Scadere spectaculoasa a numarului deceselor prin infarct miocardic acut

Fenomenul se datoreaza in principal implementarii programului national de tratament invaziv, demarat in urma cu sapte ani, dar si legii interzicerii fumatului in spatiile publice inchise.

 

Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu

La Conferinta Nationala de Cardiologie CardioNET, care se desfasoara zilele acestea la Targu Mures, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, medicul Gabriel Tatu Chitoiu, a declarat ca Romania a inregistrat cea mai spectaculoasa scadere a ratei mortalitatii datorate infarctului miocardic acut, fenomen petrecut intr-un interval relativ scurt de timp.

Astfel, potrivit medicului cardiolog, in decurs de doar doi ani s-a inregistrat o scadere cu 40% a numarului deceselor prin infarct miocardic acut, in principal gratie implementarii programului national de tratament invaziv pentru aceasta afectiune.

Programul a fost demarat in 2010, iar aceasta diminuare considerabila a ratei mortalitatii a fost consemnata la jumatatea anului 2012, la doar doi ani de la implementare.

Stiti foarte bine ca exista un program national de tratament, din august 2010. Suntem in al saptelea an si Romania a avut cea mai spectaculoasa reducere a mortalitatii la nivel national, inclusiv prin infarct, cu 40% in doi ani de zile de la implementarea acestui program”, a declarat Gabriel Tatu Chitoiu in cadrul Conferintei CardioNET de la Targu Mures.

 

In cadrul aceluiasi eveniment, dr. Theodora Benedek a anuntat ca la Clinica de Cardiologie a SCJU Targu Mures, pe care o conduce, se inregistreaza cea mai mica rata a mortalitatii dintre toate sectiile de profil din tara. „In anul 2016, au fost internati, intr-o clinica de 30 de paturi, 1.300 de pacienti, iar 982 dintre acestia au fost internati Coronary Care Unit. Peste 1.000 dintre acesti pacienti au beneficiat de interventii intercutane, implantari de stent, interventtii de revascularizare, ceea ce inseamna ca peste 85% dintre pacientii internati in clinica noastra au beneficiat de diferite forme de tratament interventional, 98% din internari au fost urgente cardiovasculare. Aceasta complexitate a cazurilor tratate ne-a adus la un indice Case Mix de 3,4, situandu-ne in mod constant in multe luni pe primul loc ca indice de complexitate a cazurilor tratate in SCJU Targu Mures. Cu toate acestea, ne mandrim cu mortalitate de 2,3%, una dintre cele mai mici mortalitati, poate chiar cea mai mica intr-o sectie de cardiologie”, a aratat dr. Benedek, mentionand ca aceasta clinica dispune de doua laboratoare de cardiologie interventionala dotate cu cea mai moderna aparatura si un sistem de sapte operatori care asigura non-stop tratamentul de urgenta pe revascularizare pe cale interventionala a infarctului miocardic acut.

 

Dr. Martha Benedek

Totodata, Clinica de Cardiologie din Targu Mures este recunoscuta ca centru european de training pentru obtinerea acreditarilor in cardiologie interventionala, fiind unul dintre cele doua centre din Romania acreditate pentru acordarea competentei de cardiologie interventionala.

Am reusit sa scadem mortalitatea prin infarct miocardic acut de la 23% la 5% in decursul a sapte ani de munca sustinuta. Rezultatele au fost publicate in prestigioasa revista American Heart Journal si, mai mult decat atat, intr-un editorial scris de catre revista s-a recomandat reteaua STEMI implementata in Romania Centrala de catre echipa noastra, condusa de catre domnul profesor Benedek Imre, ca model de buna practica si pentru alte tari europene si din intreaga lume, pentru implementarea strategiilor care pot duce la scaderea mortalitatii prin infarct. Avem un laborator de electrofiziologie, unde s-au realizat aproape 200 de proceduri extrem de complexe, iar luna trecuta am implementat in centrul nostru procedurile de crio-ablatie pentru tratamentul fibrilatiei atriale. In cadrul laboratorului de imagistica cardiaca efectuam proceduri complexe tridimensionale. Recent, am implementat, cu ajutorul unui proiect de cercetare european, un echipament de rezonanta magnetica cardiaca, in care intr-o luna am efectuat peste 100 de achizitii”, a punctat dr. Theodora Benedek.

Specialistul targmuresean a subliniat ca in spatele realizarilor care au dus la dezvoltarea Clinicii de Cardiologie si la dezvoltarea Conferintei CardioNET sta o munca sustinuta de peste 30 de ani.

 

Dr. Tatu-Chitoiu a mai precizat ca un alt factor de data ceva mai recenta care a dus la diminuarea mortalitatii prin infarct miocardic, dar si la reducerea numarului de afectiuni cardiace, il constituie programul anti-fumat, care a culminat cu adoptarea legii care interzice fumatul in spatiile publice inchise. La un an dupa promulgarea acestei legi, numarul internarilor cu infarct miocardic a scazut cu 17%, iar numarul copiilor internati cu astm bronsic a scazut cu 56%.

„Societatea Romana de Cardiologie si-a schimbat optica, de cativa ani a trecut de la ceea ce se cheama arta pentru arta, la arta cu tendinta, plecand de la ideea ca noi stim sa facem foarte mult lucrari stiintifice la nivel foarte inalt, dar daca acestea nu se reflecta in cifrele de mortalitate sau morbiditate din tara, inseamna ca lucrurile nu merg pe fagasul normal. Motiv pentru care Societatea Romana de Cardiologie a trebuit sa fie mult mai mult implicata in politica medicala in Romania si rezultatele se vad”, a mai precizat presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

 

Cu aceeasi ocazie, Dr. Tatu-Chitoiu si-a manifestat nemultumirea fata de faptul ca televiziunile nationale nu se arata foarte interesate de informarea populatiei pe probleme medicale, pe motiv ca astfel de emisiuni nu fac rating.

In urma mai multor demersuri esuate de a promova cateva emisiuni de sanatate pe calalele nationale, membrii Societatii Romane de Cardiologie au ajuns la concluzia ca ar fi mult mai indicat ca aiba la dispozitie propriul canal de televiziune. Astfel, au luat decizia  de a deschide un canal de televiziune specializat, care va emite on-line, iar demersurile sunt in faza avansata. Gabriel Tatu Chitoiu a declarat ca, in cursul acestei saptamani, documentatia a fost depusa la Consiliul National al Audiovizualului, iar noul post urmeaza sa primeasca licenta.

„In curand vom asista la o serie de emisiuni de educatie in cardiologie. In acest proces de educatie suntem implicati cu totii, inclusiv colegii din Targu Mures, care vor fi prezenti in doua sesiuni in cadrul programului, din toamna”, a subliniat specialistul.

(Sursa foto: pagina de Facebook a evenimentului)

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*