Sase persoane au fost retinute in dosarul „Diplome fara studii”

27 iulie 2017 | 0 comentarii |

Peste 350.000 de euro, inscrisuri si sisteme informatice au fost ridicate de anchetatori, iar fata de 15 persoane implicate in promovarea frauduloasa a unor examene au fost dispuse masuri restrictive de libertate.

 

Universitatea Vasile Goldis

Dosarul „Diplome de licenta fara studii”, in care 36 de cadre didactice universitare, studenti si personal nedidactic din cadrul a doua universitati din Arad sunt cercetati pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie, iar in cazul a 15 dintre acestea s-au dispus masuri restrictive de libertate, se arata intr-un comunicat al Inspectoratului General al Politiei (IGPR).

Potrivit comunicatului amintit, in urma celor 106 perchezitii domiciliare care au avut loc, ieri, oamenii legii au ridicat „peste 350.000 de euro, inscrisuri si sisteme informatice utile cauzei. Pana in acest moment, sase persoane au fost retinute si urmeaza sa fie prezentate instantei, cu propunere de arestare preventiva, iar fata de alte noua s-a dispus masura controlului judiciar”, se arata in comunicatul de presa al IGPR.

Potrivit anchetatorilor, pana la acest moment s-a stabilit ca, in cadrul unor institutii de invatamant superior s-ar fi constituit adevarate retele infractionale. Din acestea ar fi facut parte cadre didactice universitare, secretare, informaticieni, precum si fosti absolventi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenti la profesori sau catre alte persoane implicate, contra unor comisioane, pentru a promova in mod fraudulos examenele. Absolventi ai unor facultati de Medicina generala, Medicina dentara, Psihologie sau Drept si-au obtinut diplomele fara sa fie trecut, macar, pe la facultate.

 

Una dintre Universitatile vizate este „Vasile Goldis” din Arad. Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a comentat la mai multe televiziuni centrale ca in spatiul public au mai existat informatii ca ar fi fost nereguli la cele doua universitati, dar a omis faptul ca el insusi are si-a luat masterul in management educational tocmai aici. In 2013, aceeasi universitate a mai fost implicata intr-un scandal in care mai multi profesori au fost acuzati ca vindeau diplome de licenta.   

In cazul de fata, cercetarile au relevat cain acest mecanism, studenti care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, in special cei cunoscatori de limba romana, ar fi devenit la randul lor intermediari pentru alti colegi. In anumite cazuri, banii oferiti in schimbul promovarii examenelor ar fi fost lasati la puncte de schimb valutar ai caror administratori ar fi fost in relatii de prietenie cu cadrele didactice”, potrivit comunicatului IGPR.

Cadrele didactice ar fi cerut si primit bani si bunuri de la studenti pentru a le oferi lucrari de licenta deja elaborate sau pentru promovarea unor examene, mai ales in cazul unor studenti straini, inscrisi la grupe ce urmau cursurile in romana, fara ca acestia sa inteleaga limba. De asemenea, informaticienii universitatilor respective ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidenta situatiilor scolare si ar fi modificat rezultatele obtinute de unii dintre studenti ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu raspunsurile corecte, in timpul examenelor.

 

(sursa foto: Opinia Timisoarei)

Reamintim ca in cursul zilei de miercuri, 26 iulie 2017, procurori ai Parchetului ICCJ au facut 106 perchezitii la cadre didactice si studenti de la universitatile „Vasile Goldis” si „Aurel Vlaicu” din Arad, 36 de persone fiind suspectate de fapte de coruptie intr-un dosar denumit generic „Diplome de licenta fara studii”.

In urma perchezitiilor, numai la domiciliul si la clinica medicului timisorean Emil Urtila, profesor la Universitatea „Vasile Goldis”, s-ar fi gasit  200.000 de euro, iar suspectul a fost dus la audieri, la Arad. La actiune au participat politisti din cadrul Directiei de Combatere a Crimei Organizate, Directiei de Investigatii Criminale si Direcţiei de Politie Transporturi din cadrul IGPR, precum si politisti ai inspectoratelor de politie din Caras-Severin, Hunedoara si Timis, dar si jandarmi.

Potrivit procurorilor, mai multe cadre didactice din cadrul celor doua institutii de invatamant au cerut si primit bani si bunuri cu ocazia organizarii si sustinerii de catre studenti a examenelor la diferite discipline (sustinute chiar in afara perioadei de examinare) si/sau cu ocazia sustinerii examenelor de licenta.

 

Universitatea Aurel Vlaicu

Unii studenti straini, inscrisi la grupe ce urmeaza cursurile in limba romana, nu cunosc/nu inteleg limba romana si totusi sunt promovati, in schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale”, spun procurorii. In schimbul unor sume de bani acestia primeau insa, in timpul examenelor sustinute online, raspunsurile corecte la testele grile, acestea fiindu-lecare le erau trimise pe telefoanele mobile de catre informaticienii institutiei de invatamant, prin mesaje text (SMS). Mai mult, informaticienii intrau in contul electronic al studentului si modificau raspunsurile de la examen in testul on-line astfel incat studentul sa fie declarat promovat.

De asemenea, studentii cumparau direct de la profesori lucrari de licenta gata elaborate, in format electronic, inclusiv prezentari in format power-point necesare pentru sustinerea lucrarii in fata comisiei de examinare. In cauza sunt vizate facultaile de medicina, medicina dentara, psihologie, drept si inginerie din cadrul celor doua universitati aradene.

 


Adaugati un comentariu


 

*