Se modifică modul de calcul a taxei de acreditare în sistemul medical

1 februarie 2025 | 0 comentarii |

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 31 ianuarie, mai multe acte normative prin care a fost modificată și completată Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

 

Ordonanţa care modifică Legea nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, Contractul-cadru care stabilește condițiile de acordare a serviciilor de sănătate în anul 2025 și normele privind asigurarea Programului Național de îngrijiri paliative (la domiciliu, în ambulatoriu sau în regim de spitalizare de zi), a fost aprobată de Guvern, în ședința din 31 ianuarie.

„Modalitatea de calcul a taxei de acreditare, a taxei de reevaluare, precum şi a celei de reacreditare – şi nu nivelul efectiv al acestor taxe – se va aproba prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). Scopul este de a pune în acord prevederile actuale în materie”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, a fost modificată componenţa Colegiului Director al ANMCS, astfel încât să fie asigurată reprezentarea tuturor părţilor interesate, inclusiv un reprezentant al Colegiului Medicilor Stomatologi, un reprezentant desemnat de una din asociaţiile legal constituite ale spitalelor, care are ca membri spitale din cel puţin jumătate plus unu din numărul total al judeţelor României, precum și un reprezentant al Institutului Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate.

 

În aceeași ședință de Guvern a fost aprobată o ordonanță care stabilește o nouă metodologie de codificare / înregistrare a unităților sanitare și direcții clare de gestionare a Registrului unic de evidență a unităților sanitare, menținerea unei evidențe complete și corecte a bolilor transmisibile fiind o necesitate de utilitate publică.

În acest sens, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va crea o aplicație informatică în care vor fi integrate atât dosarele prevăzute de aplicația informatică Corona-forms, cât şi datele din Registrul Unic de Boli Transmisibile, care se va numi Registrul Unic de Boli Transmisibile Electronie (RUBT).

Aplicația «Corona-forms» a fost inițial utilizată pentru supravegherea infecției cu virusul SARS-CoV 2 și a tuturor bolilor transmisibile.

În Registrul unic de evidență a unităților sanitare (RUEUES) se înregistrează și se codifică unitățile sanitare publice și private care furnizează servicii medicale, servicii conexe actului medical, terapii complementare și alternative, servicii medico-sociale, precum și unitățile publice și private care furnizează servicii conexe actului medical sau terapii complementare și alternative. Codificarea reprezintă atribuirea unui număr unic național fiecărei unități înregistrate în RUEUS.

Modificările vizează asigurarea unui cadru legislativ coerent și corelat cu celelalte acte normative emise de Guvernul României.

 


Adaugati un comentariu


 

*