UMF Cluj, singura universitate de Medicină și Farmacie din România inclusă în QS World University Rankings by Subject 2023

23 martie 2023 | 0 comentarii |

Aflată în acest top pentru al cincilea a consecutiv, universitatea clujeană a reușit performanța de a urca în clasament în domeniul „Medicină” și de a fi inclusă în rang și pe domeniul „Farmacie și farmacologie”. 

 

UMF Cluj – Anca Buzoianu

Universitatea de Medicină și farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este singura universitate de profil din România inclusă în clasamentul „QS World University Rankings by Subject 2023”.

În clasamentul publicat în 22 martie, universitatea noastră figurează pentru prima dată în două domenii: Medicină – domeniul în care urcă într-un rang superior în acest an: 301-350 și Farmacie și farmacologie – domeniu în care intră pentru prima dată în rangul 251-300. Astfel, clasamentul «QS World University Rankings by Subject 2023» clasează Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca pe locurile 301-350 în domeniul medicină la nivel mondial, față de 351-400 în anul anterior, și pe locurile 251-300 în domeniul farmacie și farmacologie. Performanța este dată în primul rând de punctajele ridicate pentru activitatea de cercetare (numărul de citări și indicele Hirsch), alături de creșterea punctajelor pentru celelalte criterii: reputația academică și reputația ca angajator ale universității, precum și creșterea și diversificarea numărului de instituții partenere la nivel internațional”, a transmis prof. univ. dr. Anca Dana Buzoinu, rectorul UMF Cluj.

 

QS World University Rankings by Subject, cel mai consultat clasament universitar din lume, acoperă 54 de discpline grupate pe 5 domenii generale: Arte și Științe Umaniste, Inginerie și Tehnologie; Științele Vieții și Medicină; Științele Naturii; Științe Sociale și Management.

Clasamentul QS World University din acest an include aproape 1.500 de universități din întreaga lume, pentru care au fost colectate peste 130.000 de opinii ale experților din învățământul superior. 

Evaluarea universităților se realizează pe criterii precum reputația academică, reputația de angajator, citări, rețeaua internațională de cercetare (pe domenii largi de activitate) și H-index. Pe podium, la categoria Științele Vieții și Medicină, s-au situat universitățile Harvard, Oxford și Johns Hopkins.

UMF „Iuliu Hațieganu” a obținut punctaje ridicate pe criteriile citări (88,8) și indicele Hirsch (67,2), iar cele mai scăzute la reputația academică (48.6) și numărul de instituții partenere la nivel internațional (50,2).

UMF „Iuliu Hațieganu” este, de asemenea, singura universitate de medicină și farmacie din România listată între cele mai performante 1.000 de universități din lume, în clasamentul World University Rankings 2023, realizat de Times Higher Education (THE).

Clasamentele QS World University by Subject sunt realizate anual, pentru a ajuta viitorii studenți să identifice universitățile de top dintr-un anumit domeniu.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*