Spalatul corect pe maini si pastrarea igienei tin bolile la distanta

9 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Medicul buzoian Clara Lacriteanu a explicat unui grup de copii, cadre didactice si parinti ce inseamna o igiena corecta, in cadrul unei activitati organizata de Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”.

 

Dr. Clara Lacriteanu - preventieFost pediatru, acum medic de familie, dr. Clara Lacriteanu este unul dintre acei medicii iubiti din Buzau. Pe langa felul in care isi trateaza si comunica cu pacientii, ea considera ca preventia si educatia sanitara constituie unul dintre principalele mijloace prin care oamenii  pot fi ajutati sa se protejeze singuri de boala, inca de mici. Profita de orice prilej pentru a le explica parintilor, educatorilor si oricui este interesat sa-si pastreze sanatatea, ce trebuie sa faca pentru a tine boala la distanta.

Igiena mainilor, a dintilor, a parului si a intregului organism, a hainelor pe care le imbracam, a lenjeriei in care dormim si, bineinteles, a casei in care locuim si a scolii sau a locului unde muncim sunt reguli importante de care trebuie sa tinem seama cu totii, daca vrem sa fim sanatosi. Iar anumite deprinderi, daca nu sunt formate corect si nu sunt constientizate inca din copilarie, sunt ignorate si la maturitate.

Despre toate acestea a fost invitata dr. Clara Lacriteanu sa le vorbeasca copiilor din ciclul prescolar (gradinite), celor din ciclul primar (clasele I-IV), cadrelor didactice si parintilor, in cadrul unei activitati educative organizata de Centrul Cultural „Alexandru Marghiloma” din Buzau, cu tema „Igiena noastra”. „Scopul unor astfel de activitati este acela de crestere a gradului de informare si de constientizare a importantei igienei si a sanatatii, precum si formarea abilitatilor de mentinere a igienei proprii si a celorlalti”, spun organizatorii care, la sfarsitul activitatii, au oferit copiilor kituri de igiena.

 

Clara Lacriteanu - Al MarghilomanIgiena este extrem de importanta pentru impiedicarea raspandirii multor boli, precum hepatita, cunoscuta ca „boala mainilor murdare”, insa multe alte maladii se pot transmite in cazul in care nu facem igiena mainilor la timp si corect. O igiena corecta tine la distanta peste 200 de boli. Medicii spun ca mainile trebuie spalate cat mai des, cum trebuie si cat trebuie.

Desi pare greu de crezut, banalul spalat pe maini este ignorat complet de o anumita parte a populatiei. Statisticile arata ca doar 5% dintre oameni stiu cum sa foloseasca corect apa si sapunul si o si fac asa cum trebuie. Unul din patru adulti nu se spala pe maini dupa ce schimba scutecele sugarilor, mai putin de jumatate dintre persoane se spala pe maini dupa ce ingrijesc un animal (de companie sau din gospodarie) sau dupa ce curata in urma lui, unul din trei adulti se spala pe maini dupa ce stranuta sau tuseste si unul din sase adulti se spala pe maini dupa ce intra in contact cu bani. Acum, ca suntem in era informaticii, trebuie sa ne spalam dupa ce folosim calculatorul, telefonul sau orice dispozitiv informatic, pentru ca pe tastatura acestora se acumuleaza microbi din abundenta. De asemenea, este imperios necesar sa spalam mainile dupa folosirea transportului in comun, dupa atingerea unor genti, portofele si mai ales a banilor si, evident, atunci cand acestea devin vizibil murdare, dupa joaca sau dupa o activitate oarecare”, spune medicul Clara Lacriteanu.  Medicul spune ca la fel de importante sunt spalatul corect pe dinti, somnul odihnitor si miscarea, pentru ca sanatatea sa fie pastrata, de aceea crede ca introducerea unor ore de educatie sanitara in scoli ar fi extrem de benefica pentru cresterea gradului de sanatate al populatiei.

la sfarsitul activitatii, copiii au primit kituri de igienaSpalatul corect pe maini inseammna sa te speli ori de cate ori atingi obiecte cu potential de contaminare, inainte si dupa masa, inainte si dupa utilizarea toaletei. Studiile arata ca doar jumatate dintre persoane se spala pe maini dupa ce folosesc toaleta, dupa tratarea unei rani sau ingrijirea unul bolnav, dupa suflarea nasului, dupa ce au tusit sau stranutat, dupa revenirea acasa de la joaca,  de la munca sau chiar de la o plimbare, dupa atingerea, hranirea sau curatarea unui animal etc.

Un spalat eficient presupune folosirea de sapun din abundenta sau gel antibacterian si trebuie sa se desfasoare pe parcursul a cel putin 15- 20 de secunde. La final, mainile se clatesc bine si se pot usca fie cu un servetel de unica folosinta sau cu prosop de uz individual. Folosirea uscatoarelor de maini nu este cea mai buna varianta, spun specialistii,  pentru ca multi germeni isi gasesc „adapost” pe fanta de evacuare a aerului, de unde apoi se imprastie.

Spalarea corecta a mainilor inseamna sa se foloseasca din abundenta apa si sapun, utilizand chiar un burete sau o perie moale. Trebuie insistat asupra spatiilor interdigitale, pliurilor de flexie si zonei de sub unghii. Daca nu aveti la indemana apa si sapun puteti utiliza un gel antibacterian cu cel putin 60% alcool. Apelati la aceasta solutie doar ocazional, intrucat nu este la fel de eficienta ca spalatul conventional.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, trebuie sa ne spalam pe maini inainte sa mancam, dupa utilizarea toaletei, dupa contactul cu animale, cand avem maini vizibil murdare si cand intram in casa din exterior.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*