Se reorganizează rețeaua oncologică, cu accent pe abordarea multidisciplinară și integrată a cancerului

10 august 2023 | 0 comentarii |

Guvernul aprobat o serie de măsuri privind organizarea reţelei de profil oncologic din ţară și a completat pachetul legislativ privind prevenirea, combaterea și tratarea cancerului, cu noi măsuri care vin în sprijinul pacienților oncologici.

 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat astăzi, după ședința de Guvern, că Executivul a aprobat, astăzi, o hotărâre care conține o serie de măsuri privind organizarea reţelei de profil oncologic din ţară, cu accent pe abordarea multidisciplinară, pentru o practică medicală uniformă,în acord cu bugetul aprobat pe anul în curs al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și cu necesitatea îndeplinirii obiectivelor prevăzute în Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului din Romania. Practic, se organizează rețeaua de profil oncologic din țara noastră pe diverse paliere de îngrijiri, cu accent pe abordarea multidisciplinară și integrată a cancerului, pentru uniformizarea practicii medicale în sistemul românesc de sănătate”, a precizat reprezentantul Guvernului.

 

Mihai Constantin

În legătură cu Raportul privind concediile medicale, aflat pe masa Guvernului, Constantin a spus că „a venit un raport, a fost invitată în ședința de guvern doamna președinte a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pentru a face o comparație între numărul de concedii medicale pre-pandemie și post-pandemie; s-au luat ca termeni de referință anii 2018, respectiv 2023, și s-a remarcat, în raportul doamnei președinte, o creștere a numărului de concedii medicale, în special în cazurile de oncologie, chirurgie ortopedică, neurologie, reabilitare medicală și cardiologie”.

El a mai spus că una dintre cauzele acestor creșteri este faptul că „din acest an, o lege specială oferă inclusiv celor care dau suport parental sau tutelar bolnavilor cronic dreptul la concediu medical de asistență. Este una dintre cauzele care a dus la creșterea acestui număr”.

 

Mihai Constantin a evitat să facă însă referire la posibilitatea existenței unor concedii medicale nejustificate, așa cum a lăsat premierul Marcel Ciolacu să se înțeleagă atunci când i-a cerut ministrului Sănătății să reformeze CNAS „din temelii”.

Ca să ajungem la această aserțiune – concedii medicale pe nedrept – ar trebui să existe o investigație și să putem lua în considerare rezultatele. Iată, evident, un interes există. S-a constatat o sarcină suplimentară pe bugetul Casei în ceea ce privește concediile medicale. Și da, se studiază problema, dar nu suntem încă în faza în care putem să afirmăm că acele concedii medicale au fost luate cum ați menționat dumneavoastră”, a mai spus Constantin.

Referitor la o presupusă informare a premierului că n-ar mai fi suficienți bani pentru tratamentul pacienților oncologici, acesta a afirmat că informația nu este adevărată și „e păcat să colportăm în spațiul public informații neverificate care pot crea reacții sociale absolut nedorite. Există fonduri”, a afirmat Mihai Constantin.

 

Cât despre reformele despre care a vorbit premierul Marcel Ciolacu, inclusiv posibila înlocuire a președintelui CNAS, Adela Cojan, cu Andrei Baciu, Constantin a spus că el a văzut-o astăzi pe „doamna Cojan, în ședința de guvern”, dar a confirmat că „se dorește o eficientizare a cheltuirii banilor din bugetul CNAS pentru beneficiul pacienților din România, a celor care apelează la serviciile la care au dreptul în baza legii… în cazul în care trebuie să apeleze la servicii medicale”, iar o decizie în acest sens urmează a fi luată. „Este un proces în desfășurare, la care premierul, într-adevăr, s-a angajat în mod public în urmă cu ceva vreme…”, subliniind că el crede că „ne dorim cu toții servicii medicale suficient finanțate astfel încât românii să simtă că sunt protejați când ajung să aibă nevoie de servicii medicale”.

Fără a preciza dacă ar putea fi schimbată organigrama CNAS sau dacă s-ar putea opera disponibilizări, a declarat că acesta „nu este un scop în sine. Se dorește să se ajungă la un rezultat, cel al unei eficientizări, iar calea de până acolo e clar că trebuie făcută de toți, toate instituțiile care au căderea să o facă: Ministerul Sănătății, Casa însăși, prin propriile ei mijloace, iar Executivul va aproba sau respinge eventualul plan care va îi va fi propus”, a concluzionat Mihai Constantin.

 


Adaugati un comentariu


 

*