Sectie de spital reabilitata si modernizata in timp record

In doar 65 de ore, in Sectia de Hemodializa a SJU Bistrita au fost efectuate lucrari care in alte cazuri dureaza saptamani sau chiar luni intregi.

 

Reabilitare Hemodializa Bistrita

Daca ar exista o Carte a Recordurilor pentru sistemul public de sanatate din Romania, Spitalul Judetean de Urgenta din Bistrita si-ar gasi cu siguranta un loc in paginile acesteia, pentru cea mai scurta perioada de reabilitare si modernizare a unei sectii. Astfel, in timp ce zeci de sectii sau chiar unitati sanitare asteapta de ani intregi sa fie reabilitate, iar atunci cand lucrarile sunt in sfarsit demarate, lucrarile se intind pe perioade de luni sau ani intregi, la spitalul din Bistrita s-a reusit reabilitarea si modernizarea unei sectii in decurs de doar 65 de ore. Meritul apartine in primul rand echipelor de muncitori si specialisti care au lucrat la foc continuu pe toata perioada week-end-ului, pentru ca luni dimineata totul sa fie pus la punct, iar activitatera in sectie sa se desfasoare normal.

Recordul a fost stabilit in Sectia de Hemodializa a spitalului, a carei activitate nu putea fi intrerupta foarte mult timp, pentru ca ar fi fost pusa in pericol viata pacientilor care fac zilnic dializa aici.

Cu toate acestea, sectia avea nevoie de lucrari de reabilitare, fiind necesara totodata si instalarea unor noi echipamente achizitionate recent, iar medicii au stabilit ca activitatea nu putea fi intrerupta mai mult de trei zile, pacientii fiind dependenti de sedintele de dializa.

 

Gabriel Lazany

In aceste conditii, s-a luat decizia ca lucrarile sa se desfasoare pe durata unui week-end. A fost ales in acest sfarsitul saptamanii trecute,iar echipele de muncitori au inceput lucrul vineri, la ora 14.00. Au urmat, pentru ei, 65 de ore de „foc continuu”, timp in care s-a lucrat fara intrerupere. Luni dimineata, la ora 7.00, lucrarile erau finalizate, iar sectia a fost predata „la cheie”, dupa ce fusesera efectuate lucrarile necesare, operatiunile de curatare si dezinfectie si se instalase noua aparatura.

Managerul interimar spitalului, Gabriel Lazany a transmis un mesaj public prin care multumeste echipei care a reusit aceasta performanta, dar si pacientilor care au inteles situatia. „Dupa un week-end foarte lung, am reusit ceva ce parea aproape imposibil: o reabilitare in 65 de ore. Multumesc in primul rand pacientilor internati care ne-au suportat pe parcursul acestor zile destul de zgomotoase, multumesc echipei de muncitori care au lucrat 24 de ore din 24 pentru a putea finaliza aceste lucrari si multumesc echipei din jurul meu si intregului personal al spitalului care, intr-o singura noapte, a reusit sa curete, sa dezinfecteze si sa monteze aparatura necesara procedurilor de dializa”, este mesajul transmis de managerul spitalului.

 

Performanta este cu atat mai demna de lauda, cu cat complexitatea lucrarilor efectuate a fost relativ ridicata. Astfel, pe parcursul celor 65 de ore s-a efectuat  introducerea sistemelor de distributie a fluidelor medicale pana la patul pacientului, refacerea sistemului de distributie a apei dedurizate necesare procesului de dializare, refacerea instalatiilor electrice, sanitare si termice, refacerea pardoselilor, placarea peretilor cu materiale cu efect permanent bactericid, montarea unor aparate de sterilizare a aerului in fiecare salon si chiar introducerea retelei de internet si a unui sistem tv la fiecare pat, lucrari urmate apoi de curatenie si dezinfectie.

Suma totala alocata acestor lucrari a fost de 34.832 euro, fara TVA, managerul spitalului precizand ca in cadrul sectiei se efectueaza, lunar, aproximativ 400 de sedinte de dializa, de care beneficiaza in prezent 34 de pacienti.

Zonele auxiliare ale sectiei, reprezentate de vestiare, grupuri sanitare, oficiu, spatii de depozitare vor fi reabilitate ulterior, in regim normal, lucrarile neafectand activitatea medicala si nepunand in pericol viata pacientilor.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Pacient in asteptare vesnica ! spune:

    In comparatie, la Buzau, reabilitarea a trei saloane, estimata la circa 1 saptamana, in vederea pregatirilor pentru reabilitarea blocului operator, treneaza de 3 saptamani.
    In aceste conditii, reabilitarea blocului operator estimata ca va dura 1 an va fi probabil realizata in 4-5 ani sau ”La multi ani!”

Adaugati un comentariu


 

*