Avertisment al medicilor epidemiologi cu privire la creșterea numărului de cazuri de Covid-19

23 iunie 2020 | 0 comentarii |

Societatea Română de Epidemiologie roagă insistent populația să respecte distanțarea socială și celelalte măsuri de prevenție, pentru că doar așa vom putea vorbi mai curând de revenirea la normalitate.

 

Creșterea îngrijorătoare a numărului de cazuri noi de Covid-19 este privită cu îngrijorare de medicii epidemiologi, mai ales prin prisma faptului că se constată o relaxare generală în rândul populației, alimentată și de un curent tot mai puternic de informații conform cărora virusul nu există în realitate sau că este mult mai inofensiv, că datele oficiale comunicate zilnic sunt „umflate” și că totul este o mare conspirație.

Din păcate, astfel de informații complet eronate au fost alimentate și de unii medici, dar mai ales de clasa politică, în contextul apropierii alegerilor accentuându-se contrele dintre Guvern și Opoziție, în ceea ce privește prelungirea stării de alertă.

Dacă în timpul stării de urgență, mesajul general era „Stați acasă!”, iar majoritatea populației a înțeles importanța respectării acestuia, după ridicarea restricțiilor, mulți au înțeles că a dispărut și pericolul, sau chiar că acesta nu ar fi existat vreodată.

În perioada în care numărul de cazuri era în scădere, adepții teoriei conspirației s-au făcut mai puțin auziți, însă s-au reactivat în contextul discuțiilor legate de prelungirea stării de alertă și al creșterii accelerate a numărului de cazuri. Din ce în ce mai mulți oameni nu mai respectă regulile sanitare aflate încă în vigoare, unii făcând asta chiar în mod ostentativ.

 

Mințile mai înfierbântate vorbesc despre o „dictatură medicală”, specialiștii care reprezintă voci avizate în domeniul medical sunt combătuți fără nici un fel de argumente de persoane care nu au un minim de pregătire în acest domeniu, iar avertismentele tot mai dese venite din partea autorităților sunt ignorate, pe considerent că au la bază interese politice.

Acesta este tabloul actual al situației din țară, iar în acest context, medicii epidemiologi încearcă să îi facă pe oameni să înțeleagă că pericolul încă nu a trecut și încă e nevoie să se respecte anumite reguli pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, mai ales în condițiile în care nu există un vaccin și nici un tratament verificat pentru a ține acest virus sub control și mai ales pentru a preveni complicațiile.

Societatea Română de Epidemiologie roagă insistent populația să respecte mai multe măsuri, printre care distanţarea fizică, evitarea constituirii unor grupuri mari de persoane, purtarea măştii în spaţii închise sau ori de câte ori este necesară interacţiunea dintre două sau mai multe persoane, igiena prin decontaminarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun şi/sau cu soluţie hidroalcoolică, dar şi decontaminarea obiectelor sau suprafeţelor utilizate sau atinse de mai multe persoane.

 

Reprezentanţii organizației profesionale consideră că revenirea la normalitate este posibilă numai în condiţiile scăderii constante a numărului de cazuri şi a deceselor, iar implementarea măsurilor necesare de relaxare, prevăzute în etapele următoare, depinde de respectarea reglementărilor reamintite şi manifestarea spiritului civic din partea fiecărui cetăţean al acestei ţări.

Societatea Română de Epidemiologie este îngrijorată din cauza creşterii constante în ultima săptămână a numărului de cazuri la 300 de cazuri pe zi de infecţie SARS-CoV-2 şi a peste 10 decese Covid-19 produse zilnic. Din această cauză, rugăm insistent populaţia să respecte următoarele măsuri: anunţarea sau consultarea cu un medic în cazul apariţiei manifestărilor caracteristice bolii, păstrarea distanţării fizice de cel puţin 1,5 metri între persoane în spaţiile închise sau în orice circumstanţă în care sunt prezenţi mai mulţi indivizi, evitarea constituirii unor grupuri mari de persoane, peste numărul recomandat, purtarea măştii în spaţii închise sau ori de câte ori este necesară interacţiunea dintre două sau mai multe persoane, igiena prin decontaminarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun sau cu soluţie hidroalcoolică, decontaminarea obiectelor sau suprafeţelor utilizate sau atinse de mai multe persoane, respectarea recomandărilor autorităţilor şi metodologiilor prin care se realizează activităţile individuale sau a grupurilor de persoane, ca urmare a măsurilor de relaxare aflate în vigoare” se arată în mesajul transmis de medicii epidemiologi.

 

Același mesaj este transmis și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care îndeamnă populațiae să respecte în continuare măsurile de prevenire și limitare a răspândirii infecției, menționând totodată că dată fiind situația aglomerării spitalelor, astăzi va semna un ordin prin care pacienţii Covid-19 asimptomatici vor fi izolaţi acasă, dar asta numai după 10 zile de spitalizare. Ministrul a explicat că nu se poate evita în totalitate spitalizarea, întrucât simptomele pot apărea chiar şi după 5-7 zile de la infectare şi de aceea pacienţii trebuie să fie supravegheaţi medical în spitale.

„Marţi voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau ușor simptomatic va beneficia de o internare de 10 zile. În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă. Dacă este totuși pozitiv, dar nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile, sub supravegherea medicilor de familie. Acest ordin va fi semnat marţi, pentru a descongestiona spitalele, dar nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi când s-a prezentat, pentru că nu ştim cum va avea evoluţia. Să lăsăm specialiştii să decidă…”, a spus Nelu Tătaru, subliniind că ieşirea în comunitate a unui pacient pozitiv este o asumare a Ministerului Sănătăţii dar şi a pacientului, în contextul în care România are acum o transmisie comunitară accentuată.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*