Screeningul de cancer de col uterin a demarat, in sfarsit, si la Buzau

19 iunie 2013 | 3 comentarii |

Femeile cu varste cuprinse intre 25-64 de ani pot merge la medicii de familie si medicii ginecologi inscrisi si validati in acest program, pentru investigatii Babes-Papanicolau.

 

Dr. Dorin Neacsu

Dr. Dorin Neacsu

In Romania, sase femei mor zilnic, din cauza cancerului de col uterin, ceea ce plaseaza tara noastra pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de aceasta afectiune, iar principala cauza este depistarea tardiva a acestei boli.

Buzaul nu face exceptie de la statisticile ingrijoratoare privind evolutia acestui „ucigas tacut”. Astfel, potrivit datelor oferite de Directia de Sanatate Publica Buzau, in 2008 s-au inregistrat 80 de cazuri noi de cancer de col uterin, in 2009 au fost 70 de noi cazuri, in 2010 au intrat in evidenta medicilor alte 61 de femei, in 2011 alte 61 de persoane au fost diagnosticate cu cancer de col uterin, iar in 2012 alte 47 de femei au aflat ca sunt victeme ale acestei boli necrutatoare.

Mai putin de o patrime dintre cazurile diagnosticate cu cancer de col uterin sunt curabile, adica tratabile si cu sanse de vindecare, pentru ca, asa cum preciza dr. Dorin Neacsu, sef Sectie OG II in cadrul Maternitatii Buzau, „femeile se adreseaza medicului, de cele mai multe ori, cand este deja prea tarziu, cand boala se afla intr-un stadiu de evolutie avansat, iar terapiile care sunt salvatoare in cazul actionarii precoce, au o eficienta redusa sau nu mai sunt eficiente in cazul in care boala a evoluat”.

Asa se explica faptul ca, in 2011 au murit din cauza cncerului de col uterin 35 de buzoience, iar in 2012, alte 40 de decese au avut drept cauza aceasta boala nemiloasa. Doua treimi dintre decese au fost inregistrate la femeile din mediul rural, mai putin instruite si care ajung la medic, de obicei, in faza avansata de boala.

 

Mihaela Voineagu

Mihaela Voineagu

Mai tarziu, mai greu decat in alte zone din tara, Programul de screening pentru cancerul de col uteruin debutand in ultimul trimestru al anului trecut, a demarat si in Buzau. Campania de depistare precoce a acestei cumplite afectiuni are ca scop principal reducerea incidentei formelor invazive ale cancerului de col uterin si a mortalitatii cauzate de acesta.

Directia de Sanatate Publica (DSP) a Judetului Buzau informeaza ca „Ministerul Sanatatii (MS) a alocat fonduri judetului nostru in vederea desfasurarii  activitatii specifice de depistare in masa a cancerului de col uterin prin Program National de Sanatate si, in acest moment, cele doua retele validate de Unitatea Centrala de Management a Programului functioneaza. Astfel, populatia feminina in varsta de 25-64 ani din judetul Buzau este invitata sa mearga la medicul de familie, pentru a beneficia gratuit, de aceste investigatii”, a precizat Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al DSP Buzau, explicand ca „prin retea se intelege un spital care asigura servicii de anatomie-patologica, centre de recoltare pentru testul Babes-Papanicolau si cabinete medicale individuale care sunt, fie centre de mobilizare si informare, fie centre de mobilizare, informare si recoltare produse biologice”.

 

Dr. Crina Stefanescu

Dr. Crina Stefanescu

Screeningul pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin consta in testarea, prin metoda Babes-Papanicolau, a femeilor de peste 25 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sau fara antecedente pentru aceasta boala. Testarea, in cadrul subprogramului, se va opri la femeile care au implinit varsta de 64 de ani, numai daca acestea au ultimele trei frotiuri cervico-vaginale Babes-Papanicolau normale.

Screeningul consta in depistarea cancerului inainte de aparitia simptomelor, intr-un stadiu precoce, cand boala este mai usor de tratat.

Medicii specialisti atrag atentia ca la momentul aparitiei simptomelor este posibil ca celulele maligne sa fie deja raspandite, de aceea recomanda „efectuarea testului Babes-Papanicolau, cel putin o data la 2-3 ani, dupa trei ani de la debutul vietii sexuale. Femeile care au histerectomie totala (operatie pentru scoaterea uterului si cervixului) nu au nevoie de frotiul citologic Babes Papanicolau. Femeile cu varsta peste 60 de ani si cu rezultat negativ la examenul Papanicolau, foarte rar pot avea teste anormale in viitor. Decizia in privinta frecventei testarii se ia de catre pacienta, impreuna cu medicul. Este important de retinut ca medicul care recomanda un test screening pentru cancer nu se gandeste ca pacientul are cancer. Testele screening se fac in momentul in care pacientul nu prezinta simptomatologie. Daca rezultatul unui test screening este anormal, este nevoie de mai multe investigatii, pentru a vedea daca exista cancer. Acestea se numesc teste diagnostice”, explica dr. Crina Stefanescu, medic ginecolog.

Oamenii de stiinta incearca sa inteleaga mai bine predispozitia unor persoane la anumite tipuri de cancere. De asemenea se studiaza ce fel de lucruri din jurul oamenilor si faptele acestora pot duce la cancer. Aceasta informatie ajuta medicii sa cunoasca caror persoane li se recomanda sa faca teste screening pentru cancer, ce teste trebuie folosite si cat de des trebuie facute.

 

Screeningul poate salva vieti

Screeningul poate salva vieti

Programul de Screening de cancer de col uterin este gratuit si se deruleaza pe o perioada de 5 ani, fiecare femeie eligibila avand dreptul la o singura investigatie gratuita.

Screeningul utilizeaza testarea Babes-Papanicolau, care este neinvaziva si nedureroasa, testare ce va fi efectuata numai de catre medicii specialisti ginecologi inscrisi in program sau de catre medicii de familie inscrisi in program care au absolvit cursuri de specialitate.

 

Depistarea precoce  a CANCERULUI de COL UTERIN este un drept asigurat printr-un serviciu medical public finantat si garantat de Ministerul Sanatatii, prin  Programul national de depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, conform prevederilor Ordinului MS nr. 422/ 29 martie 2013 si ale Ordinului nr. 537 din 5 iunie 2012.

In zona Spitalului Municipal Rm. Sarat, toti cei 13 medici de familie inscrisi / acceptati in program au preluat  carnetele cu formlare tipizate FS1 si au trimis la examen Babes-Papanicolau aproximativ 100 femei din totalul celor  500 femei eligibile catagrafiate.

 In zona Spitalului Judetean de Urgenta Buzau au fost acceptati in program 68 medici de familie, iar pana astazi au preluat carnete cu formulare tipizate – FISE – FS1, 35 dintre ei si doar 39 de medici de familie au semnat actul aditional / 2013 pentru prelungirea contractului din 2012, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa se prezinte si ceilalti medici inscrisi/validati.

 

Detalii despre Program si medicii la care puteti apela::

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Comentarii (3)

 1. Un medic spune:

  Este bine ca cine crede ca are nevoie sa se grabeasca !!!
  Din anumite surse am aflat ca valoarea decontata de CJAS pentru aceste investigatii se poate masura in circa 10-12 persoane/ dispensar/luna.
  Daca facem un calcul ar inseman circa 144 de investigatii /an / dispensar.
  In medie, un dispensar are circa 3000 persoane arondate, deci numarul femeilor care se incadreaza in screening ar putea fi de 300-350.
  Definitia screeningului: Un test conceput pentru a identifica și elimina pe persoanele care nu sunt afectate de o boală.
  American Heritage ® Medical Dicționar Copyright © 2007, 2004 de Houghton Mifflin Company. Publicat de Houghton Mifflin Company.
  Atata timp cat finantarea nu este asigurata (cel putin teoretic) nici macar 1/2 din populatia la care se refera mai curand actiunea ar putea fi denumita o testare, folosirea notiunii de screening fiind pompoasa.
  Pe de alta parte, ar fi fost necesara o publicitate mai agresiva pentru ca numarul de persoane care se vor prezenta sa fie cat mai aproape de populatia de referinta.

 2. Sanatatea Buzoiana spune:

  Orice femie care se incadreaza in conditiile de eligibilitate (are varsta mentionata in articol, nu a suferit o histerctomie totala si nu are alte contraindicatii) beneficiaza de acest program, fie ca este sau nu asigurata,adica daca nu ai platit la stat asigurari de sanatate.

 3. Elena spune:

  Se pot face aceste analize si daca nu lucrezi si nu ai nimic platit la stat,si pana cand se fac aceste analize?

Adaugati un comentariu


 

*