Se schimba metodologia de calcul al pretului medicamentelor

Intentia fusese anuntata la inceputul lunii trecute de ministrul Sanatatii, iar intre timp au fost demarate demersurile pentru modificarea Ordinului intrat in vigoare in iulie 2015.

 

medicamente genericeNu mai incape nicio indoiala, modul de calcul a pretului medicamentelor va fi din nou modificat in cursul acestui an. Masura era necesara, dupa ce tot mai multe medicamente vitale pentru pacientii cronici au inceput sa dispara din farmaciile romanesti, pentru ca distribuirea lor pe piata autohtona era considerata neprofitabila de catre producatori.

Acestia au declarat in nenumarate randuri ca sunt nemultumiti de actuala metodologie de calcul a pretului medicamentelor, intrata in vigoare in luna iulie a anului trecut, in mandatul fostului ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu. Ordinul 810/2015, pentru aprobarea preturilor maximale ale medicamentelor utilizate sau comercializate de catre furnizorii de servicii medicale sau medicamente, aflati in relatie contractuala cu Ministerul Sanatatii, casele de asigurari de sanatate si/sau directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, cuprinse in Catalogul national al preturilor medicamentelor autorizate de punere pe piata in Romania si a preturilor de referinta generice ale acestora este considerat inaplicabil in actualul context european. Aceasta le impune ca preturile medicamentelor sa nu depaseasca preturile minime practicate in cateva tari de referinta din Uniunea Europeana, iar producatorii sustin ca aceasta prevedere le creaza pierderi importante.

 

medicamentePentru ca solicitarile lor de modificare a metodologiei nu au fost respectate, producatorii au inceput sa retraga de pe piata romaneasca mai multe medicamente, considerand nerentabila distributia lor in conditiile impuse. S-a ajuns astfel ca la inceputul acestui an sa se inregistreze o criza majora a medicamentelor, pacientii reclamand ca le este din ce in ce mai dificil sa gaseasca in farmacii tratamentele de care au nevoie, unele dintre ele chiar vitale pentru cei cu boli cronice.

Dupa demisia guvernului Ponta, producatorii au avut intrevederi cu noul ministru al Sanatatii, in urma carora Patriciu Achimas Cadariu s-a declarat de acord cu necesitatea schimbarii metodologiei de calcul a pretului medicamentelor si a promis luarea in calcul a modificarii legislatiei care a condus la disparitia unor medicamente de pe piata.

Se intampla la inceputul lunii trecute, ajungandu-se tot atunci la un compromis cu producatorii, cu conditia ca discutiile pentru schimbarea metodologiei sa inceapa cat mai repede.

 

Dr. Victor Strambu - Secretar de Stat in MS

Dr. Victor Strambu – Secretar de Stat in MS

In cadrul dezbaterii referitoare la modificarea Ordinului 75/2009, privind preturile maximale ale medicamentelor utilizate sau comercializate de catre furnizorii de servicii medicale sau medicamente, secretarul de stat Victor Strambu a anuntat ca s-a constituit un grup de lucru la nivelul ministerului, pentru reformularea actului normativ prin care se rescrie modul de calcul al preturilor la medicamente. „Este clar ca filosofia acestui Ordin 75 trebuie schimbata. Anunt public ca s-a constituit un grup de lucru la nivelul Ministerului Sanatatii, cu specialisti din minister si de la CNAS, pentru rescrierea acestui ordin. In general, in functie de zona legislativa trebuie adoptat un nou mod de a gandi aceste preturi. Ordinul acela a fost facut intr-o zona de criza, in perioada respectiva, acum suntem intr-o alta zona. Inghetarea preturilor nu este o solutie (…), nu putem continua asa. Vrem sa urgentam acest nou ordin. Vreau sa intre cat mai repede in dezbatere aceasta noua metodologie, altfel, vom fi caragialisti, din aceasta dilema nu vom scapa”, a declarat secretarul de stat.

 

Dan Zaharescu-ARPIM

Dan Zaharescu-ARPIM

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM)  a apreciat ca predictibilitatea termenelor de preturi constituie una dintre principalele probleme cu care se confrunta producatorii si distribuitorii de medicamente. „Avem dosare de preturi depuse de la sfarsitul lui octombrie anul trecut, care au fost publicate pe 24 martie si la care avem valabilitatea pretului pana la 1 iulie. La fel, dosare aprobate in februarie cu valabilitatea pretului pana la 1 iulie. Cred ca ar trebui sa avem o mai mare predictibilitate si perioada de un an sa se ia in functie de cand s-a dat avizul de la Directia de Politica Americana”, a spus Dan Zaharescu.

Dr. Strambu a admis ca la nivel european s-a constatat ca stabilind un pret oarecare si nepunand o granita intre preturile dintre generic si inovativ, in aproximativ doi ani genericul a ajuns la 45% din pretul inovativului, ceea ce duce la disparitia genericului. El atrage insa atentia ca solutia este greu de aplicat, in contextul in care Directia Farmaceutica de la nivelul Ministerului Sanatatii lucreaza in prezent cu un personal restrans si fara a avea la dispozitie un sistem informatic prin care sa poata controla in timp real consumul de medicamente. Acesta a explicat ca pentru a putea face un ordin de preturi corect trebuie sa se stie care este ponderea intre medicamentul inovativ si cel generic in piata, sa existe siguranta ca te poti asigura cu medicamente pentru ca pacientul sa nu sufere in vreun fel, iar in ceea ce priveste coplata, in functie de bugetul fiecarei tari, aceasta sa fie cat mai mica.

 

Dragos Damian, presedinte APMGR

Dragos Damian, presedinte APMGR

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) apreciaza decizia Ministerului Sanatatii de a elabora o noua metodologie de calcul al pretului la medicamente. „Ne bucuram ca autoritatile au inteles ca actuala metodologie de pret nu are decat efecte negative, atat pentru pacienti, prin disparitia medicamentelor accesibile de pe piata, cat si pentru industria locala producatoare de medicamente generice”, a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR, printr-un comunicat remis presei.

Reprezentantii APMGR sustin ca introducerea calculului diferentiat al taxei clawback si schimbarea radicala a modalitatii de stabilire a pretului medicamentelor, trecand de la o abordare strict financiara la una centrata pe nevoia pacientilor de a gasi in farmacii ceea ce au nevoie, sunt singurele solutii. In acest fel, se opreste disparitia medicamentelor de pe piata si se poate scoate din criza industria farmaceutica locala, au explicat ei. Totodata, APMGR si-a exprimat disponibilitatea de a se alatura grupului de lucru alcatuit din reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru elaborarea noii modalitati de calcul al pretului la medicamente, care sa inlocuiasca Ordinul 75.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*