Sistemul informatic al cardului de sanatate „a picat” din nou in aceasta dimineata

Medicii de familie, cei din ambulatoriul de specialitate sau din spitale nu au putut sa verifice calitatea de asigurat a pacientilor si nici nu le-au putut elibera retete.

 

card-sanatateDoar o luna trecuse de la ultima cadere majora a sistemului informatic ce permite utilizarea cardului de sanatate si dupa ce presedintele CNAS a vorbit despre intentiile de a extinde utilizarea acestui instrument si in cazul urgentelor mici, astazi, sistemul a dat un nou rateuri, blocand ore in sir activitatea medicilor.

Situatia nu mai mira pe nimeni, pentru ca a devenit o obisnuinta ca acest lucru sa se intample la fiecare sfarsit de saptamana sau dupa o perioada mai indelungate de repaus, asa cum a fost cea a Sarbatorilor de Iarna. In aceasta perioada, pacientii au apelat mult mai rar le serviciile medicilor de familie si ale specialistilor din ambulatoriile de specialitate. Incepand de ieri, insa, pacientii au reluat „in forta” vizitele la cabinetele medicale, fie pentru consultatii, fie pentru eliberarea de retete. Sistemul informatic a fost astfel solicitat intens, iar urmarea fireasca a acestei situatii a fost o noua blocare, in aceasta dimineata.

 

bolnavi medic de familie ruralCa de obicei, semnalele au inceput sa apara din toata tara dupa ora 8.00 dimineata, tot mai multi medici de familie dar si din ambulatoriile de specialitate constatand ca nu pot sa verifice calitatea de asigurat a pacientilor care s-au prezentat la cabinete. Au sperat ca este doar o situatie accidentala, care se va remedia in cateva minute sau, in cel mai rau caz, zeci de minute, insa s-au inselat. Sistemul informatic a ramas blocat pana dupa orele pranzului.

Neputamd sa verifice calitatea de asigurat a pacientilor, medicii nu au putut efectua consultatii si nici nu au putut elibera retete, cu toate ca aveau la indemana varianta de avarie, aceea de a inregistra datele in sistem off-line, pentru a le valida ulterior, in 72 de ore. Multi dintre cei care au incercat sa apeleze la aceasta metoda au constatat ca nici pagina pe care trebuia sa inregistreze datele off-line nu functiona, asa ca nu au avut altceva de facut decat sa ii trimita acasa pe pacienti si sa le spuna sa revina in alta zi, in speranta ca sistemul va functiona.

 

Urgente chirurgieDesi situatia era reclamata de medici din toate colturile tarii, din partea CNAS nu a avut astazi nicio reactie, ceea ce creaza impresia ca blocarea sistemului informatic a devenit deja un fapt obisnuit.

E totusi greu de inteles cum, in aceste conditii in care sistemul nu este in stare sa functioneze impecabil mai mult de cateva zile, presedintele CNAS se gandeste sa extinda utilizarea sa si in serviciile de de urgenta. Ce-i drept, intentia sa nu se refera la urgentele majore si la copii, ci doar la pacientii care ajung in sectiile UPU cu probleme mai putin grave de sanatate, insa chiar si asa, e lesne de inchipuit haosul care se va crea in aceste unitati, in cazul in care personalul medical nu va putea utiliza cardurile pacientilor.

Din cauza lipsei de personal medical si pe fondul unei adresabilitati ridicate, in sectiile de primire a  urgentelor este de multe ori aglomeratie, iar medicii sunt nevoiti sa actioneze intr-un ritm mult mai alert, facand fata unei presiuni imense. In toata agitatia deja existenta in Unitatile de Primiri Urgente ar mai lipsi ca, la un moment dat, medicii sa nu poata utiliza cardurile pacientilor din cauza ca sistemul este blocat…

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*