Sanitas critica in continuare „scaparile” din Legea salarizarii unitare

Reprezentantii Ministerului Sanatatii spera insa ca noua lege va determina cat mai multi medici sa ramana in tara.

 

Viorel HusanuInainte ca Legea salarizarii unitare sa fie depusa la Parlament, reprezentantii sindicatului Sanitas, prin vocea vicepresedintelui Iulian Pope, atrageau atentia ca proiectul legislativ facut public avea si anumite scapari, avantajand in mod incontestabil anumite categorii de personal din sistemul sanitar, dar nedreptatind alte categorii. La acel moment, vicepresedintele Sanitas isi exprima speranta ca aceste scapari vor fi corectate, fie inainte ca legea sa fie depusa la Parlament, fie in timpul discutiilor din comisii.

Prima varianta nu s-a confirmat, legea fiind depusa la Parlament fara modificarile pe care le-au sugerat sindicalistii, motiv pentru care acestia si-au exprimat din nou nemultumirea. De aceasta data, cel care reclama lacunele din lege este Viorel Husanu, presedintele filaielei Bucuresti a Sanitas. „Sunt foarte multe scapari si nu inteleg de ce in perioada asta, cat a fost facuta publica si inainte de ziua cand au depus-o in Parlament, nu le-au corectat. Am semnalat anumite nereguli si puteau sa le corecteze, daca aveau vointa politica, sa le depuna in Parlament deja corectate, dar, probabil, nu s-a vrut. Diferenta intre categoriile profesionale este in continuare foarte mare, adica intre medic si asistentul medical este de 100 de milioane de lei vechi, deci medicul are 12-13-14.000 de lei, asistentul medical are 4.000 de lei. Diferenta intre asistent si infirmier este de doar 500 de lei, adica nu imi pare ok, trebuia pastrat un echilibru”, a declarat acesta.

 

studenti-umf-carol-davilaViroel Husanu mai sustine ca, in cazul in care legea va fi adoptata in forma sa actuala, fara ca aceste scapari sa fie corectate in comisii, o cariera in domeniul sanitar nu va mai fi foarta atractiva pentru absolventii de liceu. „Trebuia pastrat un echilibru, pentru ca ce tentatie mai ai tu, proaspat absolvent de liceu, sa faci o facultate sau o postliceala de asistent medical, ca sa ai salariu de 4.000 de lei? Nu mai bine ramai cu studii medii? Ramai infirmier si ai 3.900 de lei. De aia spun ca nu stiu cum au gandit-o. De ce ai face tu, proaspat absolvent de liceu, o facultate de asistenti medicali, care dureaza si aia patru ani de zile si nu ai face una de medicina, pentru ca diferenta, v-am spus, este de 10.000 de lei? Nu imi pare in regula si am depus amendamente, dar vad ca nu s-a tinut cont de ele”, a mai declarat liderul sindical, mentionand ca este de parere ca nu se doreste operarea acestor modificari in proiectul de lege.

 

Rares Trisca

Rares Trisca

De cealalta parte, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Rares Trisca, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca este de parere ca noua lege va determina tot mai multi medici sa nu plece din tara si sa ramana sa profeseze in Romania, principala motivatie fiind salariile majorate. „Eu cred ca Legea salarizarii va avea ca efect ramanerea medicilor in tara, in conditiile in care prevede salarii majorate pentru personalul din sistemul sanitar si speram sa ramana cat mai multi in tara. Speram sa isi doreasca cat mai multi medici pregatiti in Romania sa ramana in Romania”, a declarat oficialul din minister.

Un exemplu in sprijinul acestor afitmatii il constituie Polonia, care s-a confruntat cu o problema similara cu cea a Romaniei, generata de exodul medicilor. Medicii polonezi preferau sa plece sa lucreze in strainatate din cauza salariilor mici pe care le primeau in tara, insa dupa ce aceste salarii au fost majorate, numarul celor care au placat din tara a scazut simtitor, chiar daca salariile majorate nu ajungeau inca la nivelul tarilor in care emigrau.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Comentarii (1)

  1. mirela spune:

    Pesedistul de Husanu vorbeste….tocmai el care este inteles cu psdul si baga oamenii lui in comisiile electorale, nu a mai primit plicul de se revolta

Adaugati un comentariu


 

*