Sistemul medical romanesc isi mentine si anul acesta pozitia din coada Europei

27 ianuarie 2015 | 1 comentariu |

Conform celor mai noi clasamente intocmite la Bruxelles, Romania ocupa penultimul loc in Indexul European al Sistemelor Medicale pe 2014, doar Bosnia-Hertegovina stand mai prost la acest capitol.

 

spital pacientIn ciuda numeroaselor realizari cu care autoritatile din Sanatate s-au laudat in anul electoral 2014, situatia sistemului medical romanesc continua sa se numere printre cel mai proaste din Europa, din acest punct de vedere Romania ocupand locul 35, penultimul, in cel mai recent Index European al Sistemelor Medicale, realizat de oficialii de la Bruxelles pe baza situatiei existente le finele anului trecut. Ne mentinem, asadar, pozitia codasa, fiind devansati si de vecinii bulgari si sarbi, iar singura consolare fiind aceea ca la altii se poate si mai rau, singura tara fata de care Romania sta mai bine in acest clasament fiind Bosnia-Hertegovina. Mai ingrijorator este faptul ca Romania detine recordul si la numarul de indicatori marcati cu rosu, ceea ce inseamna ca situatia este alarmanta la capitolele respective. Astfel, din 48 de indicatori analizati, Romania a fost notata cu rosu la 8 dintre acestia, doar noi si Serbia reusind aceasta performanta negativa. Indicatorii, la care sistemul medical romanesc a fost notat cu rosu pe linie” sunt reducerea deceselor cu cauze cardiovasculare, reducerea deceselor cauzate de accidentul vascular cerebral, mortalitatea infantila, rata de supravietuire a bolnavilor de cancer, anii de viata pierduti prin decese ce puteau fi prevenite, infectiile cu stafilococ auriu meticilino-rezistent, rata avorturilor si depresia.

 

maternitateCel mai rau stam la capitolul mortalitate infantila, care in Romania avea la sfarsitul anului trecut o rata de 10 decese la o mie de nasteri. Din acest punct de vedere Romania se claseaza pe ultimul loc dintre toate tarile Europei, in conditiile in care rata mortalitatii infantile la nivelul uniunii este de sase la mie, ocupanta primului loc in acest clasament fiind Islanda, cu o rata de doar 2 la mie.

In cadrul studiului efectuat pentru realizarea acestui index al sistemelor medicale, au fost evaluati 48 de indicatori grupati in sase categorii distincte, pentru fiecare fiind acordat un anumit punctaj. Maximul de puncte ce putea fi acordat a fost de 1.000, Romania reusind sa obtina doar 453 de puncte, mai putin de jumatate.

 

salon pacienti eliasSpre exemplu, la categoria considerata cea mai importanta, cea referitoare la rezultatele tratamentelor, Romaniei i s-au acordat doar 83 de puncte din totalul de 250, clasandu-se si la acest capitol pe ultima pozitie, pe care a impartit-o cu Serbia. In ceea ce priveste accesibilitatea la tratament, criteriu analizat in baza timpilor de asteptare pentru tratament, sistemul medical romanesc a fost notat cu 100 de puncte din totalul de 225, fiind la acelasi nivel cu tari precum Spania, Marea Britanie, Polonia si devansand chiar Suedia, Irlanda si Bosnia-Hertegovina. Romania a acumulat 63 de puncte din 150 la gama de servicii si extinderea acestora, fiind doar inaintea Albaniei si Bulgariei, 71 din 125 la preventie si 52 din 100 la farmaceutice, la aceste doua categorii situandu-se la acelasi nivel cu Bulgaria si Polonia, si 83 de puncte din 100 la categoria drepturile si informarea pacientilor.

 

spital privat (1)In observatiile referitoare la Romania, ce insotesc acest index al serviciilor medicale europene, se arata ca s-au redus serviciile si asa insuficiente la care au acces pacientii, iar calitatea este in general foarte slaba, anumite grupuri etnice beneficiind de ingrijiri si mai proaste. „Principalele eforturi trebuie sa vizeze restabilirea serviciilor de baza, ingrijirea maternala şi medicina generala. Exodul cadrelor medicale trebuie abordat, precum şi corupţia larg raspandita”, se mai precizeaza in index. Totodata, Romaniei i se mai atrage atentia ca trebuie, in primul rand, sa reduca proportia asistentei spitalicesti, mutand accentul pe ingrijirile ambulatorii. Astfel, cheltuielile sistemului ar scadea, iar rezultatele tratamentelor s-ar imbunatati.

La polul opus Romaniei, in varful clasementului european, se afla pe primul loc Olanda, cu 898 de puncte din 1.000 posibile, urmata pe locul al doilea de Elvetia, apoi, in ordine, de Norvegia, Finlanda si Danemarca.

 


Categorii: Actual, Analiza

Comentarii (1)

  1. Ivancu Ioan spune:

    Halal sistem ! Pacat de bolnavi

Adaugati un comentariu


 

*