Studentii la Medicina prefera sa renunte la bursele de studiu decat sa fie tinuti cu forta in tara

9 octombrie 2015 | 1 comentariu |

Cei mai multi dintre ei nu se declara de acord cu intentia autoritatilor de a adopta o lege care sa ii oblige sa isi efectueze stagiile de practica si rezidentiatul in tara.

 

studenti medicina (1)Cum era de asteptat, solutia de-a dreptul neinspirata la care s-au gandit ministrul Banicioiu si cel al Educatiei, pentru a rezolva problema exodului medicilor prin fortarea studentilor medicinisti sa isi faca practica si rezidentiatul in tara, nu a fost intampinata cu entuziasm de cei vizati, respectiv studentii la Medicina care beneficiaza de burse de studiu.

Acestia considera la unison ca este vorba de o lege aberanta si discriminatorie, care nu va rezolva nici pe departe problema crizei acute de personal medical, ci va spori si mai mult frustrarea in randul tinerilor medici, care vor fi astfel si mai motivati sa plece sa profeseze in strainatate.

Cei mai multi dintre ei s-au aratat dispusi ca, in cazul in care o astfel de lege va fi adoptata, sa renunte la bursa de studiu pentru a avea astfel libertate de miscare si a putea sa isi efectueze practica si rezidentiatul in orice tara doresc, iar dupa aceea sa poata alege sa profeseze in strainatate fara niciun fel de oprelisti.

 

Acad.prof.univ.dr. Ioanel Sinescu

Acad.prof.univ.dr. Ioanel Sinescu

O parte dintre cadrele didactice ale universitatilor de Medicina si Farmacie din tara sunt de acord cu studentii, dar exista si profesori care considera oportuna adoptarea acestei legi, printre acestia numarandu-se si rectrul UMF Carol Davila, Ioanel Sinescu. „In momentul de fata, studentii si rezidentii pot pleca, printr-o prevedere europeana care se refera la dreptul liberei circulatii a persoanei. Ei isi iau documentele care atesta studiile pe care le-au facut in Romania si pot pleca, dar prin contractul institutional si individual pe care il putem incheia in conditiile legii, care se preconizeaza si este firesc sa fie asa, studentii care au bursa de la stat si rezidentii care se formeaza in Romania, de asemenea, ajutati de stat, pot fi inserati intr-un proiect de lege care sa prevada practica medicala in Romania cel putin pe perioada celor sase ani de facultate si a cel putin cinci ani de rezidentiat”, declara acesta chiar la deschiderea anului universitar.

 

Radu Pirlog (sursa: Facebook)

Radu Pirlog (sursa: Facebook)

Reprezentantii studentilor la medicina din majoritatea centrelor universitare s-au aratat total impotriva unei astfel de legi, multi exprimandu-si speranta ca, incazul in care autoritatile romane nu vor mai reveni asupra acestei decizii, macar autoritatile europene sa nu permita adoptarea unui astfel de act normativ ce ar ingradi dreptul la libera circulatie.

Spre exemplu, presedintele Organizatiei Studentilor Medicinisti de la UMF Cluj, Radu Pirlog, student in anul IV la Medicina spune ca „pe de-o parte, consider ca obligarea studentilor sa ramana in tara dupa terminarea studiilor nu este solutia care poate imbunatati sistemul medical. Acest lucru nu va face decat sa creasca nivelul de frustrare in randul studentilor, rezidentilor si tinerilor specialisti care vor astepta cu nerabdare terminarea contractului. Aceasta masura va fi perceputa ca o ingradire si ca o forma de discriminare ce este in contradictie cu legislatia europeana in domeniul liberei circulatii. Aceasta propunere este o forma de discriminare a categoriei profesionale medicale”. In opinia sa, pentru a fi determinati tinerii specialisti sa ramana in Romania „ar trebui imbunatatite condititiile de lucru din spitale, deoarece, pe langa considerentul financiar, multi medici decid sa plece din tara din cauza lipsei unei infrastructuri adecvate desfasurarii actului medical la standarde europene”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Adoptarea unei astfel de legi poate impiedica un numar de rezidenti de a pleca din timpul stagiului.
    Dar intrucat acest rezident depune o munca pentru care este remunerat, el va fi liber de orice constrangere dupa terminarea stagiului si tot va pleca.
    Pe de alta parte, ideea este nastrusnica deoarece rezidentul, pe perioada stagiului, nu are drept la parafa, nu poate incheia un contract cu casa de asigurari si nu are calitatea de a trata un pacient decat sub supraveghere. In consecinta, nu aduce practic nici un beneficiu si nu rezolva lipsa acuta de medici.
    Ce nu au mai inteles conducatorii este ca medicii nu pleaca numai pentru salarii. Ei doresc sa poata practica avand la dispozitie tehnica moderna, sa nu fie obligati la improvizatii pentru care tot ei vor fi trasi la raspundere. De asemeni isi doresc si un unumit nivel de respect pentru cei 12 ani de studiu de dupa liceu si pentru responsabilitatea care li se cere.

Adaugati un comentariu


 

*