Trei medici de la institutul Fundeni si doi diriginti de farmacii, retinuti in dosarul retetelor false

 Alaturi de ei, noaptea trecuta, au mai fost retinute alte patru persoane suspectate ca au intermediat achizitii fictive de medicamente oncologice, de la firme fantoma.

 

arestati arsi 1Noua din cele 13 persoane aduse aduse ieri la audieri in cazul retetelor oncologice falsificate, intocmite de medici si inaintate spre decontare la CNAS de catre farmacisti, au fost retinute pentru 24 de ore, aceasta decizie fiind luata de anchetatori tarziu, dupa miezul noptii. Desi anchetatorii nu au facut publice date despre cele noua persoane retinute, surse judiciare au precizat ca este vorba de trei medici de la Institutul Fundeni, doi diriginti de farmacii si alte patru persoane suspectate ca au intermediat achizitia fictiva de medicamente de la firme fantoma, medicamente ce erau apoi decontate de CNAS, in baza retetelor false. Pana la acest moment, se stie ca singurii medici ale caror cabinete au fost perchezitionate si care au fost adusi ulterior la audieri sunt Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil si Aristica Poenaru, de la Sectia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, prin urmare este foarte posibil ca acestea sa fie cele trei cadre medicale retinute azi-noapte, neexistand insa nicio confirmare oficiala in acest sens.

 

Ilie Vonica

Ilie Vonica

Se pare ca este vorba despre o adevarata „caracatita”, in care sunt implicate si nume grele, cum ar fi cel al medicului Ilie Vonica, cel mai bogat sibian, milionar inclus in Top 300. Acesta este proprietarul unei clinici private din Sibiu si al grupului Polisano, grup ce detine si lantul farmaceutic Reteta, din cadrul caruia mai multe farmacii au decontat retetele falsificate. Perchezitiile efectuate ieri au vizat si domiciliul familiei Vonica, precum si cladirea administrativa a grupului Polisano si mai multe farmacii din lantul Reteta. Ulterior, printre cei chemati la audieri s-a numarat si omul de afaceri, impreuna cu sotia sa, Ioana Vonica, in calitate de administrator al mai multor societati din cadrul grupului, ce raspundeau si de lantul farmaceutic Reteta.

Se pare ca cei trei medici cercetati pentru ca ar fi falsificat retete oncologice, „lucrau” doar cu farmacii din cadrul lantului detinut de Ilie Vonica, beneficiind de complicitatea unora dintre angajati, printre care si cei doi diriginti de farmacie retinuti azi-noapte.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMecanismul retelei era bine pus la punct, reusindu-se crearea unor circuite economice si financiare fictive, in final fiind pagubit bugetul CNAS, implicit bolnavii de cancer, banii alocati de stat pentru tratamentul acerstora ajungand in conturile medicilor si farmacistilor implicati in aceasta escrocherie. Anchetatorii au stabilit ca medicii de la Institutul Fundeni intocmeau retete false in care erau trecute medicamente oncologice scumpe, decontate in totalitate de CNAS. De multe ori, numele pacientilor erau fictive, medicii si farmacistii bazandu-se faptul ca CNAS nu putea verifica veridicitatea fiecarei retete astfel intocmite. Cu retetele false, medicii mergeau la farmacistii cu care „colaborau”, iar acestia le achitau „cu banii jos” contravaloarea medicamentelor prescrise in fals. Se intocmeau apoi acte false din care sa rezulte achizitia respectivelor medicamente de la firme fantoma, iar pe baza retetelor falsificate, CNAS deconta farmaciilor aceste achizitii fictive. Ar fi fost intocmite in acest fel 1.100 de retete false, suma totala incasata ilegal din fondurile destinate bolnavilor de cancer fiind de aproximativ 3,5 milioane de euro. O parte din acesti bani au fost gasiti cu ocazia perchezitiilor efectuate ieri, in locuinta unui medic fiind gasiti 100.000 de euro, 140.000 de dolari si 250.000 de lei, iar la o farmacista, 100.000 de lei si peste 23.000 de euro.

Cei implicati in aceasta retea sunt cercetati, pentru savarsirea, dupa caz, a infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, inselaciune, fals intelectual si uz de fals.

 


Categorii: Actual, Ancheta, Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*