Geoparcul Tinutul Buzaului, inca un pas spre UNESCO

23 iunie 2017 | 0 comentarii |

O delegatie a Comisiei permanente a camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei pentru UNESCO s-a aflat joi, la Buzau, pentru a identifica, impreuna cu Consiliul Judetean, „punctele tari” pentru acreditarea geoparcului.

 

Traditie, turism, sanatate, fenomene naturale si supranaturale, personaje fantastice si eroi de legenda. Ce au in comun toate acestea? Multe… Iar cand in doscutie sunt locuri unice si povesti incredibile despre trecutul indepartat, cand legatura dintre om si natura se dezvaluie intr-un chip aproape mistic, iar cercetarea si pasiunea fac sa ni se dezvaluie fenomene inexplicabile la un moment dat, nu ne ramane decat sa ne bucuram ca exista astfel de daruri pe care natura ni le ofera cu generozitate si ne dorim sa le dezvaluim si altora.

Vorbim despre toate acestea in contextul in care zona caree a primit numele de Geoparcul Tinutul Buzaului are toate sansele sa devina cel de-al doilea geoparc din Romania inclus in Reteaua Globala UNESCO, dupa Geoparcul Tara Hategului.

Pentru asta, insa, este nevoie de sprijin si de colaborare intre factorii de decizie locali si nationali, de finantare si dedicare.

Primul pas a fost facut in 2007, de profesorul universitar Alexandru Andrasanu, de la Facultatea de Geologie si Geofizica a Universitatii Bucuresti, care impreuna cu studentii sai a cutreierat muntii Buzaului si in urma descoperirilor facute a pus bazele Geoparcului.

 

Ulterior s-a implicat si Consiliul Judetean care, in parteneriat cu Universitatea Bucuresti si cu suportul autoritatilor locale au construit o strategie prin care Geoparcul Tinutul Buzaului sa poata fi recunoscut si sustinut si de UNESCO. S-au facut demersurile necesare, s-a demarat o campanie sustinuta de promovare a Tinutului Buzaului si obiectivelor turistice din aceasta zona cu un potential urias, iar joi, 22 iunie 2017, la invitatia presedintelui Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, la Primaria Lopatari a avut loc o sedinta a Comisiei permanente comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO. Din Comisia care a incercat sa identifice modalitatile de sustinere a Geoparcului Tinutului Buzaului pentru includerea in reteaua UNESCO au facut parte Ioan Jelev – reprezentantul Comitetul National Roman M.A.B. UNESCO si consilierul Ionut Aichimoaie, alaturi de deputatii PSD Lucian-Eduard Simion, Nicolae Dobrovici-Bacalbasa si Catalin-Ioan Nechifor.

Membrii comisiei, impreuna cu presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu si parlamentari buzoieni Sorin Lazar, Sebastian Radu, Danut Pale, Ionela Viorela Dobrica, Lucian Romascanu si Liliana Zbirnea si cu primarii celor 18 localitati care alcatuiesc Geoparcul „Tinutul Buzaului”, sub indrumarea profesorului Alexandru Andrasanu si a coordonatorului echipei Geoparcul Tinutul Buzaului, Razvan Gabriel Popa au vizitat „Muzeul 7 locuri de poveste” din Lopatari si „Muzeul Timpului Omului” din Manzalesti, tabara de sculptura in lemn de la Meledic si alte obiective turistice aflate pe teritoriul Geoparcului.

 

Membrii Comisiei parlamentare au ajuns la Buzau inca de miercuri seara, iar joi, impreuna cu reprezentantii Geoparcului Tinutul Buzaului, autoritatile judetene, parlamentarii buzoieni si primarii celor 18 comune incluse in proiect, au vizitat principalele obiective, pentru a se convinge ca acest obiectiv merita sa fie inclus in reteaua UNESCO.Este un moment deosebit pentru acest proiect de suflet al nostru. Le multumesc tuturor membrilor delegatiei Comisiei comune pentru relatia cu UNESCO pentru ca au raspuns invitatiei noastre de a realiza o vizita in Geoparcul Tinutul Buzaului, care reprezinta un proiect pe termen lung, un instrument de dezvoltare durabila a unui numar de 18 comunitati din judetul Buzau. Speram ca Tinutul Buzaului sa intre in galeria de elita a geoparcurilor acreditate de UNESCO, pentru ca este un tinut deosebit de frumos si incarcat de spiritualitate. Pestera de Sare, Focurile Vii, Vulcanii Noroiosi, Trovantii, lacurile de la Mocearu si Meledic, zona Sarulesti-Bisoca din apropiere sunt tot atatea obiective care pot oferi iubitorilor de drumetii, de natura si spiritualitate, de traditii si obiceiuri, numeroase motive de satisfactie. Acest proiect are nevoie insa de sprijinul tuturor factorilor de decizie, atat de la nivel local, cat si national, pentru ca includerea in Reteaua Globala UNESCO”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu.

 

Profesorul Alexandru Andrasanu a subliniat principalele argumente care pot determina UNESCO sa includa Tinutul Buzaului intre cele mai atractive si mai interesante obiective turistice din lume. „Geoparcul Tinutul Buzaului este un teritoriu deosebit, cu un potential exceptional din punct de vedere natural, geologic si uman. Lagatura dintre oameni si pamant s-a pastrat aici aproape nealterata, iar noi vrem sa o promovam la nivel national si international, pentru ca avem datoria de a conserva si de a arata lumii intregi aceasta legatura ancestrala dintre Om, Pamant si Univers. In Tinutul Buzaului imaginarul si spiritualul se impletesc cu fizicul cadrului natural si astfel sensurile transced: pietrele capata valente magice, prin unele se poate citi viitorul, unele sunt porti pentru duhuri, alte pietre sunt ravasul salbaticiunilor care au hotarat sa nu se mai atace, unele locuri sunt bune, iar altele rele, vulcanii noroiosi sunt capcane puse de capcauni vicleni pe cand balaurii infranti in lupta se ascund sub dealuri si scuipa pacura din rani. Toate aceste bogatii spirituale, alaturi de cele material si turistice definesc spatiul Tinutului Buzaului, il individualizeaza si ofera un mare potential de dezvoltare bazata pe educatie, turism cultural, turism de descoperire, geoturism. Dorinta de a le conserva si necesitatile economice locale au facut ca Geoparcul sa devina strategia optima de dezvoltare si protejare a acestui teritoriu. Prezenta Comisiei Parlamentare pentru UNESCO la Buzau ne da speranta ca lucrurile se misca intr-o directie buna si ca vom avea sustinerea necesara, ca exista o vointa puternica pentru atingerea obiectivului propus. Avem o echipa de profesionisti cu care lucram inca din 2007, iar Universitatea Bucuresti si Consiliul Judetean Buzau fac toate eforturile pentru ca Geoparcul Tinutul Buzaului sa fie inclus in Reteaua UNESCO. Am convingerea ca acest deziderat se va realiza”, a spus profesorul Andrasanu.

 

Nu mai putin optimist s-a aratat si administratorul Geoparcului Tinutul Buzaului, Razvan Popa, care a tinut sa sublineze realizarile echipei pe care o coordoneaza si sa puna in evidenta descoperirile care recomanda aceasta zona sa primeasca acreditarea UNESCO. „Tinutul Buzaului este un cadru natural conservat de-a lungul mileniilor, natural. Avem Vulcanii Noroiosi, Focurile Vii, sare, pietre cu forme ciudate si fenomene spectaculoase pe care oamenii au incercat sa si le explice facand legatura intre mediul in care traiau si anumite forte supranaturale. Vantul si apa au modelat acest tinut conturand forme impunatoare, precum Grunjul Alb de la Manzalesti, Sfinxul din Bustea, Pietrele Mortatului de la Lopatari, Pietree Miraului de la Braesti, Coltii de piatra de la Colti, Trovantii de la Ulmet si de la Odaile. La Meledic, apa sarata a scobit a doua cea mai lunga si prima cea mai adanca pestera de sare din lume! Teritoriul pastreaza inca zone salbatice, puternic impadurite, o fauna diversa, iar din punct de vedere imaterial, putem vorbi despre un bogat patrimoniu care include denumiri, legende, intamplari, descantece, vraji si retete tamaduitoare din plante. Patrimoniul cultural imaterial se individualizeaza insa prin stransa conexiune cu mediul natural. Au aparut astfel povesti dintre cele mai spectaculoase, in care personajele principale au fost fie eroi ai locului, fie balauri, capacauni, spirite bune sau spirite rele… Cred ca aceasta relatie dintre om si natura este cea mai importanta, pentru ca surprinde esenta locului”, a explicat Razvan Popa.

 

In urma consultarilor cu autoritatile locale si specialistii in domeniu, care au oferit o imagine mult mai exacta a situatiei existente, membrii comisiei vor stabili un plan comun de actiuni pentru introducerea Geoparcului Tinutul Buzaului in UNESCO.

Le multumesc membrilor Comisiei comune pentru relatia cu UNESCO a Camerei Deputatilor si Senatului ca au raspuns invitatiei noastre de a vizita Geoparcul Tinutul Buzaului si doresc si sa-i felicit pe primarii celor 18 localitati si parlamentarii buzoieni pentru implicare. Geoparcul Tinutul Buzaului reprezinta un proiect pe termen lung, un instrument de dezvoltare durabila a comunitatilor locale implicate, dar inseamna si un motiv de mandrie, nu doar pentru judetul Buzau, ci si pentru intreaga Romanie. De aceea cred ca este important sa conlucram impreuna, de la administratorii geoparcului la autoritati judetene, parlamentari si guvernanti, pentru realizarea obiectivului propus”,a subliniat presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, la finalul intalnirii in urma careia s-a mai facut un pas important pentru includere Geoparcului Tinutul Buzaului in Reteaua Globala UNESCO.

Cele 18 comunitati locale care compun teritoriul Geoparcului Tinutul Buzaului: Braesti, Beceni, Berca, Bisoca, Bozioru, Canesti, Chiliile, Colti, Cozieni, Lopatari, Minzalesti, Odaile, Panatau, Parscov, Sarulesti, Scortoasa, Valea Salciei si Vintila-Voda.


Adaugati un comentariu


 

*