Societatea Neurologilor din Romania si Colegiul Medicilor cer eliminarea listelor de asteptate pentru pacientii cu scleroza multipla

13 februarie 2014 | 0 comentarii |

In acest moment, rata de includere in tratament este destul de mica, iar peste 500 de pacienti figureaza pe listele de asteptare.

 

scleroza multiplaLa jumatatea acestei saptamani, Societatea de Scleroza Multipla, impreuna cu Societatea Neurologilor din Romania si Colegiul Medicilor din Romania au demarat o campanie nationala ce isi propune sa traga un semnal de alarma asupra urmarilor pe care le are lipsa de tratament in cazul bolnavilor de scleroza multipla si sa sustina drepturile pe care acesti pacienti le au. Denumita „Impreuna invingem scleroza multipla!”, campania organizata de cele trei asociatii are ca principal obiectiv obtinerea accesului imediat la tratament pentru toti cei care sufera de aceasta boala, prin eliminarea listelor de asteptare in cazul acestora.

Actiunile ce se vor derula in timpul campaniei constau in organizarea de informari periodice, adresate in special bolnavilor si apartinatorilor acestora, pentru a-i pune la curent cu modalitatile de acces la tratament, precum si in organizarea unei mese rotunde cu reprezentantii autoritatilor din sistemul de sanatate pentru gasirea unor solutii pentru pacientii aflati pe lista de asteptare. Se urmareste totodata si informarea publicului si sensibilizarea opiniei publice cu privire la ceea ce inseamna viata cu scleroza multipla, fapt pentru care va fi realizat si un film documentar despre pacientii cu aceasta boala.

 

Dr. Vasile Astarastoae

Dr. Vasile Astarastoae

Cu ocazia lansarii oficiale a campaniei, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, s-a declarat un sustinator al eliminarii listelor de asteptare pentru pacientii cu scleroza multipla, in prezent, acestia trebuind sa invinga nu doar boala, ci si prejudecatile societatii. „Un sistem de sanatate trebuie sa fie construit pe principii etice. Atunci cand creezi liste de asteptare, este clar ca sistemul nu este etic. Este strict optiunea noastra de a accepta un asemenea sistem, acceptand inechitatea sau de a reactiona, a actiona pentru inlaturarea inechitatilor si pentru a aduce o raza de speranta acelor bolnavi care cel mai adesea nu au forta de a-si apara drepturile”, a declarat dr. Astarastoae, precizand ca in Romania exista la ora actuala circa 800 de neurologi, ceea ce inseamna ca aproximativ 70 la suta din necesarul de personal calificat este acoperit.

 

Dr. Ovidiu Bajenaru

Dr. Ovidiu Bajenaru

Si medicul Ovidiu Bajenaru, presedintele de onoare al Societatii de  Neurologie din Romania, sustine desfiintarea listelor de asteptare pentru pacientii cu scleroza multipla, precizand ca tratamentul este mai ieftin si mai eficient in fazele incipiente ale bolii, iar inscrierea pacientilor pe liste de asteptare inseamna in prezent costuri mai mari pentru sistem si sanse mai mici pentru bolnavi. „Scleroza multipla este cea mai invalidanta afectiune a adultului tanar. Includerea pacientilor in tratament aduce multiple beneficii pentru acestia, 17 la suta dintre ei ajungand sa nu mai faca niciun puseu sau cel mult unul la 1-2 ani. Trebuie sa investim in tratament, intrucat costurile sunt mai mici daca pacientul este tratat in forma usoara a bolii. Fara tratamentul potrivit, speranta de viata a pacientilor se diminueaza cu 7 pana la 10 ani”, a precizat medicul Ovidiu Bajenaru. Totodata, acesta a mai declarat ca in prezent, in Romania exista intre 8.000 si 10.000 de bolnavi cu scleroza multipla, iar pe lista de asteptare sunt inscrise aproximativ 500 de persoane.

 

LokomatIn calitate de specialist, presedintele de onoare al SRN a afirmat in cadrul conferintei de presa sustinuta cu ocazia lansarii campaniei ca, pe langa tratamentul imunomodulator, pacientii cu scleroza multipla mai necesita si alte tratamente simptomatice si de reabilitare. In ceea ce priveste costurile tratamentului, acestea se ridica la 50.000 de lei pe an pentru un pacient, insa anul trecut, prin program, s-au decontat doar 42.000 de lei pentru fiecare pacient. Anul trecut, SRN a solicitat decontarea tratamentului pentru 3.200 de pacienti, iar in maxim trei luni va intra in functiune Registrul National pentru Scleroza Multipla, care va permite cunoasterea exacta a situatiei acestei afectiuni din toate punctele de vedere.

In Romania centre pentru aceasta afectiune sunt in Bucuresti, la Spitalul Universitar, Spitalul Colentina, Spitalul Elias, Spitalul Militar Central, Spitalul SRI de la Balotesti, un centru pentru copii la Bagdasar-Arseni si in tara, la spitalele judetene din  Cluj, Timisoara, Iasi, Targu-Mures. Acestora li se mai adauga cele trei centre de recuperare neurologica existente la Spitalul de Recuperare din Iasi, Spitalul din Cluj si la Bagdasar-Arseni, in Bucuresti.

 

Pacienti cu scleroza multipla

Pacienti cu scleroza multipla

Scleroza multipla este o boala autoimuna, o afectiune cronica a sistemului nervos central, ale carei cauze nu sunt cunoscute si pentru care nu exista un tratament curativ. Debutul bolii are loc in majoritatea cazurilor intre 20 si 40 de ani, fiind cea mai invalidanta boala a adultului tanar si afecteaza de trei ori mai mult femeile decat barbatii. Se intalneste rareori si la copii cu varsta de 12-18 ani. Cel mai tanar pacient diagnosticat in Romania este un copil de doi ani. Boala afecteaza sistemul nervos central, in mod special creierul, maduva spinarii si nervii optici. Scleroza multipla poate provoca dificultati in forta si controlul muscular, tulburari de vedere, de echilibru, ale sensibilitatii si tulburari ale functiilor mentale.

 


Adaugati un comentariu


 

*