Știi și câștigi sănătate: Mituri despre vaccin și vaccinare

13 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Vaccinurile constituie un progres al medicinei moderne, iar prin administrarea lor corespunzătoare, tot mai multe boli grave pot fi prevenite. În mediul online circulă numeroase mituri despre componența vaccinurilor, pe care dovezile științifice le contrazic.

 

MIT 1. O igienă şi o sanitaţie mai bune vor conduce la dispariţia bolilor–vaccinurile nu sunt necesare.

REALITATE: Bolile împotriva cărora se face vaccinare reapar, dacă oprim programele de vaccinare. În timp ce o igienă mai bună, spălatul pe mâini şi apa curată pot proteja oamenii împotriva unor boli ca gripa şi holera, cele mai multe virusuri se răspândesc indiferent de cât de curaţi suntem. Dacă oamenii nu sunt vaccinaţi aşa numitele boli vechi reapar rapid, ca de exemplu rujeola.

 

MIT 2. Cei mai mulţi oameni care contactează boli prevenibile prin vaccinare sunt de fapt vaccinaţi.

REALITATE: Mai mai mulţi oameni care suferă de boli prevenibile prin vaccinare nu sunt vaccinaţi. Datorită complexităţii sistemului imunitar, nici un vaccin nu oferă protecţie 100%, totuşi acest mit persistent atrage atenţia asupra faptului că adevăratul status imunitar nu este întotdeauna corect înregistrat şi că cifrele pot fi manipulate. Peste 90 % din cazurile de rujeolă raportate în anul 2009 au primit mai puţin de două doze recomandate de vaccin antirujeolic.

 

MIT 3. Vaccinurile au mai multe efecte dăunătoare şi adverse pe termen lung decât sunt sunt actualmente cunoscute. Vaccinarea poate fi chiar mortală.

REALITATE: vaccinurile au efecte adverse, dar niciunele dintre acestea nu sunt atât de severe ca bolile respective. Toate tratamentele medicamentoase inclusiv vaccinarea, pot avea efecte adverse. Dar durerea, febra moderată şi efectele adverse grave extrem de rare trebuie să fie comparate cu consecinţele contractării bolii prevenibile prin vaccinare. În cazul poliomielitei aceste consecinţe pot include paralizie; şi bolile prevenibile prin vaccinare pot avea drept consecinţă chiar decesul.

 

MIT 4. Vaccinurile combinate împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive şi vaccinul împotriva poliomielitei pot cauza sindromul morţii subite la sugar.

REALITATE: Nu există o corelaţie documentată între vaccinuri şi sindromul morţii subite la sugar. Aceste vaccinuri sunt administrate la un moment când copiii suferă sindromul morţii subite, dar nu există o corelaţie dovedită. Aceste patru boli totuşi sunt ameninţătoare de moarte şi copiii care nu sunt vaccinaţi împotriva lor au un risc foarte mare.

 

Mit 5. Pentru că bolile prevenibile prin vaccinare sunt aproape eradicate din Europa vestică, nu mai există nici un motiv pentru a fi vaccinat.

REALITATE: Bolile prevenibile prin vaccinare încă există în Europa. Deoarece proporţia oamenilor vaccinaţi este sub 95 % în multe ţări europene, aceste boli pot rapid să revină în ţările unde erau altădată rar întâlnite. În ţările europene epidemiile de rujeolă au apărut în Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Elveţia şi Marea Britanie din 2005. În anul 2008, 82 % din cazurile de rujeolă au fost în partea vestică a Europei.

 

Mit 6. Bolie copilăriei, prevenibile prin vaccinare sunt doar o întâmplare nefericită de viaţă.

REALITATE: Bolile copilăriei sunt serioase şi pot conduce la complicaţii severe atât la copii cât şi la adulţi. Bolile precum rujeola, oreionul şi rubeola sunt denumite bolile copilăriei pentru că de obicei afectează copii. Ele nu sunt fără urmări negative şi pot conduce la complicaţii serioase, inclusiv sindromul rubeolei congenitale pentru rubeolă şi deces.

 

Mit 7. Administrarea unui copil, a mai mult de un vaccin o singură dată, poate creşte riscul de efecte adverse negative care pot împovăra sistemul imunitar al copilului.

REALITATE: Sistemul imunitar al copilului gestionează mai multe sute de corpi străini în fiecare zi şi poate suporta mai multe vaccinuri administrate în acelaşi timp. Anticorpii sunt proteine menite să recunoască invaziile dăunătoare. Antigenele/anticorpii la care un copil este expus prin regimul vaccinărilor sunt nesemnificative comparativ cu acelea la care copilul este expus în fiecare zi sau în timpul unei răceli sau simple dureri în gât.

 

Mit 8. Gripa este doar un pericol oarecare.

REALITATE: Gripa este o boală serioasă care omoară mai multe sute de mii de oameni în întreaga lume în fiecare an. Boala este extrem de periculoasă pentru copiii mici, persoanele vârstnice cu sănătate deficitară şi orice persoană cu o boală pulmonară şi/sau cardiovasculară. Mai mult, persoanele neprotejate pot transmite virusul unor grupuri cu risc crescut, precum pacienţii din spital şi rezidenţii din aşezăminte de îngrijiri sociale unde poate duce la deces.

 

Mitul 9. Vaccinarea antigripală nu este foarte eficientă.

REALITATE: Vaccinul gripal protejează 70% din persoanele vaccinate. În ciuda vaccinării, gripa poate determina mulţi oameni să absenteze de la locul de muncă sau şcoală şi asta poate conduce la credinţa că vaccinul gripal nu este foarte eficace. De fapt, numeroase virusuri pot produce simptome asemănătoare gripei, facând oamenii să creadă că au gripă. În plus, tulpini numeroase de virus gripal circulă în fiecare sezon gripal şi vaccinul oferă imunitate numai pentru cele mai prevalente trei tulpini.

 

Mitul 10. Este mai bine să fii imunizat prin boală decât prin vaccinuri.

REALITATE: Vaccinurile oferă sistemului imunitar informaţii suficiente pentru a lupta împotriva unuui virus invadant şi poate preveni complicaţiile grave şi decesul.
Bolile oferă sistemului imunitar mai multe informaţii detaliate decât vaccinurile. Sistemul imunitar necesită numai o anumită cantitate de informaţie pentru a recunoaşte un microgranism invadant, totuşi, şi vaccinurile sunt pe deplin capabile să ofere imunitate pe termen lung.

 

MIT 11. Serul anti-COVID a fost făcut de un grup de oameni instariti (Anthony Fauci si Bill Gates) ca să profite de pe urma vaccinurilor.

REALITATE: Nici Fauci, nici Gates nu reprezintă entități comerciale implicate pe piața vaccinurilor. Unul este expert într-o instituție publică, celălalt are o activitate nonprofit prin Fundația Gates. Pe baza activității celor doi de până acum, mai degrabă putem spune că noi, ceilalți, am profitat de implicarea și leadership-ul dovedite în contextul pandemiei.

 

MIT 12. Serul anti-COVIF a fost făcut într-un timp prea scurt. 

REALITATE: Această aparentă grabă în devzoltarea unui vaccin nu este atribuită faptului că s-au sărit sau că s-au ars etape din dezvoltarea și testarea siguranței și eficienței unui vaccin. Faptul că avem în momentul de față vaccinuri împotriva virusului Sars-CoV-2 este o dovadă a capacității întregii omeniri de a răspunde unui eveniment care a pus în genunchi întreaga Planetă. Resursele materiale și umane implicate în dezvoltarea vaccinului au fost enorme, în comparație cu dezvoltarea altor vaccinuri proiectate în zeci de ani. Singurul motiv pentru care a mai durat un timp pentru a fi implementate este că au trebuit testate clinic în mod riguros, în special pentru siguranță. S-a demonstrat că sunt sigure și eficiente împotriva virusului.

 

MIT 13. Vaccinul modifică ADN-ul. 

REALITATE: Nu se poate întâmpla așa ceva, pentru că vaccinul nu conține nimic care ar putea să influențeze genomul și materialul genetic din interiorul celulelor umane. Vaccinurile pe bază de ARN nu sunt capabile de a face acest lucru, tocmai din motivul că acest ARN este o informație codificată pentru acea proteină „spike” din cadrul virusului care este degradată în foarte scurt timp după ce este exprimată de celule și în niciun caz nu are capacitatea de a modifica celulele și ADN-ul nostru.

 

MIT 14. Vaccinul produce reacții adverse în ani de zile. 

REALITATE: Reacțiile imediate sunt asemănătoare cu cele ale oricărui medicament sau vaccin. Pot exista în urma administrării, dar sunt absolut normale și sunt raportate, iar medicii vaccinatori sunt echipați cu mecanisme de intervenție, în caz că apare un efect advers. Nu este un vaccin miraculos, dar are reacții adverse mai puține decât alte vaccinuri, care sunt și ele aprobate de mulți ani de zile și sunt eficiente. Nu avem cum să știm ce efecte ar putea avea în 10 ani de zile, dar știința și dovezile existente arată că este puțin probabil să ne așteptăm la astfel efecte adverse grave pe termen lung.

 

MIT 15. Vaccinul nu e eficient pentru că au existat persoane care la o zi sau două după ce au primit prima doză au fost depistate pozitiv cu Sars-CoV2. 

REALITATE: Nu are nicio legătură cu eficacitatea vaccinului, pentru că pentru a se dezvolta o imunitate adaptivă de memorie în urma vaccinării durează în jur de două săptămâni. Pentru a avea un răspuns măsurabil care să poată organismul nostru să se lupte cu virusul este necesar un anumit interval de timp de câteva săptămâni.

După o perioadă mai lungă de timp, sistemul nostru imunitar își dezvoltă această memorie, dar chiar și atunci se poate ca în momentul în care persoana intră în contact cu un individ pozitiv, să capete această infecție, deoarece imunitatea dată de serul anti-COVID nu este de 100%.

Cel mai important este însă că se dezvoltă un răspuns imun suficient pentru a preveni cazurile severe, chiar și în urma administrării unei singure doze.

 

Surse : OMS; INSP; CNSCBT

 


Adaugati un comentariu


 

*