Solutie romano-elvetiana pentru criza specialistilor in terapie intensiva pediatrica

Timp de aproape doi ani si jumatate, peste 900 de medici au fost specializati in acest domeniu, cautandu-se in paralel si solutii optime pentru a-i determina sa ramana sa profezeze in tara.

 

spital marie-curieLa jumatatea acestei saptamani a fost anuntata, oficial, finalizarea unui amplu program de pregatire a specialistilor in terapie intensiva pediatrica, program ce a avut ca rezultat principal formarea a peste 900 de specialisti in acest domeniu. Proiectul a fost  drerulat in parteneriat de Ministerul Sanatatii si Ministerul de Finante, pe de o parte, si Agentia Elvetiana de Dezvoltare si Cooperare, de cealalta parte. Instruirea medicilor s-a desfasurat pe perioada ultimelor 28 de luni, programul beneficiind de finantarea necesara prin Programul de Cooperare Romano-Elvetian.

Valoarea totala a proiectului a fost de 574.883 de franci elvetieni, din care 85% au fost contributia partii elvetiene, iar 15% cea a Ministerului Sanatatii.

Proiectul a fost demarat plecand de la o situatie care caracterizeaza de mai multi ani sistemul public de Sanatate din Romania, si anume lipsa acuta de specialisti, pe fondul migratiei medicilor catre clinicile din strainatate. In acest context, si in domeniul anesteziei si terapiei intensive pediatrice, criza de specialisti a inceput sa se resimta din ce in ce mai acut, iar programul recent incheiat s-a dorit a fi o solutie pentur rezolvarea acestei crize.

 

Prof. dr. Dorel Sandesc

Prof. dr. Dorel Sandesc

In cadrul conferintei organizata cu ocazia incheierii proiectului de cooperare romano-elvetian, dr. Dorel Sandesc, cel care a fost coordonatorul tehnic al programului, a facut bilantul final, precizand ca in decursul celor 28 de luni s-a reusit realizarea curriculum-ului de formare pentru atestatul de terapie intensiva pediatrica cu durata de doi ani, peste 50 de instructori din centre universitare au fost pregatiti pentru implementarea programului de atestat, au fost sustinute 27 de cursuri in cadrul carora au fost prergatiti peste 900 de cursanti, specialisti in terapie intensiva. Totodata o alta componenta a programului a fost si  pregatirea centrelor de formare pentru implementarea atestatului, prin implementarea de cursuri standardizate in diverse subiecte, dotare cu literatura de specialitate.

 

Jean Hubert Lebet

Jean Hubert Lebet

Prezent la aceeasi conferinta, Jean Hubert Lebet, ambasadorul Elvetiei in Romania, a declarat ca ducerea la bun sfarsit a proiectului destinat sistemului medical din Romania a fost ingreunata de birocratie specifica administratiei romanesti. „Lucrurile nu au fost intotdeauna usoare, am reusit sa depasim birocratia, diversele complicatii, schimbarile ministrilor etc. Pentru mine a fost o placere sa cunosc partenerii. Am avut discutii cu ministri din Guvernul Romaniei si am constatat ca problema este managementul resurselor umane — ai oameni si nu pot sa faca nimic. Stiu oameni care se afla in functii si pot sa asigure progresul acestui sistem. Intrebarea care se pune este daca se face cu adevarat o reforma a administratiei, e nevoie sa se schimbe modalitatile de lucru, salarii decente si alocari bugetare pentru sistemul de sanatate. Romania este in urma la alocari din PIB”, a precizat acesta.

Totodata, concomitent cu incheierea acestui program de pregatire, in Romania s-a organizat in premiera un curs de management al Departamentului de terapie intensiva, dezvoltat sub egida Societatii Europene in domeniu, cu participarea a sapte instructori straini, fiind formati sase instructori romani pentru implementarea acestui curs, la care participa 25 de medici specialisti si rezidenti.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*