Sectia de Transplant Medular a Institutului Fundeni a fost modernizata

17 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Investitia a fost de 800.000 de euro, iar  fondurile au fost colectate in cadrul campaniei „Cifrele inseamna viata”, derulata in decembrie 2011 de Asociatia „Salveaza Vieti”.

 

Conferinta de presa Fundeni

Lista de asteptare pentru un transplant medular in cazul pacientilor cu leucemie se va scurta foarte mult, odata cu extinderea capacitatii Sectiei de Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni (ICF) si intrarea in functiune a Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Patru noi camere sterile pentru transplant medular au fost inaugurate (de la 7 la 11) in urma unei investitii  de 800.000 de euro in modernizarea si extinderea sectiei, bani pe care Asociatia „Salveaza Vieti” i-a colectat in timpul campaniei „Cifrele inseamna viata”, derulata in decembrie 2011. Lucrarile au inclus si schimbarea centralei care gestioneaza sistemul de presiune pozitiva, precum si constructia si dotarea a 6 camere sterile pentru copii.

Activitatea de transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni depaseste 450 de proceduri efectuate pana in prezent. Multumita noilor camere sterile, dintre care 4 sunt deja active, de la inceputul anului au fost realizate un numar record de 44 de proceduri de auto si allotransplant. In functie de tipul de procedura, cele 10 noi camere sterile ne vor permite sa efectuam pana la 170 de transplanturi anual, au aratat dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni si dr. Alina Tanase, director medical al institutiei, in cadrul  conferintei de presa care a marcat evenimentul.

 

Carmen Uscatu

Pentru toate tipurile de transplant efectuate in Institutul Clinic Fundeni, respectiv, hepatic, medular, de rinichi si laboratorul HLA (care determina compatibilitatea), suma primita de la buget este de 20.221.000 lei. Managerul institutiei, dr. Carmen Orban, spune ca anul acesta a primit mai putini bani ca anul trecut pentru transplant, insa are promisiunea ca se vor mai primi alte sume la rectificarea bugetara.

Modernizarea centrului de la Institutul Clinic Fundeni este inca un pas in demersul nostru de a imbunatati conditiile de tratament pentru bolnavii de cancer din Romania. In decembrie 2012 am inaugurat la Timisoara primul Centru de Excelenta in tratarea cancerului la copii din Romania, iar urmatoarea etapa va fi aceea de a crea un compartiment nou, cu 5 camere sterile, la un alt spital din Capitala”, a declarat Carmen Uscatu, membru fondator al asociatiei „Daruieste Viata”, care pare sa suplineasca in multe privinte neputinta Ministerului sanatatii.

In 2001, la Fundeni s-a facut primul transplant medular, iar de atunci s-au realizat 450 de proceduri, din care 44 numai anul acesta.

 

Banca de celule stem

De la inceptul acestui an, in Romania functioneaza Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), ceea ce  inseamna ca orice pacient cu indicatie de transplant de la donator (alotransplantul) care nu are un donator compatibil in familie, poate gasi unul  prin intermediul acestui registru, care este conectat la celelalte registre  internationale.

Pana acum, in acest registru s-au inscris aproximativ 2.000 de donatori voluntari, dintre care 1.700 sunt testati, putand intra oricand in procesul de identificare a compatibilitatii cu un pacient care are nevoie de un transplant si nu are in familie un donator. Prin acest registru, doi pacienti adulti au fost deja salvati.

Celulele recoltate de la primul donator roman au salvat viata unui  pacient din Rusia. Totodata, la Fundeni s-a realizat un transplant cu celule de la donator neinrudit, aduse de la Bruxelles. Medicii spun ca intrarea in functiune a registrului va contribui la reducerea numarului pacientilor trimisi in strainatate pentru transplant medular.

 

Campania „Dar din dar se face Viata” care se deruleaza in prezent, demarata in luna decembrie a anului trecut de aceeasi asociatie, are ca obiectiv  strangerea a cinci milioane de euro, suma necesara modernizarii sectiilor de radioterapie in cele mai importante centre oncologice din Romania. Pana in prezent, campania a reusit sa stranga 400.000 euro prin intermediul donatiilor obtinute de la companiile care au apelat la facilitatea fiscala de a redirectiona 20% din impozitul pe profit catre ONG-uri, arata reprezentantul Asociatiei  „Daruieste Viata”.

Facem apel si la publicul larg sa se alature initiativei Daruieste Viata prin directionarea a 2% din impozitul pe venit catre acest proiect, pana pe 25 mai, prin completarea formularului 230 sau 200. Acesti bani trebuie sa fie utilizati eficient, in beneficiul direct al bolnavilor care au nevoie de conditii normale de tratament”, transmite asociatia care s-a remarcat de nenumarate ori in sprijinirea unor investitii de maxima necesitate in sistemul de sanatate.


Adaugati un comentariu


 

*