Suportul post-diagnostic, marea problema a pacientilor cu Alzheimer
Medicii specialisti reclama faptul ca in Romania nu exista o strategie de sustinere a acestor pacienti dupa stabilirea diagnosticului, astfel incat ei sa poata fi integrati in societate.
Afectiune specifica persoanelor ajunse la varsta senectutii, maladia Alzheimer afecteaza in prezent circa 300.000 de pacienti din Romania. Suferinta acestora este amplificata insa de lipsa unei strategii concrete de suport, care sa le poata permite sa aiba in continuare o viata normala, invatandu-i totodata pe membrii familiei cum sa aiba grija de ei. O spune medicul Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane Alzheimer. Acesata sustine ca, in mod normal, o persoana diagnosticata cu aceasta maldie ar trebui sa isi mentina activitatile cotidiene, pentru ca ea are nevoie sa fie integrata in societate. Acest lucru se intampla cu pacientii din alte tari, insa in Romania, stabilirea diagnosticului de Alzheimer este sinonima cu o condamnare, avand un puternic impact psihologic, atat asupra pacientilor, cat si asupra familiilor acestora. „O problema mare, din punctul nostru de vedere, este faptul ca lipseste o sustinere post-diagnostic. Este un moment psihologic foarte greu pentru persoana afectata si pentru familia ei. Atunci incepe un proces destul de lung si de dureros pentru familie, in care ar trebui sa se adapteze la boala, sa incerce sa traiasca bine cu ea, sa faca tot ce trebuie a-si mentine o calitate a vietii si evolutia sa fie blanda, iar simptomatologia sa fie atenuata, astfel incat persoana si familia sa-si mentina activitatile si o viata in conditii adecvate pentru foarte mult timp. Pe de alta parte, in momentul in care boala evolueaza, lipsesc serviciile de ingrijire, atat cele din comunitate, cat si cele de tip institutional”, a precizat dr. Catalina Tudose.
Medicul sustine ca in cele mai multe zone ale tarii lipseste reteaua de suport medical si social la nivelul comunitatii. Oamenii nu au unde sa se adreseze si amana consultul medical, astfel ca nu se stabileste un diagnostic si nu se initiaza tratamentul adecvat, toate acestea ducand la cresterea costurilor pentru tratarea bolii. „Statul ar trebui sa aiba niste strategii, politici bine puse la punct pe termen lung, ceea ce la noi nu prea se intampla, din cauza multiplelor crize prin care trecem. S-a constatat ca pentru diagnosticul precoce si pentru ingrijirea in primele stadii, pentru ca evolutia pacientului sa fie buna sau chiar foarte buna, trebuie investiti multi bani. Daca investesti mult la inceput, economisesti, de fapt, mult mai mult in stadii tardive. Problema este ca, de obicei, aceste fonduri provin din surse diferite si nu se pun de comun acord, la nivelul politicilor guvernamentale, nu se investesc bani in acest fel. Si atunci, la noi se cheltuieste foarte putin sau deloc pe diagnosticul precoce si pe ingrijire, in schimb, cand apar toate complicatiile, costurile explodeaza, pentru ca familiile preseaza sistemul medical care nu are nici forta, nici capacitatea, nici serviciile specializate, iar costurile cresc enorm”, a mai explicat specialistul.
Boala Alzheimer este o boala degenerativa ce afecteaza zone ale creierului ce controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul. Aceasta boala reprezinta forma cea mai comuna de declin mental la persoanele varstnice. Boala Alzheimer este o afectiune mai grava decat pierderea moderata a memoriei, ce apare natural, odata cu inaintarea in varsta. Aceasta boala se asociaza si cu tulburari de comportament, de personalitate, cu pierderea abilitatii de a gandi corect si abilitatii de a efectua activitatile zilnice. Persoanele apropiate, de obicei membrii familiei, observa modificarile la inceput, desi aceste modificari pot fi sesizate chiar si de bolnavi.
In prezent, nu exista un tratament care sa vindece maladia Alzheimer, tratamentele actuale pot doar sa atenueze simptomele, insa oamenii de stiinta cauta metode pentru a preveni, a stopa si chiar a inversa boala.
Pe masura ce maladia progreseaza, tot mai multe placi – fragmente de proteine beta-amiloide se formeaza in creier, iar celulele cerebrale sanatoase incep sa moara. Cercetatorii cred ca prevenirea sau indepartarea placilor amiloide ar putea ajuta pacientii, iar multe dintre tratamentele care servesc acestui scop sunt in prezent in faza de cercetare-dezvoltare.