Lungeste-mi, Doamne, zilele!

30 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Asta isi spun sute sau chiar mii de pacienti cu hepatita C, care asteapta inca sa beneficieze de tratamentul fara interferon si care se vad pusi acum in situatia de a fi purtati inutil pe drumuri.

 

analizeCNAS a publicat zilele acestea lista unitatilor medicale de la care voucherele pentru analizele gratuite pot fi ridicate, pacientii cu hepatita C avand nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie, cu care apoi sa mearga la una din aceste unitati, apoi la unul din cele 50 de laboratoare acreditate, dupa care, inapoi la medicul specialist si apoi la casa de asigurari de sanatate cu care acesta are sontract. Lista completa a unitatilor medicale de la care pot fi ridicate voucherele pentru aceste analize a fost publicata pe site-ul CNAS si poate fi accesata aici, urmand a fi actualizata permanent, pe masura ce se vor adauga alte noi unitati care vor distribui aceste vouchere. Ca si in cazul laboratoarelor specializate in care se efectueaza analizele, aceste unitati sunt desemnate de compania furnizoare a tratamentului, iar eliberarea voucherelor nu presupune niciun cost din partea pacientilor, decat, eventual, cel legat de deplasarea pana la cel mai apropiat centru, avand in vedere ca acestea functioneaza doar in  Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Sibiu, Targu Mures, Timisoara si Oradea, acolo unde se afla si laboratoarele acreditate pentru efectuarea analizelor.

 

laborator_analizePentru a intra in posesia voucherelor si apoi a beneficia de analizele gratuite in vederea aprobarii tratamentului interferon free, pacientii cu hepatita cronica virala C si ciroza hepatica de tip C, trebuie sa se adreseze in primul rand medicului de familie,care le va face un bilet de trimitere catre una din clinicile care elibereaza vouchere. Cu acest bilet, pacientul se va prezenta apoi la clinica respectiva, unde vo fi supus unui consult de specialitate, in urma caruia se va elibera voucherul pentru efectuarea gratuita a analizelor necesare, mai precis fibromax, viremie, genotipare. Voucherele vor fi eliverata doar acelor pacienti care vor indeplini criteriile de includere in tratament prevazute in protocolul terapeutic elaborat de comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii.

 

analiza-sangeOdata obtinut acest voucher, pacientul va putea trece la pasul urmator, adica efectuarea analizelor gratuite in vederea completarii dosarului medical pe baza caruia va beneficia de tratamentul fara interferon. Acestea se vor efectua in 50 de laboratoare avizate de furnizorul tratamentului, lista acestora fiind publicata saptamana trecuta si putand fi consultata aici. CNAS a avertizat in mai multe randuri ca nu va lua in considerare decat analizele efectuate in aceste laboratoare, sfatuindu-i pe pacienti sa nu apelze la alte clinici care nu sunt incluse in lista respectiva si reamintindu-le ca nu trebuie sa plateasca nimic pentru aceste analize, intrucat sunt decontate de CNAS. Din pacate, multi pacienti s-au grabit deja sa isi faca aceste analize si au platit din buzunar mii de lei, vazand cat de greu se misca lucrurilecu implementarea noului tratamentsi stiind ca boala nu are rabdare sa astepte. Acestia raman cu banii cheltuiti degeaba, fiind nevoiti sa isi faca din nou aceleasi analize, fiind purtati pe drumuri inca o data.

Daca rezultatele analizelor recomanda includerea pacientului in noul tratmant, acestea vor fi adaugate la dosarul medical, care va contine si alte documente ce pot fi gasite aici. Dosarele medicala vor fi depuse apoi la casa de asigurari de sanatate cu care este in contract medicul specialist, iar de aici vor fi trimise la CNAS spre aprobare, dupa care pacientii vor putea beneficia gratuit de noul tratament ce le ofera sanse de vindecare de peste 90 la suta.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*