Doctorul Ciocalteu, retinut de DNA

3 iunie 2016 | 1 comentariu |

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca medicul Alexandru Ciocalteu si economista Petruta Lazar au fost retinuti pentru 24 de ore pentru fapte de coruptie.

 

Nu trece zi sa nu vedem cel putin un medic acuzat sau arestat pentru coruptie! Dupa cazul celor 77 de oncologi acuzati ca s-au plimbat in India pe banii unor firme de medicamente in schimbul recoandarii unor medicamente produse de acestia si a zecilor de medici psihiatri acuzati ca faceau experimente pe pacienti fara stirea acestora, un nume „greu” al sistemului de sanatate a ajuns in vizorul DNA. Este vorba despre profesorul Alexandru Ciocalteu, fost manager al Spitalului Sfantul Ioan din Capitala, care impreuna cu o alta persoana din conducerea aceleiasdi unitati medicale sunt acuzati de fapte de coruptie.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au anuntat, printr-un comunicat de presa remis joi seara, ca  s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 2 iunie 2016, a inculpatilor LAZAR PETRUTA, la data faptelor manager, ulterior director economic al Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Ioan” Bucuresti, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, si a medicului
CIOCALTEU ALEXANDRU, la data faptelor manager al Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Ioan” Bucuresti, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

 

Faptul ca profesorul Ciocalteu a scris peste 20 de tratae de nefrologie, doua carti de publicistica, doua romane si doua plachete de versuri si a format sute de studenti care acum sunt medici nu-l mai ajuta cu nimic, in fata acuzatiilor care i se aduc. In ordonantele de retinere ale procurorilor se arata ca „in cursul anului 2008, in urma unei intelegeri prealabile, inculpata Lazar Petruta, in calitate de manager interimar, i-a pretins unei persoane ca dupa incheierea unui contract intre Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Ioan” Bucuresti si firma reprezentata de respectiva persoana, acesta din urma sa ii dea, cu titlu de mita, un procent de 5 % din valoarea contractului.

Ca urmare, incepand cu luna ianuarie 2009 pana in august 2010, inculpata Lazar Petruta a primit de la respectiva persoana, cu titlu de mita, suma de 20.000 lei lunar, in total 480.000 lei pentru a facilita incheierea si derularea contractului de mai sus (inclusiv efectuarea platilor catre firma respectiva si incheierea de acte aditionale). In perioada primirii banilor cu titlu de mita, Lazar Petruta a ocupat functia de manager al spitalului si ulterior pe cea de director financiar”.

 

Functia de manager al spitalului a fost ocupata, ulterior, de medicul Alexandru Ciocalteu care, la randul sau, i-ar fi pretins aceleiasi persoane si ar fi primit, lunar, cu titlu de mita, suma de 40.000 lei, pentru derularea contractului anterior mentionat, inclusiv semnarea de acte aditionale si efectuarea platilor, in total 2.880.000 lei.

Banii au fost primiti de catre Ciocalteu Alexandru din februarie 2011 (scazand cele 6 luni in care banii au fost primiti de inculpata Lazar Petruta) pana in noiembrie 2013 inclusiv. Inculpatul Ciocalteu Alexandru i-a comunicat persoanei ca o parte din suma de bani o va remite lui Lazar Petruta, aceasta ocupand in acel moment functia de director economic”, se mentioneaza in comunicatul DNA.

Anchetatorii mai spun ca, in perioada 2011 – 2013, Petruta Lazar a primit de la inculpatul doctorul Ciocalteu diferite sume de bani, cunoscand ca acestea proveneau de la persoana respectiva, „inculpata semnand in acea perioada documente care vizau relatia contractuala a spitalului cu firma respectiva”.

Biroul de presa al DNA informeaza ca „inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala”, iar astazi, acestia urmeaza sa fie prezentati la Tribunalul Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

 1. Buzoianul spune:

  Deja avem o problema nationala.
  Daca pentru inculpati mai tineri ma putem astepta, in nici un caz nu ma asteptam la oameni ajunsi la senectute, asezati pe posturi, cu problemele rezolvate sa intinda mana la “borcanul cu miere otravita”.
  Avem deja atatea cazuri de coruptie in tara incat cred ca poate fi declarat acest obicei ca boala (la fel ca alcoolismul, drogurile, etc), si la fel ca la alcoolici sa-i tratam pe banii nostri si nu sa-i bagam la zdup.
  In curand am putea declara toata tara ca penitenciar.
  Ar trebui schimbata legea sa nu mai fie ingaduitoare, iar povestea cu drepturile omului (omului hot) uitata – altfel riscam sa ajungem o tara-penitenciar.
  Legea nu mai este o balanta care cantareste corect: cand omul fura poate fi si bolnav, si politician si in varsta – cand trebuie sa mearga la zdup toti sunt ba bolnavi, ba in varsta ba ne sunt de folos prin parlament.

Adaugati un comentariu


 

*