Semne ale problemelor cardiace in zilele caniculare

Temperaturile foarte ridicate din perioada verii pot acutiza problemele pacientilor cu afectiuni cardiace. La aparitia primelor semne, acestia trebuie sa se adreseze, imediat, medicului.

 

caniculaOdata ce vara s-a instalat si, implicit, temperaturile cresc, uneori pana la valori extreme,  atentia medicilor se indreapta, firesc, spre cele mai vulnerabile persoane la caldura, cardiacii, fie ei diagnosticat sau nu cu o boala a inimii. Sanatatea este influentata, in mare masura, de complexul factorilor atmosferici, ce includ temperatura, umiditatea, presiunea si curentii de aer.

Medicii cardiologi atraga atentia ca temperaturile ridicate pot acutiza problemele de sanatate ale persoanelor cu afectiuni cardiace, fie ca acestea stiu sau nu ca au probleme cu inima. Atunci cand temperaturile inregistreaza valori record, persoanele sensibile si in special cei care sufera cu inima sunt cei mai susceptibili de a acuza neplaceri, precum dispnee (dificultate in respiratie), tahicardie (accelerarea anormala a batailor inimii), ameteli, palpitatii, lesin, spasmofilie sau angina pectorala. Totodata, in aceasta perioada, cardiacii sunt expusi riscurilor crescute de accidente vasculare si chiar infarct miocardic.

 

Dr. Mircea ConstantinescuUn prim semn al faptului ca activitatea cardiaca este afectata de caldura extrema poate fi oboseala. Aceasta stare se datoreaza, de obicei, faptului ca inima nu mai reuseste sa transporte in organism intreaga cantitate de sange si, implicit, de oxigen necesara. Problema poate disparea dupa cateva ore de odihna dar, daca oboseala persista, trebuie mers la medic, poate fi vorba despre o ischemie de miocard. 

Ischemia miocardica inseamna lipsa de sange si, implicit, lipsa de oxigen si de substante nutritive pentru muschiul inimii, prin afectarea vaselor care aduc acest sange de la plaman si de la alte organe ale corpului. Aceasta afectiune se poate manifesta cu durere de piept, angina pectorala fiind cea mai frecventa. Din pacate, in majoritatea cazurilor de irigare insuficienta a muschiului inimii nu apare durerea. Este ceea ce se numeste ischemie silentioasa. In cazurile grave vorbim despre infarctul de miocard sau stop cardiac. Ischemia se poate manifesta in majoritatea formelor in care exista boli de inima, de aceea este bine ca la orice semn de oboseala sa se efectueze investigatiile care vor ajuta medicul sa puna un diagnostic corect si sa recomande tratamentul adecvat”, explica medicul cardiolog Mircea Constantinescu.

 

ameteli migrenePicioarele umflate sunt, de asemenea, un semn ca ceva nu este in regula cu inima, mai spun medicii. Acest simptom poate indica o insuficienta cardiaca, inima nemaiputand sa pompeze sangele la capacitatea normala.

Migrenele regulate pot sugera, la randul lor, unele probleme cardiace. Aproximativ 40 la suta dintre pacientii cu probleme de sanatate ale inimii prezinta migrene, acestea fiind legate de unele anomalii cardiace.

Durerile de solduri si de picioare aparute in timpul mersului, urcatului scarilor sau ca urmare a unor activitati ce presupun un efort nu foarte mare, pot indica aparitia unei boli arteriale periferice. Si in acest caz este recomandata o vizita la medic, intrucat aceasta boala, netratata la timp si corespunzator, poate genera afectiuni mai grave ale inimii.

Ameteala poate aparea, in aceasta perioada, din cauza deshidratarii. Daca aceasta problema persista si apare in mod frecvent, indica insa o problema de sanatate. Aceasta stare ar putea fi cauzata de blocajele din artere, care diminueaza tensiunea arteriala, insa poate fi si un efect secundar al unor medicamente sau un semn al anemiei ori al unor probleme cu urechea interna. Tocmai de aceea, o vizita la medicul de familie sau la cardiolog este neaparat necesara.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*