SCJU Galați a devenit Centru Regional de Cercetare şi Tratament al Cancerului Hepatic şi de Colon
Pacienții vor putea beneficia aici de proceduri moderne în tratamentul acestor afecțiuni, cheltuielile fiind decontate de Academia de Științe Medicale și Ministerul Sănătății.
Începând din această saptămână, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați se desfășoară proiectul european „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri în Cercetare”. Odată cu lansarea acestui proiect, spitalul gălățean a intrat într-o nouă etapă a dezvoltării sale. Proiectul este axat pe metode moderne de tratament pentru cancerul hepatic și cel de colon, la spitalul galațean devenind astfel disponibile o serie de proceduri moderne gratuite pentru pacienți, cheltuielile aferent urmând a fi decontate de Academia de Științe Medicale și de Ministerul Sănătății.
Directorul medical al spitalului, dr. Aurelia Romilă a precizat că, odată cu lansarea programului european care se va derula pe o periadă de cinci ani, unitatea medicală a devenit Centru Regional de Cercetare și Tratament petnru Cancerul Hepatic și de Colon, aici efectuându-se ieri și primele proceduri de chemoembolizare hepatică. Pentru realizarea acestor proceduri, în cadrul programului, derulat în parteneriat cu Academia de Științe Medicale și Ministerul Sănătății, a fost achiziționat un angiograf care, ieri, a fost pus în funcțiune.
Procedurile de chemoembolizare hepatică de la spitalul din Galați vor fi efectuate de medicul Radu Dumitru, de la Spitalul Fundeni din Capitală, acesta fiind unul din puținii specialiști din țară calificați pentru a efectua acest gen de intervenție. Ăn cadrul acestui spital vor fi tratați nu numai pacienții din județ, ci și din județele limitrofe, între care și cei din Buzău, care suferă de cancere hepatice sau de colon și au recomandare pentru această procedură.
Pentru început, pe lista pacienților care s-au arătat dispuși să urmeze un astfel de tratament se află doar trei persoane. Coordonatorii proiectului de la SCJU Galați se vor concentra, în perioada următoare, pe lângă asigurarea tratamentelor specifice, pe atragerea de noi pacienți, bugetul alocat programului fiind suficient pentru tratamentul a 50 de persoane.
Chemoembolizarea hepatică reprezintă o metodă de tratament minim invaziv al cancerului hepatic, fiind adresată pacienţilor fără indicaţie chirurgicală și se realizează în sala de operaţie dotată cu angiograf, cu anestezie locală. Cu ajutorul imaginilor angiografice, un cateter extrem de subţire permite embolizarea selectivă a arterelor nutritive ale tumorii hepatice. Astfel, chimioterapicul administrat intraarterial în tumoră prezintă concentraţie maximă şi reacţii sistemice minime, iar particulele de embolizare întrerup alimentarea nutritivă a tumorii.
Proceduri similare mai sunt efectuate în prezent doar în clinici din București și Iași, intervențiile care urmează a fi realizate la Galați fiind coordonate de specialiștii de la Institutul Clinic Fundeni.
Dr. Radu Dumitru, medicul care a efectuat primele proceduri la spitalul din Galați spune că „în cadrul Centrului Galaţi vom efectua proceduri de radiologie intervenţională oncologică, una din componentele acestei proceduri fiind chemoembolizarea – o procedură de radiologie intervenţională care practic substituie intervenţia chirurgicală. Este o intervenţie specială, adresată pacienţilor bolnavi grav, cu cancer, care până în momentul acesta nu aveau soluţii terapeutice de lungă durată decât chimioterapie sistemică. Aceste proceduri le vom efectua în laboratorul de angiografie al spitalului judeţean. Principiul procedurii este administrarea unei concentraţii cât mai mari chimioterapic la nivelul tumorii hepatice. Procedura este gratuită, pacienţii vor fi internaţi în cadrul spitalului şi trebuie să fie asiguraţi. În judeţul Galaţi avem 50 de pacienţi care trebuie înrolaţi, prin bugetul proiectului. Noi suntem acum deschişi să primim pacienţi”.