Testari gratuite pentru depistarea astmului

7 mai 2013 | 0 comentarii |

Cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, marcata astazi, 7 mai, Societatea Romana de Pneumologie a lansat o campanie de educare a populatiei si de testari gratuite la care romanii vor avea acces din 12 mai pana la sfarsitul anului.

 

Test spirometrie

Anul acesta, Zilua Mondiala a Astmului este marcata pe 7 mai, iar cu acest prilej, Societatea Romana de Pneumologie a anuntat organizarea unei campanii de informare a populatiei si de testari gratuite pentru depistarea astmului, incepand cu 12 mai, pana la sfarsitul anului. Testul se numeste spirometrie, dureaza numai 5 minute, nu doare, rezultatul se da pe loc, iar campania se va derula prin 150 de spitale, centre de specialitate si cabinete medicale, din 40 de judete ale tarii.

Specialistii atrag atentia ca principalele cauze ale astmului au o sursa alergica sau infectii respiratorii netratate, poluarea si fumatul fiind principalii  factori favorizanti.

In Europa, 32 de milioane de persoane sufera de o forma de astm, iar in Romania, se estimeaza ca exista aproximativ un milion de pacienti astmatici, adulti si copii.

Medicii pneumpologi avertizeaza ca numarul pacientilor astmatici va creste  cu100 de milioane de persoane pana in 2025, din cauza mediului poluat. Toate informatiile privind aceasta boala, dar si un test online se gasesc pe site-ul campaniei: invingeastmul.ro

 

La Buzau, testul de spirometrie se poate efectua gratuit, la cabinetul dr. Narcisa Ispas, medic pneumolog, si in Policlinica Nicolae Titulescu la dr. Vasile Capota, medic medicina interna. In ambele cazuri este necesara programarea pentru consultatie. Dr. Capota spune ca este necesara si o recomandare a medicului de familie.

Lista completa a unitatilor unde se pot face teste (din intreaga tara) poate fi accesata AICI.

Potrivit informatiilor oferite publicului larg, de Societatea Romana de Pneumologie, astmul este una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice. Mai mult de 300 milioane persoane sunt diagnosticate cu astm bronsic. Doar in Europa, aproape 30 milioane de persoane sufera din cauza acestei afectiuni. Prevalenta  este in continua crestere, cu precadere in randul copiilor. Intr-o clasa cu 30 copii, 2-3 dintre ei au astm.

In Europa de Vest, in fiecare ora, o persoana moare din cauza astmului”, a declarat  dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, cu prilejul lansarii celei de a 5-a editie a campaniei „Astmul poate fi controlat!”.

 

Prevalenta este in crestere

Prevalenta estimata in Romania este intre 4-6%. Potrivit datelor publicate de Societatea Romana de Pneumologie, aproape un milion de romani  (copii si adulti) sufera de astm bronsic, iar riscul de a face boala creste in mediul urban. Dintre acestia, doar 10% sunt identificati si urmeaza tratament. Medicii sustin ca aceasta boala apare indiferent de varsta, iar riscul de a o contracta este mai mare in zona urbana, unde si gradul de poluare este mai ridicat. Fumatul este un alt factor favorizant al imbolnavirii.

Din fericire, astmul bronsic poate fi tratat in mod eficient, iar majoritatea pacientilor pot controla foarte bine aceasta boala. Daca astmul este tinut sub control, pacientii, la randul lor, pot evita simptomele suparatoare atat ziua cat si noaptea, putand folosi medicatie putina sau deloc. Pot duce vieti productive si active din punct de vedere fizic, se pot bucura de functionarea (aproape) normala a plamanilor si pot evita crizele severe daca tin cont de sfatul medicului curant.

 

Spirograma

Organizata pentru prima data in 1998, Ziua Mondiala a Astmului este marcata in peste 35 de tari. Participarea a crescut in fiecare an, continuandu-se sensibilizarea la nivel mondial atat prin educatie, cat si prin organizarea unor manifestari diverse. Aceasta zi constituie un prilej pentru institutiile medicale de a atrage atentia asupra inmultirii imbolnavirilor de astm.

Anul trecut, Societatea Romana de Pneumologie a desfasurat  „Programul National de Educatie si Evaluare in Astm Bronsic si BPOC”, timp de 4 luni, in 80 de centre. Au fost testati peste 37.000 de pacienti, din care 55% deja diagnsoticati cu o boala pulmonare sau cu risc crescut de dezvoltare aunei boli pulmonare. Dintre pacientii cu risc, 46% au fost diagnosticati cu astm bronsic si 54% cu BPOC.


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*