Spitalul Nehoiu, salvat in prag de iarna, de Consiliul Judetean Buzau

15 octombrie 2014 | 1 comentariu |

La repartizarea sumelor defalcate din TVA, deliberativul judetean a alocat orasului Nehoiu, o suma suplimentara de 100.000 de lei, care sa ajunga la spitalul din localitate.

 

Spitalul Nehoiu

Spitalul Nehoiu

Aflat, de ani buni, intr-o perpetua criza financiara, iar in cateva randuri, la un pas de a-si inchide portile din aceasta cauza, Spitalul Orasenesc Nehoiu a primit, astazi, o gura de oxigen de la Consiliul Judetean Buzau.

In cadrul sedintei extraordinare in care s-au supus la vot mai multe hotarari ce nu suportau amanare, consilierii judeteani au aprobat, intre altele, repartizarea sumelor defalcate din TVA, catre primariile din judet.

La Nehoiu, presedintele Comnsiliului Judetean, Cristi Bigiu, a tinut cont de faptul ca spitalul din localitate are nevoie de bani ca de aer pentru a nu se inchide in prag de iarna sau a ramane fara utilitati si bani pentru hrana bolnavilor, din cauza datoriilor pe care le are catre furnizori. In acest context, la alocarea sumelor defalcate din TVA, acesta a formulat un proiect de Hpotarare prin care  orasului Nehoiui-a fost repartizata o suma suplimentare de 100.000 de lei, tocmai pentru ca administratia locala sa foloseasca respectivele fonduri pentru a acoperi cheltuielile pe care le impune spitalul din localitate”, asa cum a precizat presedintele Bigiu, la finalul sedintei de astazi.

 

Blocul operator Spital Nehoiu

Blocul operator Spital Nehoiu

La fel cum se intampla in majoritatea spitalelor din tara, la Nehoiu pacientii sunt nevoiti in multe cazuri sa-si cumpere medicamentele de care au nevoie pentru a fi tratati atunci cand sunt internati, de la farmaciile din oras. Problema este insa delicata, pentru ca majoritatea bolnavilor sunt foarte saraci si, nepermitandu-si sa-si cumpere medicamentele de care au nevoie, prefera sa nu mearga la medic decat atunci cand sunt in stare foarte grava si, in acest context, cheltuielile cu medicatia sunt mult mai mari.

In urma cu o luna, managerul Spitalului Orasenesc Nehoiu, dr. Sergiu Remisovschi, spunea ca se afla in cautarea unor sponsori care sa-l ajute sa depaseasca perioada critica si sa poata asigura servicii medicale locuitorilor celor zece localitati arondate unitatii medicale, dar si pentru a achita utilitatile, pentru a nu se trezi fara apa, gaze sau caldura.

Spitalul Nehoiu dispune de 118 paturi finantate de la buget, pentru care s-a alocat, in 2014, un buget de 4,7 milioane lei, din care peste 3,4 milioane lei pentru salariile celor168 de angajati. Pentru aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare s-au alocat 198.000 de lei, adica aproximativ jumatate din cat ar fi fost necesar, asa ca banii de la Consiliul Judetean inseamna mai mult decat gura de oxigen de care unitatea medicala avea nevoie pentru a supravietui.

 

consiliul judetean (2)

Consilierii judeteni s-au reunit astazi in sedinta extraordinara, pentru a vota cateva proiecte de hotarare privind defalcarea pe comune, orase si municipii a sumelor alocate judetului din Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) si impozitul pe profit, precum si rectificarea a patra a bugetului propriu al judetului. Pe ordinea de zi s-au mai aflat trei hotarari care insa nu au intrunit  numarul necesar de voturi, fiind respinse si iscand noi discutii intre consilierii de la Putere si cei din Opozitie.

Valoarea totala a sumei provenite din TVA care a fost repartizata localitatilor din judet a fost de 2.915.000 de lei, la care s-au adaugat alti 20.000 de lei reprezentand cote defalcate din impozitul pe profit.

Referindu-se la aceste sume, Cristi Bigiu a recunoscut ca valoarea lor nu este una foarte mare, insa a apreciat ca sumele vor fi binevenite la bugetele oraselor si comunelor.

 

consiliul judetean (1)

Daca primele cinci puncte de pe ordinea de zi, referitoare la alocarea sumelor respective si rectificarea bugetului judetului, au fost aprobate de consilieri,  nu la fel s-au petrecut lucrurile in in cazul darii in administrarea Muzeului Judetean a sediului recent renovat, de pe bulevardul Nicolae Balcescu, punerea la dispozitia proiectului „Extinderea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa in judetul Buzau” a terenului pentru realizarea noilor investitii aferente acestuia si in cazul proiectul privind darea in administrarea Consiliului local al comunei Valea Ramnicului a suprafetei de teren de 5,2 km. apartinand DJ 203 A. In conditiile in care cinci consilieri PDL si doi de la PP-DD au absentat de la sedinta, iar consilierii liberali s-au abtinut, cele trei proiecte nu au intrunit numarul necesar de voturi, fiind respinse.

Presedintele Cristi Bigiu a criticat si de aceasta data faptul ca unii consilieri amesteca chestiunile politice cu cele de administratie, care tin de interesul public, reamintind ca din cauza lor Teatrul George Ciprian nu isi poate relua activitatea, la fel si Muzeul Judetean, iar copiii de la Centrul de creatie repeta in spatii improprii. Totodata, din cauza respingerii proiectelor respective, un proiect european de extindere si modernizare a retelei de alimentare cu apa este blocat, iar la Valea Ramnicului, administratia locala nu va putea construi tortuare pe marginea DJ 203 A, fiind astfel pusa in pericol siguranta localnicilor care circula zilnic pe marginea acelui drum.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

 1. Buzoianul spune:

  De mai multi ani acest spital tot este salvat. Motivul este doar unul politic (la alegerile parlamentare de PNL si acum de PSD cu acelasi Bagiu la cârma Consiliului Jud.)
  Decat să se cheltuiască banii degeaba mai bine s-ar vedea realitatea: spitalul poate fi redus la 80 de paturi (cat are si Spitalul CF Buzau), pastrand acelasi sectii si ambulatoriu – fără ca pacienții să sufere.
  In schimb banii dati de Consiliu ar trebui folositi pentru o reorganizare pe verticala sau orizontala a spațiilor cu modernizarea centralei termice.
  În lipsă de personal calificat (medici), în contextul modificării normelor de asigurare a sistentei sanitare dar al scăderii populatiei această soluție este rațională.
  Aceasta reorganizare ar duce la scaderea cheltuielilor de întreținere la care s-ar mai adăuga o scădere a cheltuielilor de personal.
  Cel mai probabil această soluție l-ar face să fie autosustenabil.

Adaugati un comentariu


 

*