Tehnologia computerizata castiga tot mai mult teren in domeniul medicinei dentare

Aceasta a fost una dintre temele intens dezbatute in cadrul Congresului International de Estetica Dentara, ce a avut loc la Sibiu.

 

4bc1c906165219b133579947844fb4a6O manifestare stiintifica de anvergura internatioala a avut loc zilele acestea in Romania, Sibiul fiind gazda Congresului International de Estetica Dentara, eveniment organizat de Societatea de Stomatologie Estetica din Romania. La congres au participat aproximativ 800 de medici specialisti din intreaga lume, printre care s-au numarat si lectori renumiti in domeniu, precum dr. Marius Steigmann, dr. Andre Saadoun, dr. Camillo D’Arcangelo, sau dr. Stavros Pelekanos. Pe parcursul celot trei zile ale congresului, participantii au luat parte la prezentari teoretice, precum si la numeroase sectiuni de workshop destinate medicilor dentisti, ocazie cu care au fost prezentate cele mai noi metode de interventie si tratament. De altfel, in cadrul acestor workshopuri a fost ilustrata cel mai bine, in mod practic, una dintre principalele teme de discutie abordate la congres, si anume tema legata de folosirea tehnologiei computerizate in medicina stomatologica.

 

dr. Florin Lazarescu

dr. Florin Lazarescu

Concluzia generala a fost ca aceasta tehnologie castiga din ce in ce mai mult teren in domeniu, consecinta fiind realizarea unor lucrari de o mai buna calitate.

Acest fapt a fost confirmat si de vicepresedintele Societatii Europene de Cosmetica Dentara, medicul Florin Lazarescu, care precizeaza ca s-au creat softuri specializate, capabile sa reconstituie tridimensional forma dintilor lipsa, ajutand astfel la crearea unor plombe sau a altor lucrari dentare. Metoda se numeste amprentare optica, inlocuind treptat amprentarea clasica a dintilor, intrucat s-a dovedit a fi mult mai performanta, iar rezultatul final fiind unul mai bun din toate punctele de vedere „Actualmente, aceasta amprenta poate fi luata cu niste scanere foarte performante, scanere optice. Exista softuri specializate in cabinete prin care putem reconstitui tridimensional forma dintelui sau dintilor lipsa si astfel putem sa facem o plomba, o coroana, o fateta sau alt tip de lucrare dentara cu ajutorul unor tehnologii computerizate si a unor masini care frezeaza in blocuri de ceramica specializate piesa dentara. Avantajul pacientului este foarte mare, atat din punct de vedere al timpului de lucru, pentru ca lucrarea este finalizata rapid, cat si al preciziei si, de ce nu, si al esteticii”, a precizat medicul stomatolog.

 

implant-dentarSingurul inconvenient pentru pacienti ar fi cel legat de pret, costurile fiind in acest caz mai mari decat in cazul unei lucrari realizate prin metodele clasice, insa dr. Florin Lazarescu spune ca exista un echilibru intre pret si calitatea lucrarii. Acesta a mai mentionat, totodata, ca preturile sunt intr-adevar, ceva mai ridicate, insa sunt mai mici comparativ cu cele din alte tari, in care se lucreaza cu aparatura similara. „Avand in vedere preturile din Romania, care se situeaza sub media europeana, luand in considerare si costul de achizitie mare al acestor aparaturi, as putea spune ca exista un echilibru intre calitate si cost. Nu pot sa spun ca sunt printre cele mai ieftine manopere pe care le veti intalni in cabinetul de medicina dentara, dar cu siguranta va pot spune ca, la acelasi nivel de calitate, aceleasi masini sunt si in Romania, si in Elvetia, Anglia sau Germania. Pretul poate sa fie de doua sau de trei ori mai mic”, a mai declarat Florin Lazarescu.

 


Adaugati un comentariu


 

*