Tot ce trebuie sa stii despre ONG –uri

20 octombrie 2012 | 5 comentarii |

ONG-urile se infiinteaza si functioneaza in baza OG 26/ 2000 privind asociatiile si fundatiile, modificata si completata ulterior, prin mai multe acte normative.

 

Saptamana trecuta am scris despre ce trebuie sa sti daca vrei sa incepi o afacere, prin infiintarea unui SRL sau PFA. Voi ne-ati transmis insa ca sunteti  interesanti sa scriem si despre ONG –uri, o alta forma de organizare posibila pentru desfasurarea unei activitati, mai ales in domeniul sanitar. Asa ca astazi, raspundem cu drag solicitarilor cititorilor Sanatatea Buzoiana, care se dovedesc tot mai interesati de ceea ce pot face si cum se pot implica activ in dezvoltarea societatii in care traim.

Pentru inceput, este important sa stiti ca ONG-urile se infiinteaza si functioneaza in baza OG 26/ 2000 privind asociatiile si fundatiile, modificata si completata ulterior, prin mai multe acte normative care sunt la aceasta ora in vigoare si de care trebuie sa se tina cont atat la infiintare, cat si in functionarea unei organizatii non-profit.

 

Cine si de ce sa infiinteze un ONG ? Persoanele  fizice sau juridice care urmaresc desfasurarea unor activitati in interes general sau in interesul unor colectivitati locale ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociatii ori fundatii.

Cateva exemple pentru domeniile in care poti organiza activitate sub forma de ONG: sanatate,cultura, arta,sport, recreere, invatamant, educatie, cercetare, servicii sociale, protectia mediului, dezvoltare economica si sociala, apararea drepturilor si promovarea intereselor cetatenesti, filantropie si voluntariat, cooperare international, religie, altele.

 

Exista doua forme de ONG –uri prevazute in legislatie: asociatii si fundatii.

Asociatia poate fi constituita de minim trei persoane, cu un patrimoniu initial de cel putin un salariu minim pe economie (700 lei la aceasta data). Ai nevoie de un domeniu de activitate principal, o denumire care sa fie unica si fara sa utilizezi cuvinte sau sintagme specifice autoritatilor si institutiilor publice, sa ai un sediu social si un statut.

Fundatia este constituita de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic vot constitui un patrimoniu afectat realizarii unui scop de interes general sau, dupa caz, comunitar. Patrimoniul initial pentru infiintarea fundatiei este in valoare de cel putin 100 de ori salariul minim brut pe economie (70.000 lei in bunuri, in natura sau in numerar). Constituie exceptie fundatiille al caror scop exclusiv este efectuarea operatiunilor de colectare de fonduri care sa fie puse la dispozitia altor asociatii sau fundatii, in vederea realizarii de programe de catre acestea din urma, caz in care poatrimoniul initial poate avea o valoare totala de cel putin 20 de ori salariul minim brut pe economie (14.000 lei in bunuri sau in numerar).

 

Asociatiile si Fundatiile nu se inregistreaza la Registrul Comertului, ele se inregistreaza la Judecatorie, in baza Actului Constitutiv, autentificat de un notar, si a altor documente necesare constiturii ONG.

Ulterior constituirii, ONG –ul va fi inregistrat la Directia Generala a Finantelor Publice, cu un cod de identificare fiscal.

Asociatiile si fundatiile, in vederea realizarii scopurilor pentru care au fost infiintate, pot desfasura activitati economice si pot realiza venituri din aceste activitati.

Asociatiile nonprofit trebuie sa-si organizeze evidenta contabila in partida dubla, sa intocmeasca balanta si bilant.

In cazul asociatiilor, organul de conducere este Adunarea Generala, alcatuita din totalitatea asociatilor, care se intruneste cel putin o data pe an. Consiliul director asigura punerea in executare a hotararilor adunarii generale. Consiliul director poate imputernici una sau mai multe persoane cu functii executive. Controlul financiar intern al asociatiei este asigurat de un cenzor.

Din punct de vedere fiscal, organizatiile nonprofit sunt scutite de impozitul pe venit pentru anumite activitati: cotizatii si taxe de inscriere ale membrilor; contributiile membrilor si simpatizantilor; taxe de inregistrare; venituri din vize, taxe si penalitati sportive sau din participarea la competitii; donatii primite prin sponsorizare; dividende si dobanzi din plasarea disponibilitatilor rezultate din venituri scutite.

In aceasta categorie intra si veniturile pentru care se datoreaza impozit pe spectacole; resursele din fonduri publice sau din finantari nerambursabile; veniturile din actiuni ocazionale precum evenimente de strangere de fonduri cu taxa de participare, serbari, tombole, conferinte; veniturile din reclama si publicitate realizate de organizatiile nonprofit de utilitate publica, din domeniul culturii, cercetarii, invatamantului, sportului, sanatatii, precum si de camerele de comert si industrie, organizatiile sindicale si patronale; sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice s.a.

Deasemenea, sunt scutite de impozitul pe profit si pentru veniturile din activitati economice realizate pana la 15.000 euro pe an, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de impozitul pe profit. Daca se depaseste limita, se plateste impozit pe profit.

               Avantajele unei unui ONG ca mod de organizare a afacerii, fata de un PFA sau SRL, ar putea consta in modul de impozitare si sursele de finantare. Am aratat modul de impozitare, acum vedeti care sunt principalele surse de finanare: Veniturile asociatiilor , in care intra cotizatiile membrilor; dobanzile si dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, in conditii legale; dividendele societatilor comerciale infiintate de asociatii sau de federatii; venituri realizate din activitati economice directe; donatii, sponsorizari sau legate; resurse obtinute de la bugetul de stat si/sau de la bugetele locale; alte venituri prevazute de lege.

Veniturile fundatiilor provin din aceleasi surse cu cele ale asociatiilor.

Un alt element important de retinut este acela ca profitul realizat de organizatiile nonprofit se cheama excedent si nu se pot constitui dividend din excedent. Excedentul realizat se utilizeaza pentru utilizarea in desfasurarea activitatatii (plata salarii, chirii, cheltuieli de intretinere, cheltuieli cu prestari servicii, materiale diverse, donatii, sponsorizari, altele).

*In fiecare sambata, consultantul nostru ofera raspunsuri la intrebarile din sfera contabilitatii (nu au caracter de consultanta juridica), transmise pe adresa redactie@sanatateabuzoiana.ro sau ca si comentarii la articol.

 

Juliana STROESCU este specialist in contabilitate si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.Comentarii (5)

 1. Monica spune:

  se poate face un ong,daca eu sunt angajata,si as vrea cei 2 la suta sai indrept catre acel ong să ajut copii caresunt ff saraci

  • Redactie SB spune:

   Înființarea unui ONG presupune niște costuri, dar aveți și posibilitatea de a dirija cei 2 la sută către cele deja încființate în scopul dorit de dvs., fără nicio altă implicare financiară.

 2. Mailat spune:

  Avem un ONG,am dori să cumpărăm un autobuz de 24 de locuri, să transportăm copii de la școală la bazin de înot și înapoi la școală, șoferul are categoria D,dar nu are card tahograf,acest mijloc de transport fiind al ONG-uli poate circula fără a folosi tahograful numai rute interne (în țară)

 3. Marian spune:

  Buna seara
  Dat fiind faptul ca am 2 copii diagnosticati cu epilepsie ideopatica si avand in vedere reticenta angajatorilor in general, acest diagnostic este un paria sau un stigmat pentru ei si refuza la angajare astfel de oameni care au problemele aratate de mine mai sus. Am hotarat sa infiintez un ONG prin care sa pot creea locuri de munca pentru astfel de persoane prin prestarea unor servicii catre diferite unitati de productie. Nu inteleg ce capital social trebuie si care este cel mai mic patrimoniu, ca valoare, pe care trebuie sa-l depun in banca si daca dupa infiintare pot retrage acei bani care reprezinta petrimoniu.

  Multumesc

 4. Alin spune:

  Pentru cumpararea unui autovehicul, se plateste taxa de prima inmatriculare si impozitul anual? Multumesc.

Adaugati un comentariu


 

*