Spitalul Judetean Buzau va avea in curand Computer-tomograf nou

Consiliul Judetean Buzau a primit banii alocati de la Ministerul Sanatatii in acest scop,iar in perioada urmatoare vor fi demarate procedurile de achizitie, astfel incat pana la sfarsitul acestui an, bolnavii sa poata beneficia de investigatii cu noul CT.

 

tomograf (2)In sedinta ordinara a Consiliului Judetean Buzau, care a avut loc in aceasta dimineata, reprezentantii administratiei locale au anuntat ca au mai facut un pas inainte in ceea ce priveste procedura de  achizitie a unui Computer – tomograf (CT) nou pentru Spitalul Judetean, procedura aflata in prezent in faza de organizare a licitatiei  pentru selectarea celei mai avantajoase oferte.

Achizitionarea unui astfel de aparat pentu unitatea medicala era necesara cu mult timp in urma, dat fiind faptul ca tomograful aflat in prezent in dotarea spitalului buzoian este uzat atat fizic cat si moral, in ultimii ani acesta fiind mai mult defect decat functional, iar pacientii fiind trimisi la alte unitati medical pentru a-si face analizele respective. Primii pasi in rezolvarea acestei situatii s-au facut in aceasta primavara, dupa ce Ministerul Sanatatii a decis, la solicitarea conducerii spitalului si a autoritatilor locale, sa contribuie cu 90 la suta din suma necesara achizitionarii unui aparat nou, urmand ca diferenta de 10 la suta sa provina din fondurile alocate de Consiliul Judetean. Aparatul costa in jur de 2.250.000 de lei, iar la inceputul lunii aprilie, Consiliul Judetean a aprobat alocarea sumei de 225.000 de lei din bugetul judetului, asteptand banii promisi de Ministerul Sanatatii.

 

Consiliul Judetean buzauConform anuntului facut in plenul sedintei ordinare de astazi, banii alocati de MS au ajuns de curand in conturile administratiei locale, iar urmatorul pas ce va fi facut este organizarea licitatiei pentru achizitionarea aparatului de care Spitalul Judetean are atata nevoie, pentru ca medicii sa nu mai fie pusi in situatia de a trimite pacientii la spitalele din Bucuresti sau la clinicile private. Inca nu se poate stabili cu exactitate cand va intra noul aparat in dotarea unitatii medical, totul depinzand de modul in care se vor desfasura procedurile de licitatie, dar se fac eforturi ca pana la sfarsitul anului, bolnavii celui mai mare spital buzoian sa poata fi investigati cu noul CT.

Managerul Spitalului Judetean, Claudiu Damian, spune ca va pastra in uz si vechiul tomograf, care intre timp a fost reparat si functioneaza la standarde corespunzatoare, astfel incat pacientii sa nu se mai confrunte cu disfunctionalitati in asigurarea investigatiilor, atat de necesare pentru stabilirea unui diagnostic corect. Actualul CT se afla in dotarea spitalului din anul 2001, insa tehnologia pe care o incorporeaza dateaza din perioada anului 1990 si astfel este lesne de inteles de ce se impunea achizitionarea unui nou aparat.

 

Centrul de Nefrologie si Dializa Buzau

Centrul de Nefrologie si Dializa Buzau

Discutiile despre noul tomograf au venit insa, in contextul dezbaterii prilejuite in sedinta ordinara a Consiliului Judetean Buzau de proiectul de hotarare privind respingerea ofertei de vanzare facuta de International Healthcare Systems, avand ca obiect imobilul in care functioneaza Centrul de Dializa.

Oferta a fost facuta in baza dreptului de preemptiune de care beneficiaza Consiliul Judetean, conform contractului incheiat cu furnizorul de servicii medicale. IHS intentioneaza sa instraineze imobilul catre o societate din acelasi grup de firme din care face parte, specializata in administrarea bunurilor imobile si a infrastructurii destinate servicilor medicale. Oferta facuta Consiliului Judetean a  fost, de fapt, o formalitate pentru respectarea prevederilor din contractul de cesiune, administratia locala nefiind interesata de achizitia acestui imobil. Principalele argumente pentru care oferta de cumparare a imobilului Centrului de Dializa a fost respinsa au fost acelea ca judetul nu dispune la acest moment de fondurile necesare si, chiar daca ar dispune, exista numeroase alte prioritati catre care aceste fonduri sa fie canalizate, una dintre ele fiind dotarea Spitalului Judetean cu aparatura si materialele necesare.

Prin urmare, Centrul de Dializa va continua sa functioneze ca si pana acum, in imobilul construit in curtea Spitalului Judetean, actualul proprietar, IHS, urmand sa se ocupe exclusiv de partea medicala, in timp ce de problemele de administrare si mentenanta a imobilului vor fi gestionate de o firma specializata pe astfel de servicii, care face la randul sau parte din acelasi grup.

Cu exceptia proiectului de hotarare prin care ar fi trebuit sa se aleaga un nou vicepresedinte al Consiliului Judetean, dupa ce liberalul Cristinel Romanescu a demisionat (care a fost retras de pe ordinea de zi) si a celor doua proiecte privind achizitia unor impobile in care functioneaza Centrul  Militar Judetean Buzau, respectiv, Comisia Judeteana pentru Protectia Copilului si Comisia Judeteana de Orientare Scolara din subordinea DGASPC Buzau (care au fost respinse de consilierii PNL), toate celelalte 15 proiecte de hotarare au fost aprobate.

 


Adaugati un comentariu


 

*