec printr-o mare suferinta spirituala, dupa ce le-au fost distruse cartile scrise in grafie latina. De acea au nevoie de sprijin, pentru a-si recupera istoria si ceea ce ocupatia rusa si razboiul le-a „furat”, aruncandu-i intr-o neagra saracie economica si spirituala, iar buzoienii s-au aratat dornici sa-i ajute sa-si vindece ranile adancite de privatiunile suportate zeci de ani.

La inceputul lunii iulie, o delegatie a Consiliului Judetean Buzau, condusa de Petre Emanoil Neagu, a mers intr-o noua vizita de lucru in Dubasari, unde a s-a intalnit cu vicepresedintii Raionului, Maria Jimbei si Valerie Sandul si cativa functionari ai institutiei de peste Prut.

 


Adaugati un comentariu


 

*