Tratamentul fara interferon, asigurat anul acesta pentru 12.000 de pacienti

Conform presedintelui CNAS, programul functioneaza la acest moment fara sincope, iar numarul beneficiarilor este cu mult mai mare decat cel inregistrat anul trecut, cand de tratament nu au putut beneficia decat pacientii cu fibroza in stadiu avansat.

 

tratament hepatita CPresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Marian Burcea, a declarat ieri, la Conferinta „Piata neagra a medicamentelor si criza din piata pharma, ca programul de tratament fara interferon se desfasoara fara sincope, iar pana la sfarsitul anului, circa 12.000 de pacienti cu hepatita C in diverse stadii vor putea beneficia de aceasta noua terapie. De doua ori si jumatate mai mai multi pacienti decat anul trecut vor beneficia de acest ratament, pentru ca anul acesta au fost inclusi in schemele terapeutice si bolnavii aflati in stadii mai putin avansate ale bolii.

Extinderea tratamentului si pentru acesti pacienti a devenit posibila odata cu alocarea a peste trei miliarde de euro pe contractele cost-volum si cost-volum-rezultat. „In cadrul programelor cost-volum si cost-volum-rezultat, in terapia hepatitelor C in diverse stadii, avem 12.000 de pacienti fata de 5.000 cat au fost anul trecut. Programul functioneaza. Avem in portofoliu 12.000 de pacienti pe diverse terapii in cazul hepatitei C si post-transplant” a precizat in acest sens presedintele CNAS.

 

Marian Burcea

Marian Burcea

Dr. Burcea a mentionat, totodata, ca pacientii au mai usor acces la tratamente, seful CNAS considerand ca un factor important in facilitarea accesului l-a avut si desfiintarea comisiilor de experti care avizau tratamentele scumpe destinate pacientilor cu afectiunilor cronice.

Aceasta precizare se bate insa „cap in cap” cu declaratiile facute in aceeasi zi de Cezar Irimia, presedintale Asociatiei Pacientilor Cronici din Romania, care spune ca aceasta masura nu a avut efectul scontat, facand sa scada cu 20% numarul acestor tratamente prescrise pentru bolnavii cronici, intrucat medicii in seama carora a fost pasata aceasta responsabilitate evita sa isi asume raspunderea, de teama unor controale.  Astfel, in timp ce seful CNAS considera eficienta desfiintarea comisiilor de experti prin eliminarea unui mecanism birocratic, pacientii cronici cer reinfiintarea unor comisii in acest sens, insa, ce-i drept, la nivelul spitalelor.

 

card-sanatatePresedintele CNAS a subliniat si beneficiile implementarii cardului de sanatate, mentionand ca acest instrument a dus la disparitia retetelor fictive. „Nu mai sunt cazuri de retete fictive, cardul de sanatate este un mod de a verifica atat prescrierea, cat si eliberarea medicamentelor, un sistem electronic care este foarte bine pus la punct”.

Referitor la lipsa citostaticelor din anumite spitale, reclamata de pacienti chiar in aceeasi zi in care seful CNAS participa la conferinta, dr. Burcea a declarat ca nu este vorba despre o criza, ci in cel mai rau caz, de o sincopa in aprovizionare. Tratamentele pe programele oncologice sunt. Mai pot fi incidente si atunci pacientii pot sa apeleze la alte spitale, farmacii, dintre cele care sunt in programele de oncologie”, a mentionat Burcea. 

 

Aceeasi pozitia a avut si ministrul Sanatatii, Florian Bodog, care in raspuns la faptului ca medicii oncolgi de Spitalul Universitar au spus ca le lipseste un anumit medicament de vreo doua saptamani, a precizat ca medicamentul respectiv exista in stocul farmaciei Institutului Oncologic si ca sincopa aparuta se va rezolva pana la sfarsitul saptamanii.

In ceea ce priveste finantarea trataentelor in ambulatoriu, dr. Marian Burcea a subliniat ca anul trecut, CNAS a alocat pentru decontarea acestora, 1,8 milioane de euro, suma ce reprezinta o treime din fondul de sanatate. Pentru anul in curs, seful CNAS spune ca a fost prevazuta o crestere de peste 24% a sumei alocate medicamentelor utilizate in cadrul programelor nationale de sanatate, considerand ca s-a ajuns la o cifra destul de importanta, avand in vedere ca aceasta crestere este mai mare decat rata cresterii economice la nivel national.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Stiri

Adaugati un comentariu


 

*