Ultimele pregătiri pentru cel mai mare eveniment de strângere de fonduri prin înot
Ediția de anul acesta a competiției Swimathon s-a mutat în mediul virtual și s-a transformat în #SwimAtHome, urmând să aibă startul în weekend.
Pandemia de Covid-19 a încurcat și planurile organizatorilor celui mai mare eveniment de strângere de fonduri prin înot, care au fost nevoiți să modifice modul de desfășurare dar și denumirea acestuia. Swimathon devine astfel #SwimAtHome și se va desfășura în mediul virtual în acest an, nu în bazinul de înot, așa cum s-a întâmplat în cele 7 ediții anterioare.
Decizia a fost luată de organizatori pentru a respecta reglementările sanitare în vigoare, în contextul pandemiei. Aceștia au renunțat, pentru ediția a opta, la componenta de înot, ce reunea echipe care se întreceau în bazin pentru a susține anumite cauze, dar menținând componenta umanitară. Aceasta constă în strângerea de fonduri cu ajutorul înotătorilor care, de data aceasta vor fi acționa virtuali, pentru anumite cauze umanitare.
La ediția de anul acesta s-au înscris în competiția de strângere de fonduri 25 de organizații și grupuri de inițiativă, cu tot atâtea proiecte.
Până pe 18 iunie, pentru fiecare proiect s-au putut înscrie înotători care strâng fonduri individual sau în echipe de până la 10 persoane. Aceștia participă la diferite provocări prin intermediul cărora popularizează evenimentul, cu scopul de a atrage cât mai mulți donatori pentru cauzele pe care le susțin, iar în week-end va avea loc un eveniment de fundrising online. Cu această ocazie, în zilele de 27 și 28 iunie, organizatorii vor transmite pe social media și website cele mai interesante manifestări de înot în medii alternative bazinului.
„Nu există limite la imaginație, doar dorința fiecăruia din noi de a înota de acasă pentru binele comunității și a strânge donații cât mai multe în timp record”, au precizat aceștia, anunțând că strângerea de fonduri va continua până pe 10 iulie, donațiile putând fi făcute pe site-ul Swimathonbucuresti.ro.
Din 2013 și până acum, la cele șapte ediții ale evenimentului au fost strânse donații de peste o jumătate de milion de euro, pentru aproape 150 de proiecte. La ediția de anul trecut, 444 de înotători au strâns 623.090 de lei, de la 4.062 de donatori individuali și companii, pentru 24 de proiecte cu impact social.
Printre organizațiile care participă cu proiecte la ediția specială din 2020 se numără asociația Dăruiește Aripi, care a strâns cele mai multe fonduri la ediția precedentă a Swimathon-ului. Asociația asigură tratamente la domiciliu pentru copii cu boli grave din toată Dobrogea.
Totodată, Fundația Inimă de Copil încurajează, prin burse, copiii din familii vulnerabile să continue școala și să ajungă la liceu, în timp ce asociația Zi de Bine va trimite în Moldova o echipă formată din voluntari actori și medici care se vor juca cu copiii și îi vor învăța lucruri esențiale despre importanța igienei.
Nu în ultimul rând, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative este reprezentată în competiție de 15 tineri diagnosticați cu această afecțiune, care se implică pentru al cincilea an consecutiv pentru a strânge fonduri pentru proiectul MS Kids Retreat, în cadrul căruia are loc întâlnirea anuală a copiilor cu scleroză multiplă din țară, împreună cu părinții și medicii specialiști implicați în tratarea lor.