UMF Iași se pregătește de cea de-a 138-a aniversare

29 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Evenimentul va fi marcat printr-o serie de conferințe și evenimente care se vor derula pe tot parcursul săptămânii viitoare.

 

Senatul UMF Iasi

Anul acesta, Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași va aniversa 138 de ani de existanță. Evenimentul va fi marcat și printr-o serie de activități și evenimente care se vor desfășura pe parcursul unei săptămâni întregi, la care sunt așteptați să participe invitați de marcă.

Despre manifestările pregătite pentru acest an, profesorul universitar Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, a precizat că se vor desfășura sub semnul Centenarului Mari Unirii, în contextul în care anul centenarului va începe de la 1 Decembrie. „Anul acesta, majoritatea manifestărilor vor sta sub semnul Centenarului Marii Uniri – a cărui proiecție are loc prin intermediul unui program complex, coordonat de Primăria Iași. În plus, vom continua seria Conferințelor Universității de Medicină și Farmacie cu un sociolog de marcă – profesorul Vasile Dîncu, care va susține o prelegere despre reprezentarea socială a medicului”, a precizat rectorul UMF Iași.

Seria manifestărilor „Zilele UMF. Zilele Educației Medicale” va debuta luni, 4 decembrie, iar în cadrul acestora vor avea loc seri clinice și workshop-uri organizate de societățile studențești din cadrul UMF Iași. Nu vor lipsi manifestările dedicate cercetării științifice pe toate palierele, de la  studenți, la doctoranzi, cadre didactice și cercetători.

 

Aceste acțiuni vor fi premergătoare deschiderii oficiale a „Zilelor UMF”, eveniment care va avea loc joi, 7 decembrie, în aula „Geroge Emil Palade” a universității ieșene. În cadrul festivității care va avea loc cu această ocazie vor fi prezentate proiectele UMF Iași din cadrul Programului Centenar organizat de administrația locală. Cu acest prilej va di organizată și o conferință despre implicarea Iașiului în Primul Război Mondial, cu accent pe rolul jucat de medicii ieșeni în acea perioadă. Evenimentul este ilustrat de organizatori cu un fragment din cartea „Amintiri din Marele Război”, scrisă de dr. Mihai Ştefănescu-Galați, primul profesor de urologie de la Iași și decan al Facultății de Medicină între anii 1926 și 1929. „Eram puși să culegem roadele tranșeelor. Să scoatem din trupurile sfâșiate de grenade și obuze, din carnea amestecată cu țărâna și glodul șanțurilor, altă viață, bună pentru alte șanțuri. Am făcut să tacă în noi rostul unei vieți întregi închinate grijii de a păzi pe alții de boli și am ajutat la cel mai crunt măcel al atâtor mii de vieți tinere, din care numai noi știm câte și cum au ieșit. Am ajutat idealul național ca medici, ca ostași și ca români”, este tabloul înfățisat de medicul ieșean in cartea sa.

 

Făcand un salt peste timp, tema celei de-a doua conferințe importante organizate în cadrul Zilelor UMF Iași o constituie „Imaginea medicului în societatea contemporană”, conferință care va avea loc vineri, 8 decembrie, avându-l ca amfitrion pe sociologul Vasile Dîncu.

Un alt moment deosebit îl va constitui lansarea unei serii noi a revistei „Însemnări ieșene”, înființată în urmă cu 81 de ani de către patronul spiritual al UMF IașiGrigore T. Popa, alături de Mihail Sadoveanu și de George Topîrceanu.

Programul Zilelor UMF din acest an se va încheia vineri, 8 decembrie, la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Național din Iași, cu spectacol susținut de artiștii Operei Naționale Iași, la care vor participa toate cadrele didactice ale universității. La finalul galei de operă va avea loc premierea profesorilor emeriți și onorifici ai UMF Iași.

Totodată, studenții universității ieșene vor organiza joi, 7 decembrie, un eveniment caritabil care deja a devenit tradiție. Este vorba de „Balul Iernii”, care va avea loc sub forma unui spectacol în aula Bibliotecii Universitare Iași, iar fondurile strânse cu această ocazie vor fi folosite în beneficiul copiilor aflați în centrul de plasament din localitatea Bogdănești.

 


Adaugati un comentariu


 

*