Un an de la tragedia din clubul Colectiv. Ce am invatat?

30 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Flacarile au luat atunci 64 de vieti si au schimbat pentru totdeauna destinele altor zeci de tineri si de familii. S-a schimabt un Guvern, doi ministri ai Sanatatii, dar ranile Romaniei continua sa fie deschise.

 

comemorare-un an de la tragedia colectivraniti colectivA trecut un an de la incendiul din clubul bucurestean Colectiv. In seara de 30 noiembrie 2015, flacarile au luat vietile a 64 de tineri care nu aveau nicio vina si au mutilat alte cateva zeci. 26 de oameni au fost declarati decedati la fata locului. 184 de raniti sunt internati in 11 spitale din capitala. Situatia depaseste orice imaginatie si mai presus de toate capacitatea de primire in spitale, spitale care nu aveau nimic in comun cu tratarea arsilor. Pentru raniti si pentru familiile lor incepea un cosmar. Au distrus sute de destine si au socat o tara intreaga. Spitalele romanesti s-au dovedit atunci nu doar neputincioase, lipsite de dotari si conditii care sa-i ajute pe raniti, ci chiar adevarate focare de infectie.

Zeci de mii de romani au iesit atunci in strada si au strigat ca astfel de tragedii nu trebuie sa se mai repete. Au cerut schimbarea mentalitatilor si pedepsirea celor responsabili.

Ce s-a schimbat de atunci in Romania? Ce am invatat? Unii spun ca s-a schimbat cate ceva, altii, cred ca n-am invatat nimic din cumplita tragedie. S-a schimbat un guvern, doi ministri ai Sanatatii, dar Romania are ranile inca deschise. Dreptate au cerut si astazi, peste 5000 de oameni care s-au solidarizat cu parintii care si-au pierdut copiii in infern si sunt coplesiti inca de furie, durere, neputinta. Ranitii nu au uitat. Parintii nu au uitat. Nici noi, toti ceilalti, nu am uitat. Sunt rani care, probabil, nu se mai vindeca niciodata.

 

monumant-colectivflori-monument-colectivAstazi, la locul tragediei, mii de romani au comemorat memoria victimelor si au participat la un mars tacut, in amintirea lor. Au fost aprinse mii de lumanari si s-a facut un nou altar de flori in memoria celor care au pierit in urma cu un an. A fost dezvelit un monument ridicat in amintirea lor, o statuie-inger, pe care au fost inscriptionate cele 64 de nume care s-au tot repetat cu lacrimi amare in ochi: Radu Sienerth, Cristian Mitroi, Roxana Boghian, Ioana Raluca Panculescu, Alex Hogea, Alexandru Iancu, Andreea Stefan, Elsa Albu, Ioana Geambasu, Loredana Darescu,  Madalina Strugaru, Alex Aliman, Claudiu Bogdan Istrate, Alex Pascu, Vladut Roberto Andy, Elena Nitu, Tudor Golu, Liviu Zaharescu, Teodora Maftei, Dan Matei Alexandru, Bogdan Enache (Lavinius), Ayberk Manci, Alexandra Radulescu, Daniel Ciobanu, Ionut Popescu, Ionut Maior (27 de ani), Florin Cristian Popescu, Tullia Ciotola, Mavi Serian, Andra Elena Toader, Alex Chelba, Adrian Popa, Andreea Chiriac, Costel Carlicean, Mimi Voicu, Alexandra Matache, Liliana Gheorghe, Monica Tanasoiu, Simona Livia Stan, Claudiu Petre, Petre Andrei Buca, Valentin Fieraru, Maria Ion, Catalina Ionita, Mihai Alexandru, Laurentiu Varlan, Costi Ignat, Mihaela Vieru, Adrian Rugina, Paul Alexandru Georgescu, Ioan Tripa, Nicoleta Baldovin, Diana Enache,  Carmen Irina Oprita, Vlad Telea, Nelu Tilie, Radu Palada, Gabriel Matei,  Anda Epure, Tina Florea, Maria Dorina Vulcu, Alexandru Catalin Simion, Stefan Rusitoru, Andrei Stefan Hamed.

 

iohannis - colectiv un aniohannis - un an de la colectivPresedintele Klaus Iohannis a depus o coroana de flori si a pastrat un moment de reculegere in memoria victimelor. „Avem datoria sa nu lasam sa se uite aceasta tragedie. Avem datoria sa o comemoram, sa nu-i uitam niciodata pe cei care, nevinovati, au murit aici in Colectiv. Dar, in acelasi timp, avem datoria sa facem tot ce putem pentru cei care au fost aici si au supravietuit. Sunt raniti, sunt 128 de oameni care au nevoie nu doar de compasiune, au nevoie de tratament, au nevoie de consiliere, au nevoie de empatie si suntem datori sa ne ocupam de aceste lucruri”, a spus presedintele Iohannis.

A fost 30 octombrie, 2015, o seara de vineri. La Clubul Colectiv, un loc in care ar fi trebuit sa intre maxim 80 de persoane, peste 300 de tineri au vrut sa petreaca impreuna cateva ore, participand la lansarea noului album al trupei Goodbay to Gravity. La ora 10 si jumatate, in doar cateva secunde, iadul a coboarat pe pamant. Totul s-a transformat in infern. O scanteie a aprins stalpul imbracat in burete pe care erau montate artificii, iar flacarile s-au imprastiat rapid, pe tot tavanul care incepea sa se topeasca peste oamenii care incercau sa se salveze. Panica si groaza i-a facut sa se calce in picioare si singura iesire a clubului s-a blocat cu trupuri. Cei care au reusit sa iasa au sunat la ambulanta. Prima salvare a ajuns in 11 minute. Au urmat, mai tarziu, altele. Insufieciente pentru numarul mare de raniti. Un raport ulterior al Corpului de control al Guvernului a aratat ca interventia din noapte de 30 octombrie 2015 a fost o actiune necoordonata. La un an de la tragedie, nu se stie, insa, cine sunt voinovatii si cine trebuie sa plateasca.

 

Dacian-Ciolos-Colectivdacian-ciolos-la-colectivSi primul ministru Dacian Ciolos a venit la locul tragediei. A adus un buchet mare de flori, a aprins o lumanare, a pastrat un moment de reculegere. El a declarat ca sunt inca multe lucruri de schimbat dupa tragedia de la Colectiv, inclusiv la nivelul Guvernului, a administratiei si in sistemul de sanatate, mai ales in interventiile de urgenta. „Schimbarile trebuie sa vina din partea noastra, a tuturor. Eu pot sa accept faptul ca inclusiv la nivel Guvernului si la nivel administratiei sunt multe lucruri care trebuie schimbate. Pe de alta parte, sunt multe lucruri despre care acum un an nici macar nu indrazneam sa vorbim”, a spus premierul, in fata clubului Colectiv. El a spus ca s-a schimbat cate ceva, dar „lucruri despre care nici nu indrazneam sa vorbim” si care au fost „puse sub pres” ani de zile, sunt problemele pe care trebuie acum sa le depasim.

Premierul considera insa ca „cel putin in acest an, incet, incet, am inceput sa le scoatem la suprafata, mai de voie, mai de nevoie, si sa incepem sa lucram la ele”. Dacian Ciolos crede insa ca dincolo de schimbarea legilor si a regulamentelor, „cel mai greu si cel mai necesar este sa putem schimba mentalitati”.

Primul ministru a adresat si un mesaj familiilor victimelor si le-a urat „insanatosire grabnica” ranitilor. „Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei care au plecat atunci. Apropiatilor lor ramasi aici, celor raniti, le doresc tarie si insanatosire grabnica, le doresc sa-si regaseasca increderea in viata si in ceea ce putem face impreuna. E datoria fiecaruia dintre noi si a noastra ca societate sa invatam din acesta tragedie, sa nu uitam unde duc minciuna, aroganta, coruptia, sa avem curajul de a face putin mai buna lumea in care traim”…

 

colectiv-lumanari si floricolectiv1Pe 30 octombrie 2015, formatia rock Goodbye to Gravity isi lansa „Mantras of War”, cel de-a doilea album, printr-un concert in Clubul Colectiv. In urma incendiului care a izbucnit in clubul bucurestean si-au pierdut viata patru dintre cei cinci membri ai trupei, alaturi de jurnalisti si fani. In afara celor 64 de tineri decedati, peste 160 de oameni au fost raniti in incendiu.

Avem toate echipamentele si toate medicamentele necesare pentru tot ce este nevoie”- spuneau atunci, fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si medicii din spitalele unde au ajuns ranitii, cand familiile ranitilor cereau cu lacrimi in ochi sa fie tranferati in strainatate. In realitate, spitalele nostre erau adevarate bombe, focare de infectie care omorau oameni. Cateva zile mai tarziu, contrazis de realitate, Banicioiu si-a negat propriile afirmatii: „Eu n-am spus asata, de ce-mi rastalmaciti vorbele?” –

De ce nu am cerut imediat ajutorul Europei? De ce nu i-am dus mai repede de aici pe raniti? Sunt intrebari la care gasim acum raspunsuri si explicatii. Raspunsuri care insa nu ii mai pot aduce inapoi pe cei plecati si nu le pot alina durerile celor raniti.

Ranitii nu au uitat. Parintii nu au uitat. Ei cer sa se faca dreptate. Dar noi toti, noi, romanii, ce am invatat dupa tragedia de la Colectiv?

Tragedia de la Colectiv a schimbat doar cate ceva, dar pericolele persista. Substantele dezinfectante din spitale nu mai sunt puse pe piata neverificate, au fost schimbate si standardele de autorizare contra incendiilor, dar spitalele sunt in continuare necorespunzatoare, nedotate si nepregatite. Sa speram ca nu va mai fi nevoie de un alt sacrificiu colectiv pentru a schimba ceea ce nu merge in Romania…

 


Adaugati un comentariu


 

*