Sărata Monteoru, teatrul celui mai amplu exercițiu național interinstituțional de salvare

10 aprilie 2024 | 0 comentarii |

Exercițiul național operativ SAREX 2024, desfășurat sub coordonarea Inspectoratului de Jandarmi Buzău, a reunit la Sărata Monteoru echipaje ale structurilor MAI din mai multe județe, dar și de la ISU, UPU-SMURD și Crucea Roșie Buzău.

 

Peste 200 de militari ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, din cadrul inspectoratelor județene Bacău, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Neamţ, Prahova, Suceava, alături de reprezentanți ai Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, antitero SRI, precum și reprezentanți ai echipajelor buzoiene ale IPJ, ISU, UPU-SMURD și ale Crucii Roșii au participat, în zilele de 9 și 10 aprilie, la un exercițiu operațional interinstituțional de intervenție rapidă, în stațiunea balneară buzoiană Sărata Monteoru.

„La nivelul Jandarmeriei Române a fost planificat un exerciţiu cu forţe în teren denumit «SAREX Buzău-2024», care vizează în principal modul de acţiune al tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi din cadrul societăţii civile, prin intermediul voluntarilor, a precizat inspectorul şef al IJJ Buzău, Virgil Cueru, care a menționat că au fost luate în calcul peste 50 de scenarii.

 

În planificarea exerciţiului, organizatorii au luat în calcul crearea unor situaţii cu probabilitate crescută de a se produce în contextul unor evenimente publice cu participare numeroasă, organizate în mod frecvent în staţiuni turistice, dar şi simularea de cutremure cu un număr important de victime, accidente rutiere, luări de ostatici sau alte evenimente antisociale. În premieră, la exercițiu au participat și peste 450 de copii din şcolile din proximitatea stațiunii.

„Este pentru prima dată când folosim elevi într-un astfel de exerciţiu. Implicarea elevilor într-un astfel de exrcițiu cred că este benefică, pentru că ei își formează, astfel, o serie de deprinderi practice privind modul în care trebuie să acţioneze în cazuri critice, având în vedere că, la acţiunile cu caracter preventiv organizate în şcoli, li se prezintă doar variantele teoretice ale modului de acţiune”, a explicat comandantul IJJ Buzău.

Iar copiii spun că a fost o experiență de neuitat.

 

Într-unul dintre scenarii s-au abordat situaţii specifice unei intervenţii în mediul montan sau greu accesibil. În timpul unui concurs off-road, unul dintre concurenţi a pierdut controlul motocicletei, a căzut într-o râpă și a suferit răni multiple. La faţa locului au fost direcţionate echipaje ale Jandarmeriei şi ISU.

Am mers pe un scenariu realist pentru zona în care ne aflăm, o competiţie de off-road. În cadrul competiţiei am urmărit rezolvarea mai multor situaţii care intră în sfera de competenţă a Jandarmeriei. Sunt foarte importante activităţile de evaluare, testăm capacitatea de reacţie a tuturor structurilor implicate, identificăm modurile de acţiune sau chiar unele care pot inova bunele practici la nivelul instituţiei. Este o particularitate a exerciţiilor, având la bază un scenariu real. Numai în ultimele două săptămâni, la nivelul judeţului Buzău am întâmpinat aproape toată problematica exersată astăzi, inclusiv căutarea unui minor în zonă greu accesibilă, semnalarea unui animal sălbatic în apropierea localităţilor, activităţi specifice de ordine publică”, a detaliat inspectorul şef al IJJ Buzău, Virgil Cueru.

 

Un alt exerciţiu a fost organizat de jandarmi în colaborare cu echipajele antitero ale Serviciului Român de Informaţii (SRI), într-o zonă cu public. O amenințare cu bombă la un concurs de enduro organizat la Sărata Monteoru și sechestrarea uneia dintre persoanele participante au făcut parte din scenariile care au implicat forțele antitero. În scenariul referitor la un atentat terorist a fost vizat ambasadorul unei țări europene, prezent la un festival la care participau mii de persoane.

Planul răufăcătorilor a fost dejucat de luptătorii antitero prezenți în zonă, care au reușit să îi rețină pe teroriști. Din păcate, în timpul operațiunii de salvare, ambasadorul a fost rănit de către unul dintre teroriști. Bărbatul a fost dus la loc sigur, în spatele scenei, unde a primit îngrijiri medicale, iar pentru că traficul rutier în zona festivalului era complet blocat, victima a fost evacuată cu ajutorul unui elicopter IAR 330L Puma al SRI și transportată în siguranță într-o zonă fără risc.

 

Potrivit șefului IJJ Buzău, în diferite etape ale exerciţiului, în funcţie de ncecesitate, alături de efectivele de jandarmi au fost angrenate și efective ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, cele ale Diviziei 2 Infanterie Getica, Direcţiei Regionale de Informaţii Moldova Sud, Serviciului Public Judeţean Salvamont Vrancea, ale Centrului Medical Judeţean Buzău, Filialei Crucea Roşie Buzău și UPU-SMURD din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Șefa secției UPU-SMURD, dr. Mădălina-Nicoleta Diaconică-Popescu, medic specialist medicină de urgență, a luat parte la acest exercițiu, într-un scenariu în cre a fost simulat un cutremur cu victime mulțtiple, alături de asistentele medicale Mariana Nica, Cristina Ezech și Maria Popa. Astfel activități sunt extreme de utile și ne oferă posibilitatea de a ne pregăti și de a reacționa prompt în fața unor posibile evenimente cu victime multiple”, concluzionează medicul urgentist.

SAREX 2024 a vizat în principal, prin acțiunile defășurate pe parcursul celor două zile de exerciții, modul de acţiune al tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi din cadrul societăţii civile prin intermediul voluntarilor, la un posibil eveniment major, soldat cu victime multiple.

Exerciţiul SAREX se înscrie în sfera Acordului de parteneriat semnat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, în baza căruia Jandarmeria Română este partener în proiectul „Creşterea rezilienţei la dezastre prin îmbunătăţirea pregătirii pentru misiuni de căutare-salvare şi asanare a muniţiei neexplodate -RESILIENCE, finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian.


Adaugati un comentariu


 

*