Tehnici moderne de interventie, accesbile chirurgilor vasculari

12 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Acestia vor fi instruiti in cadrul unui program cu finantare europeana demarat la Timisoara, sa intervina chirurgical in cazurile in care pana acum se impunea efectuarea de amputatii.

 

congresUn proiect Erasmus cu finantare europeana a fost lansat la Timisoara, prin Centrul pentru Promovarea Invatarii Permanente. Acesta se adreseaza medicilor specializati in chirurgia vasculara si endovasculara, iar principalii beneficiari sunt pacientii cu afectiuni vasculare grave la nivelul extremitatilor inferioare.

Proiectul presupune pregatirea medicilor in deprinderea celor mai moderne tehnici in domeniul chirurgiei vasculare si endovasculare, astfel incat vor putea interveni eficient si in cazul afectiunilor grave ale membrele inferioare, care pana in prezent impuneau amputatii.

Initiativa derularii acestui program apartine Societatii Romane de Chirurgie Vasculara, care a castigat proiectul Erasmus + la nivel national, beneficiind de o finantare de 139.000 de euro. Acesta a fost evaluat cu cel mai mare punctaj la categoria sa, iar in cursul zilelor de ieri si astazi au loc intalnirile inaugurale, urmand ca apoi sa se treaca la etapele de instruire propriu-zisa a medicilor specialisti.

 

Dr. Mihai Ionac

Dr. Mihai Ionac

Medicul chirurg Mihai Ionac, seful sectiei de Chirurgie Vasculara de la Spitalul Judetean din Timisoara, a declarat ca acesta se impunea, in conditiile in care tehnicile moderne de dilatare si stentare au ajuns, ca pondere, sa depaseasca interventiile chirurgicale clasice, fiind singurele solutii prin care medicii pot salva de la amputatie membrele inferioare afectate.

Boardul European de Chirurgie Vasculara a redefinit specializarea „chirurgie vasculara”, care acum se numeste „chirurgie vasculara si endovasculara”, iar specialistul, chirurg vascular si endovascular. „Progresele medicale se traduc in tratamente ale unor stadii de boala imposibil de tratat anterior si, de asemenea, mai usor de suportat de catre pacienti. O evolutie majora in chirurgia vasculara o reprezinta tehnicile endovasculare, care au devenit o componenta importanta in arsenalul chirurgului vascular si pe viitor probabil ca vor reprezenta metoda preferata in tratamentul bolii arteriale periferice”, a declarat dr.medicul Mihai Ionac, cu ocazia lansarii proiectului.

 

curs chirurgie laparoscopicaProgramul este derulat de  Centrul pentru Promovarea Invatarii Permanente din Timisoara, in parteneriat cu Departamentul de Chirurgie Vasculara din Munchen, Clinica de Chirurgie Vasculara din Groningen si Great Middle East Health and Education Foundation, din Ankara.

Obiectivul sau este dezvoltarea unui model de invatamant la distanta in chirurgia vasculara periferica, in care medicii specialisti si rezidenti sa invete sa aplice tehnicile moderne endovasculare si microchirugicale de revascularizare la pacientii cu boala arteriala periferica. Rezultatele scontate includ crearea unui curriculum pentru boala arteriala periferica la nivelul circulatiei de sub genunchi si crearea unei platforme online de informatii specifice si de invatare a tehnicilor operatorii endovasculare necesare.

Boala arteriala periferica afecteaza starea arterelor din partea periferica a corpului, cum ar fi picioarele. Aceasta mareste riscul de a face un atac de cord sau un infarct, principala cauza care duce la aparitia bolii fiind fumatul. Diabetul, hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat de colesterol si kilogramele in plus datorate unei diete nesanatoase constituie, de asemenea, cauze care pot duce la aparitia acestei afectiuni.

 


Adaugati un comentariu


 

*