Un jurnalist a oferit viata de ziua sa, cu pretul propriei vieti

Intrat in moarte cerebrala in urma unui accident casnic, fostului jurnalist Serban Servezi i-au fost prelevate organele chiar in ziua in care implinea 36 de ani, aceasta fiind dorinta sa pe care si-o exprimase in timpul vietii. In acest fel, vietile a 8 pacienti au fost salvate.

 

Serban Servezi (sursa foto www.bihon.ro)

Serban Servezi (sursa foto www.bihon.ro)

Opt pacienti pentru care singura sansa de supravietuire era un transplant au primit aceasta sansa din partea unui tanar jurnalist oradean, chiar in ziua in care acesta implinea 36 de ani. Din pacate, ziua respectiva a fost si ultima din viata lui Serban Servezi, care s-a stins cu sufletul impacat ca astfel a contribuit la salvarea altor opt vieti ale unor oameni care, spre deosebire de el, mai aveau o sansa. Jurnalistul bihorean isi exprimase de mai multe ori dorinta ca in cazul in care va ajunge in moarte cerbrala iar starea sa ar fi una ireversibila, sa i se preleveze organele pentru a da posibilitatea altor oameni sa traiasca. Asa s-a si intamplat, o cincidenta trista facand ca dorinta sa ii fie dusa la indeplinire chiar in ziua in care Serban Servezi implinea 36 de ani.

 

transplant hepaticJurnalistul oradean a fost marti victima unui accident casnic, in ziua respectiva fiind gasit cazut in casa, cu o lovitura puternica la cap si cu urme de sange pe haine. Nu sunt inca foarte limpezi imprejurarile in care s-a petrecut incidentul, dar anchetatorii presupun ca tanarul fie a alunecat, fie i s-a facut rau si a cazut, lovind-se violent de cu capul de mobila. A fost dus de urgenta la spitalul din Oradea, insa starea s-a nu s-a imbunatatit, in cursul zilei de ieri, chiar cand implinea 36 de ani, Serban Servezi intrand in moarte cerebrala. Cand i s-a comunicat acest fapt, tatal jurnalistului si-a amintit de dorinta pe care acesta si-o exprimase in mai multe randuri, asa ca, trecand peste durerea pricinuita de pierderea iminenta a fiului sau, chiar de ziua sa, acesta le-a cerut medicilor sa ii preleveze organele care ar putea fi folosite pentru salvarea altor vieti. Presa locala bihoreana relateaza ca la inceput au existat unele reticente din partea anchetatorilor, deoarece inca nu erau clare imprejurarile in care jurnalistul s-a accidentat, insa in cele din urma acestia si-au dat acordul, dupa ce medicul legist a constatat ca nu sunt suspiciuni ca acesta sa fi fost victima unei agresiuni.

 

organe transplantReprezentantii spitalului oradean au anuntat Agentia Nationala pentru Transplant despre aparitia unui donator, iar la scurt timp, o echipa medicala care il includea si pe medicul Radu Zamfir s-a imbarcat la bordul unei curse de linie si a decolat spre Oradea. Tinandu-se cont de acordul exprimat in prealabil de donator dar si de cel dat de tatal acestuia, in cazul lui Serban Servezi a fost facuta o operatie de prelevare multiorgan, de la donator fiind recoltati rinichii, ficatul, corneea, grefe de piele, tesut, os si tendoane. La spitalul din Oradea a sosit si o echipa de medici de la Cluj, care au colaborat cu colegii de la Bucuresti, operatia de prelevare durand mai bine de 8 ore si fiind finalizata abia la primele ore ale diminetii de azi. Organele prelevate au ajuns la Bucuresti si Cluj, urmand a fi transplantate in cel mai sucrt timp unui numar de 8 pacienti compatibili, a caror viata va fi astfel salvata.

 

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Ramona Băluțescu spune:

    E excelent că scrieți despre lucrurile astea. Totuși, mai puțin ”balet logic” ar fi de dorit. În moarte cerebrală nu ai ”sufletul împăcat” pentru că nu vezi rezultatele deciziei tale anterioare. Iar transplantul de cornee nu salvează o viață chiar dacă rezolvă o situație neplăcută.

Adaugati un comentariu


 

*