Un milion de voluntari, invitați să curețe România

15 august 2018 | 0 comentarii |

Pe 15 septembrie are loc World Cleanup Day, cea mai mare mișcare civică de pe Glob prin care 150 de țări din lume și-au propus determinarea schimbării comportamentului oamenilor față de mediu.

 

Adi Despot

Let`s Do It, Romania anunță lansarea inițiativei de curățenie World Cleanup Day, care își propune ca, pe 15 septembrie 2018, să mobilizeze toți românii la cea mai ambițioasă acțiune civică de până acum, World Cleanup Day, care reunește 150 de țări la nivel internațional.

Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populația Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament față de resurse și față de deșeurile generate, pentru un mediu mai curat și o viață mai sănătoasă.

În România, Let`s Do It, Romania! își propune să mobilizeze 1 milion de voluntari. Înscrierea pentru Ziua de Curățenie Națională se face pe www.letsdoitromania.ro, iar cei înscriși vor putea să-și aleagă zonele pe care le curăță prin intermediul aplicației World Cleanup.

Voluntarii mobilizați pe 15 septembrie vor curăța deșeuri a căror cartare sau identificare a mormanelor de deșeuri se realizează cu aplicația de mobil World Cleanup. Aplicația poate fi descărcată gratuit din AppStore sau GooglePlay. Cei care contribuie la Harta Deșeurilor pot câștiga premii în valoare de 17.250 de lei, precum laptop, smartphone sau o excursie pentru 2 persoane în România. Cartarea se va încheia pe 2 septembrie, iar până acum au fost încărcate pe hartă 1.600 de mormane de deșeuri.

 

Toate zonele cu deșeuri sunt încărcate în World Waste Platform, prima bază de date despre deșeuri dezvoltată la scală internațională. Aceasta cuprinde informații despre loc, tipuri, originea deșeurilor pentru analiză și pentru a arăta progresul realizat.

Let`s Do It, Romania! este cunoscută în România ca fiind cea mai mare mișcare socială, cu peste 1 400 000 de voluntari mobilizați și 18 000 de tone de deșeuri curățate. Acest nou obiectiv îndrăzneț de a strânge 1 milion de români pentru 15 septembrie înseamnă, pe de o parte, o șansă de a curăța România, iar pe de altă parte, un pas important în coagularea unei comunități de români activi și conectați, viziunea noastră încă din 2009. Noi credem mult în acest spirit de Doer, pe care îl promovăm de la prima acțiune – acționează și contribuie la rezolvarea problemelor care te deranjează, pentru că România ne privește pe toți”, a declarat Ionuț Iordăchescu, Project Manager.

Rețeaua Let`s Do It, Romania! cuprinde echipe locale în cele 41 de județe, 200 de voluntari fiind parte din organizarea campaniei.

 

Cornel Ilie – Ambasador

Cifre relevante despre situația deșeurilor în România și în lume

*Cel puțin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018);

*Deșeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor. “Insula” din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franței (între 700,000 și 1,6 million km2);

*În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri și zone de coastă. Asta înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015);

*Din tot plasticul produs vreodată, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018);

*Mai mult de 3,5 miliarde de oameni nu au acces la cel mai elementar sistem de gestiune a deșeurilor (ISWA, Globalization and Waste Management, 2012);

*Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat;

*România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.

 

Valer Hancas – Kaufland

Partenerul principal al campaniei este Kaufland România, care susține organizația încă din 2010.

„De <Let’s Do It, Romania> ne leagă o prietenie veche, suntem alături de ei de peste opt ani și mă bucur că putem sprijini campaniile lor naționale de educație ecologică, în calitate de partener strategic. Am încredere că, pe 15 septembrie, cât mai mulți români ni se va alătura, în cea mai ambițioasă mișcare civică de pe Glob”, susține Valer Hancaș, Director Comunicare & Corporate Affairs Kaufland România.  

50 de companii sprijină inițiativa, alături de partenerii instituționali, ministerele Mediului, Educației Naționale, Apelor și Pădurilor, Turismului, Afacerilor Externe, Apărării Naționale, Mediului de Afaceri, Comert și Antreprenoriat, Jandarmeria Română, Administrația Națională a Penitenciarelor, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România și Asociația Municipiilor din România.

La nivelul societății civile, numeroase vedete și 56 de organizații neguvernamentale și grupuri civice, reunind zeci de mii de copii, tineri și adulți implicați și sute de mii de beneficiari și-au asumat împreună susținerea Zilei de Curățenie Națională, prin memorandumul semnat în luna iulie.

Date suplimentare pot fi obținute accesând https://www.letsdoitromania.ro/  sau https://www.worldcleanupday.org/ sau de la Anca Baniță, manager de comunicare,  anca.banita@letsdoitromania.ro / Tel: 0724 229 678.

 


Adaugati un comentariu


 

*